Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Υεμένη: Ισχυρισμοί για συμμετοχή ισραηλινών μαχητικών

Δύο μαχητικά F-16 καταρρίφθηκαν εντός του Μαΐου στην Υεμένη. Όμως όταν εξετάστηκαν τα συντρίμμια τους ανακαλύφθηκε πως διέθεταν απάρτια που δεν χρησιμοποιούνται από τα μαχητικά του τύπου που υπηρετούν στις αραβικές Αεροπορίες, αλλά μόνο στην Ισραηλινή.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η αμερικανική αμυντική ηλεκτρονική σελίδα του διαδικτύου «Veterans Today». Ο ιστότοπος υποστηρίζει πως στα μαχητικά είχαν βαφεί, πρόχειρα, με σαουδαραβικά διακριτικά. Υποστηρίζει ακόμα πως με αυτά πετούσαν αραβόφωνοι Ισραηλινοί πιλότοι.
Εντός του Μαΐου καταρρίφθηκαν στην Υεμένη ένα μαροκινό και ένα σαουδαραβικό αεροσκάφος. Το ένα από τα δύο «ισραηλινά» μαχητικά καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο BUK. Ωστόσο η άποψη που εκφράζεται ότι τα «ισραηλινά» μαχητικά αιφνιδιάστηκαν από την ύπαρξη των ρωσικών συστημάτων, προφανώς, δεν ευσταθεί.
Στην Υεμένη εκτελούνται αεροπορικές επιδρομές από τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους από τον Μάρτιο και άρα είναι απίθανο να είχαν χρησιμοποιήσει οι σιίτες Χούτι τους πυραύλους BUK που διέθεταν εξαρχής και να τους κρατούσαν για να κάνουν έκπληξη σε δύο «ισραηλινά» μαχητικά με σαουδαραβικά διακριτικά.
Το πιθανότερο είναι να παραδόθηκαν νεότερα F-16 στους Σαουδάραβες από τις ΗΠΑ, απευθείας και επειγόντως. Πάντως, F-16 με τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, δύο πυραύλους AIM-9 Sindwinder και βόμβες βάρους 4.000 λιβρών μπορεί να πετάξει από το Ισραήλ μέχρι την Υεμένη.http://www.defence-point.gr/news/?p=129496

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου