Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Στήριξης στους Τούρκους αγωνιστές. Δεξιά στη φωτογραφία η πολιτική πρόσφυγας Αρζού
Συντάκτης:
efsyn.gr Mε στόχο την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση, ώστε να πάρει σαφή πολιτική θέση στο θέμα των τριών Τούρκων αγωνιστών που συνελήφθησαν τον Απρίλιο και απειλούνται με έκδοση σε Γαλλία, Γερμανία και Τουρκία διοργανώνεται την Τρίτη το απόγευμα πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πρεσβεία της Τουρκίας (συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 7.00 μ.μ.).
Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά μόνο τις οργανώσεις της Αριστεράς, αλλά το ευρύτερο δημοκρατικό φάσμα, καθώς δεν είναι δυνατόν να διώκεται ως τρομοκρατική η δημόσια πολιτική δραστηριότητα, εξήγησαν σε συνέντευξή τους μέλη της Επιτροπής Στήριξης στους Τούρκους Αγωνιστές της ΑΤΙΚ (Γενική Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών Ευρώπης). Στη συγκεκριμένη Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ(μ-λ), συμμετέχουν έως τώρα εκπρόσωποι από το ΝΑΡ, το ΕΚΚΕ, την ΑΡΑΝ, τη Ροσινάντε, την ΚΟΕ, το Μ-Λ ΚΚΕ, την Παρέμβαση, την Κόντρα, όπως φυσικά και Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες.
Ναι μεν, αλλά...
Μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος εκδήλωσε την πρόθεσή του να επισπευσθούν οι διαδικασίες έκδοσης πολιτικού ασύλου, «εκτός και αν το ζήτημα φτάνει... πολύ ψηλά και με ξεπερνά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τη συμπαράστασή του για το θέμα των διώξεων εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ τα μέλη της Επιτροπής έχουν ζητήσει συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και την αναπληρώτρια υπουργό Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου. Εναντίον δύο εκ των τριών συλληφθέντων υπάρχουν ευρωπαϊκά εντάλματα, τα οποία συνήθως εκτελούνται από τα ελληνικά δικαστήρια (σε αντίθεση με τα εντάλματα από Τουρκία), χωρίς να παρεμβαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Οι συγκεκριμένοι αγωνιστές, που έχουν βασανιστεί στις τουρκικές φυλακές, επί χρόνια κατηγορούνται ότι είναι μέλη του ΤKP Μ-L, οργάνωση που δεν είναι πάντως σε καμία λίστα των αποκαλούμενων “τρομοκρατικών” οργανώσεων», επισήμανε από την πλευρά της η δικηγόρος Αγγελική Σεραφείμ, προσθέτοντας πως είναι εντελώς παράδοξο αναγνωρισμένοι (σε ευρωπαϊκές χώρες) πολιτικοί πρόσφυγες να διώκονται ποινικά από τις ίδιες αυτές χώρες εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων.
«Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε αν δεν παγώσουν οι διαδικασίες έκδοσης των συντρόφων μας και αν δεν πάρουν πολιτικό άσυλο αυτοί που το δικαιούνται», τόνισε η Τουρκάλα πολιτική πρόσφυγας Αρζού, εξηγώντας πως από τις συντονισμένες συλλήψεις του Απριλίου 11 μέλη της ΑΤΙΚ βρίσκονται φυλακισμένα σε απομόνωση σε διάφορες χώρες, χωρίς να έχουν δει τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους.
Η ίδια, δημοσιογράφος στην Τουρκία, όπου διώκεται για τις απόψεις της, παρ’ ολίγον να απελαθεί προς τη γείτονα χώρα πριν από λίγες εβδομάδες, παρ’ ότι έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ύστερα από «λανθασμένους» χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.
Στην ένταση της καταστολής απέναντι στους πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία και το Κουρδιστάν τα τελευταία 2,5 χρόνια στάθηκε η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά, θυμίζοντας την υπόθεση απαγωγής του Μπ. Γιαϊλά, τη συνεργασία ξένων μυστικών υπηρεσιών σε όλες τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια (εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι) που υφίστανται οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου