Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Νέα διεθνή άσκηση για την Πολεμική Αεροπορία-Λεφτά για τον πόλεμο υπάρχουν...


Πολωνικά F-16 Block 52+ Advanced στον Άραξο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου η συνεκπαίδευση μεταξύ της 335Μ της ΠΑ και της 31η Τακτικής Αεροπορικής Βάσης (31st Tactical Air Base/31 TAB), της Πολωνικής Αεροπορίας.
Για το σκοπό αυτό 8 μαχητικά F-16C/D Block 52+ Advanced  της 31ης Τακτικής Αεροπορικής Βάσης (31st Tactical Air Base/31 TAB), μεταστάθμευσαν στην 116ΠΜ στον Άραξο, μαζί με κλιμάκιο 67 ανδρών όπου θα παραμείνουν μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015, πραγματοποιώντας από κοινού μικτές αεροπορικές επιχειρήσεις με μαχητικά της 335Μ «Τίγρης».

Συγκεκριμένα οι πολωνοί χειριστές μετά το πέρας αριθμού διεξαγωγής πτήσεων εξοικείωσης στην ευρύτερη περιοχή, θα  πραγματοποιήσουν από κοινού με τους Έλληνες συναδέλφους τους αποστολές αεροπορικής εκκαθάρισης Fighter Sweep, περιπολίας μάχης (CAP) σε σενάρια 2Vs2 και 2 Vs 4. Στο ίδιο πλαίσιο μαχητικά της 335Μ θα πετάξουν μαζί με πολωνικά F-16 σε μικτούς σε  μικτούς σχηματισμούς αεροσκαφών (COMAO) για την εικονική προσβολή αεροπορικών βάσεων, εγκαταστάσεων Radar κ.α στόχων σε πεδία βολής στη ∆υτική Πελοπόννησο και την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους.

Το πτητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τόσο ημερήσιων όσο και νυχτερινών πτήσεων όπου τα μαχητικά των δύο χωρών θα εφαρμόσουν τακτικές διείσδυσης σε χαμηλό ύψος για την εκτέλεση κρούσης ακριβείας, ενώ στα σενάρια θα συμμετέχουν μαχητικά F-16, Mirage 2000-5Mk II και F-4E AUP από άλλες Πτέρυγες Μάχης της ΠΑ.
Τα πολωνικά μαχητικά είναι ιδίου τύπου και δυνατοτήτων με τα 30 μαχητικά F-16C/D Block.52+ Advanced που διαθέτει η 335Μ, με ραντάρ APG-68 (V)9, ικανότητα βολής βλημάτων AIM-120C5 βλημάτων off boresight ΑΙΜ-9Χ (ανάλογα των IRIS-T της ΠΑ), συστήματα σκοπευτικού επί κάσκας JHMCS σε συνδυασμό με χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών JDAM και JSOW.

Πολύ σημαντικό είναι και σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16 που εξασφαλίζει στα μαχητικά βελτιωμένη αντίληψη τακτικής κατάστασης με τη μετάδοση δεδομένων  που αναμένεται να γίνει σε συνεργασία με ΑΣΕΠΕ τύπου EMB-145H Erieye της 380 ΜΑΣΕΠΕ.

Το παρόμοιο επίπεδο δυνατοτήτων στα μαχητικά της 335Μ και της 31 TAB αναμένεται να διευκολύνει πλήρως τη διεξαγωγή της συνεργασίας των δύο Μοιρών, καθώς ιπτάμενοι και τεχνικοί διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση και κατάρτιση, κάτι που με τη σειρά του εντείνει το ενδιαφέρον - κυρίως στις τακτικές και διαδικασίες που εφαρμόζει η κάθε πλευρά Σημειώνεται ότι πολωνικά μαχητικά έχουν φιλοξενηθεί και τα προηγούμενα χρόνια για ανάλογες συνεκπαιδεύσεις στην 115ΠΜ στη Σούδα ενώ η συνεργασία διεξάγεται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΠΑ με την Πολωνική Αεροπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου