Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Απαντήσεις υπουργών σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»

Απαντήσεις σε σχέση με το δισέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» που περιγράφει τη συγκλονιστική οδύσσεια χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν με τα πόδια τα ελληνικά σύνορα για να φύγουν στην Ευρώπη, δίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί. 
Όπως καταγγέλλεται στο δημοσίευμα με τίτλο «Πορείες θανάτου στην Ελλάδα της κρίσης» (23.06.2015), οι πρόσφυγες που επιχειρούν να περάσουν από την Ειδομένη στην ΠΓΔΜ, υποχρεώνονται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα πεζοπορία, διότι η μετακίνηση τους με οποιοδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς απαγορεύεται. 
Το αποτέλεσμα είναι έγκυοι, μωρά παιδιά και γέροι να λιποθυμούν ικετεύοντας για λίγο νερό, ενώ παράλληλα γίνονται βορρά επιθέσεων, ωμής βίας, ληστειών και των πρακτικών της μαφίας της μεθοριακής γραμμής. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4251/2014 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών διώκεται ποινικά, εκτός από τις περιπτώσεις ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Όπως οι εξασθενημένοι πρόσφυγες πολέμου. 

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ξεκαθαρίζει ότι «σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, την είσοδο και την έξοδο από τη χώρα, ελέγχει η ελληνική αστυνομία, η οποία είναι και αρμόδια να εκδίδει και διατάξεις για τον περιορισμό της μετακίνησης αλλοδαπών τρίτων χωρών, σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της χώρας (παραμεθόριες περιοχές). Το δικό μου χαρτοφυλάκιο δεν εμπλέκεται σε τέτοιες αρμοδιότητες, αν και ως Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, λόγω ονόματος, οι περισσότεροι θεωρούν ότι είμαι αρμόδια για τα πάντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δράμα της Ειδομένης, ενημερώθηκε πρώτα το ευρωπαϊκό κοινό και μετά το ελληνικό. Η παρέμβαση μου στο δράμα αυτό, δυστυχώς είναι οριακή», λέει. 

Προσθέτει ότι «οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αιτηθούν άσυλο στη χώρα μας. Γιατί και έχουν δικαίωμα και ταυτόχρονα, είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία τους. Αυτοί όμως θέλουν να παρακάμψουν τον Κανονισμό Δουβλίνο 3, ώστε να εισέλθουν στη χώρα προορισμού τους, χωρίς τον κίνδυνο επιστροφής τους στη χώρα μας, ρισκάροντας τη ζωή τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και όσα χρήματα διαθέτουν. Το προσφυγικό δράμα είναι χωρίς τέλος. Η Ευρώπη αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Οι πρόσφυγες όμως χρειάζονται άσυλο και προστασία. Εξήντα εκατομμύρια έφτασαν οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Κι όμως η ΕΕ τρομοκρατήθηκε γιατί έφτασαν στο έδαφος της μόνο 100.000 από αυτούς. Τα σύνορα του παραλογισμού και της καταστολής υπάρχουν, για να μας θυμίζουν ότι είμαστε «πολιτισμένοι» και προστατευμένοι και γι’ αυτό απάνθρωποι». 
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, διαψεύδει κατηγορηματικά την ύπαρξη εντολών σε σχέση με την καταγγελία για την απαγόρευση μετακίνησης των προσφύγων με μέσα μεταφοράς. 
«Δεν υπάρχουν τέτοιες εντολές. Όποιος βρει κάποιο έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι απαγορεύεται η πρόσβαση των προσφύγων σε μέσα μεταφοράς θα ήθελα να το προσκομίσει. Εξ’ όσων όμως γνωρίζω δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ούτε υπάρχουν σχετικές διαταγές. Επίσης δε γνωρίζω κάτι για τιμωρίες αστυνομικών. Παρόλα αυτά το θέμα θα διερευνηθεί και εάν κι εφόσον διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα θα επιλυθεί άμεσα», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου