Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ισραηλινά όπλα βρέθηκαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη

13940309000820_PhotoIΙσραηλινά όπλα μαζί με σχέδια για κατασκευή μιας νέας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο στρατηγικό Στενό Bab al-Mandeb, έχουν ανακαλυφθεί στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Η αναφορά του Fars επικαλείται πηγές των Houthi επαναστατών που αγωνίζονται ενάντια στις δυνάμεις πιστές στην Υεμένη και στον φυγά πρόεδρο Abd Rabbuh Mansour Hadi και τους Σαουδάραβες συμμάχους τους. Ισχυρίζεται ότι οι αντάρτες έδιωξαν περίπου 40 Σαουδάραβες φύλακες από την πρεσβεία για να την καταλάβουν.
 Στην πρεσβεία, οι Houthi ανακάλυψαν κρύπτη όπλων και πυρομαχικών κατασκευασμένα στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το Fars News, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε από το Τελ-Αβίβ όπλα για να τα παρέχει σε ό, τι η έκθεση αποκαλεί “τρομοκρατικές ομάδες” και δυνάμεις πιστές στον Πρόεδρο Χάντι.
Η έκθεση μιλά επίσης για έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στην πρεσβεία που αναφέρουν λεπτομερώς ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να κατασκευάσουν μια στρατιωτική βάση κοντά στο νησί Mayyun στο Στενό Bab al-Mandeb ”για να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του Ισραήλ”. Το νησί είναι μέρος της Σαουδικής Αραβίας.
“Οι Σαουδάραβες χρησιμοποιούν ισραηλινά όπλα στις επιδρομές τους στην Υεμένη,” η έκθεση Fars αναφέρει, επικαλούμενη τον διοικητή του Στρατού της Υεμένης Taher Rasoul.
Οι Σιίτες αντάρτες Houthi κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στη Σαναά αναγκάζοντας τον Πρόεδρο Χάντι να φύγει τον Ιανουάριο του 2014. Είναι στη Σαουδική Αραβία από τότε. Τον Μάρτιο του 2015, οι Σαουδάραβες, οδηγώντας ένα συνασπισμό σουνιτικών κρατών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, άρχισαν μια εκστρατεία βομβαρδισμών και αποκλεισμό της Υεμένης, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν εκ των προτέρων τους Houthi. Η σύγκρουση έχει στοιχίσει συνολικά περίπου 2.000 ζωές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Οι περιφερειακοί αντίπαλοι του Ιράν ισχυρίζονται ότι η Σιιτική δύναμη της Τεχεράνης υποστηρίζει τους Houthi σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου.
Πηγές: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου