Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ο μετασχηματισμός μιας δύναμης σε μια υπερδύναμη μέσω της επικείμενης εισβολής στην Ουκρανία

Ο μετασχηματισμός μιας δύναμης σε μια υπεδύναμη μέσω της επικείμενης εισβολής στην ΟυκρανίαΑξιωματικοί του ΝΑΤΟ και στρατιωτικοί αναλυτές, σε σχέση με την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, αναμένουν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει με την εισβολή στην περιοχή μέσα στους επόμενους δύο μήνες, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη θέση της Ρωσίας ως μια «μεγάλη δύναμη».
 Οι προβλέψεις αυτές συνέπεσαν με παρόμοιες δηλώσεις ανώτατων στρατιωτικών, όπως ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, ο οποίος εκτιμά μια ανανεωμένη ρωσική επίθεση μετά το τέλος της άνοιξης. Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, «πολλές από τις [ρωσικές] ενέργειες είναι σύμφωνες με τις προετοιμασίες για μια άλλη επίθεση».
Ο Δρ Φίλιπ Κάρμπερ του ιδρύματος Potomac στην Ουάσιγκτον, μια δεξαμενής σκέψης σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε τρία πιθανά σενάρια για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.
Το πρώτο είναι ότι αυτή η κατάσταση παραμένει ως έχει τώρα: Η παγωμένη σύγκρουση με την Ουκρανία, εν μέρει διαμελισμένη, και την οικονομία της σε τέτοια σύγχυση που ποτέ δεν θα είναι επιλέξιμη για ένταξη στην ΕΕ - αποτελεί κεντρικό στόχο του Πούτιν.

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κινηθούν να καταλαμβάνουν όλη τη Ντονμπας.

Το τρίτο σενάριο θέλει τις ρωσικές δυνάμεις σε μια ολομέτωπη επίθεση να καταλαμβάνουν τη Ντεπροπετρόφσκ, Ζαπορόζιε και τη Μαριούπολη, κάτι το οποίο δίνει στους Ρώσους την γέφυρα προς την Κριμαία που τόσο πολύ θέλουν.

Σε όλα αυτά τα σενάρια η Κριμαία παραμένει στα ρωσικά χέρια. Έχει ήδη αφομοιωθεί ως ρωσικό έδαφος, λένε όλοι οι αναλυτές κοιτάζοντας την κατάσταση σε αυτή την περιοχή της Ουκρανίας. Νωρίτερα εξετάστηκαν έξι βασικές στρατιωτικές επιλογές που η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ουκρανία, από μικρές πράξεις παρενόχλησης έως μια πλήρη εισβολή μέχρι τον ποταμό Δνείπερο.

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρα της Νίκης - 70 χρόνια από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου - ήταν από τις πιο περίτεχνες και ακριβές εκδηλώσεις στην ιστορία της μετασοβιετικής Ρωσίας. Ο αντίκτυπος της εκδήλωσης αυτής έχει μεγαλύτερη επίπτωση από ό, τι πολλοί συνειδητοποιούν.

 «Αυτό είναι ο θρίαμβος της Σοβιετικής Ένωσης πάνω από τη Γερμανία του Χίτλερ και την ίδια στιγμή ένας θρίαμβος πάνω από τη Δύση. Είναι μια δήλωση της δύναμης, ο μετασχηματισμός σε μια υπερδύναμη», είπε σε μια συνέντευξη με την εφημερίδα New York Times δήλωσε ο κοινωνιολόγος Λεβ Γκούντκοβ από το ρωσικό κέντρο δημοσκοπήσεων Levada.

Η δυνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιστεύουν δυτικοί αναλυτές, θεωρείται από τον Πούτιν ως συνέχεια της «ιστορικής αποστολής» της χώρας του μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο - «να σωθεί η Ευρώπη από το φασισμό, τον εξτρεμισμό και να αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη σε όλες τις περιοχές που η Μόσχα εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα πρέπει να της ανήκουν».http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου