Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Η Ούρσουλα ψωνίζει αμερικανικά! Το μεγάλο παιχνίδι με τα αντιαεροπορικά στην Ευρώπη

ImageΟ Γιούνκερ μπορεί να κάνει σχέδια για δυνατό ευρωπαϊκό στρατό αλλά η Γηραιά ήπειρος πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να αποκοπεί από την στρατιωτική υπερδύναμη που λέγεται Αμερική.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Γερμανία σχεδιάζει να αγοράσει το νέο σύστημα αντιπυραυλικής της άμυνας από την αμερικανική Lockheed Martin! Αν η Γερμανία επικυρώσει αυτή την απόφαση είναι απολύτως βέβαιο ότι όλα τα κράτη “δορυφόροι” της, αλλά και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τον “αμερικανικό δρόμο” σ΄ ότι έχει να κάνει με τις προμήθειες εξοπλισμών. Όταν η …ατμομηχανή της ΕΕ “ψηφίζει” ΗΠΑ τι να σκεφτούν οι υπόλοιποι;
 Η Γερμανία που όπως όλες οι μεγάλες και σοβαρές χώρες προγραμματίζει σε βάθος χρόνου έχει αποφασίσει ότι θα αποσύρει τους επίσης αμερικανικούς Patriot της Raytheon μέχρι το 2025. Και αναζητά την επόμενη λύση.

Η Γερμανία υποτίθεται ότι θα ήταν από τους πρώτους πελάτες του αντιπυραυλικού συστήματος που κατασκευάζει η ευρωπαϊκή MBDA και το οποίο μπορεί να είναι έτοιμο για χρήση στο τέλος του 2019. Ωστόσο οι δύο αμερικανικές εταιρείες ,η Lockheed Martin και η Raytheon, έχουν μπει “σφήνα” κι έχουν καταφέρει διπλό χτύπημα στους Ευρωπαίους . Γιατί εκτός από τη Γερμανία έχουν “δέσει” και την Πολωνία η οποία δείχνει να προτιμά την Raytheon.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen, υποστήριξε ότι το Βερολίνο έχει την πρόθεση να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τον πυραυλικό σύστημα. 

Η υπουργός είπε ότι η απόφαση για την επιλογή της Lockheed θα ληφθεί υπό όρους. Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το δικαίωμα αναζήτησης εναλλακτικής λύσης όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με την Lockheed Martin. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν το επόμενο 12μηνο.

Η ζήτηση για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας “ανέβηκε” μετά από την κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας. 

Η ευρωπαϊκή MBDA εκτιμά ότι αυτή η αγορά στα επόμενα 15 χρόνια μπορεί να έχει παραγγελίες πολλών δις.http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου