Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

"Σώστον Κύριε τον Λαόν σου ...και τον Στρατόν σου"! Τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και ο Χάλακ

Σώστον Κύριε τον Λαόν σου

Image(….. και τον Στρατόν σου)
Του Κων. Φράγκου.
Καθώς ο γνήσιος οινοπότης βδελύσσεται τους νοθεύοντας τον οίνον, ούτω και ο καλός χριστιανός αποστρέφεται τους αναμιγνύοντες εις την θρησκείαν, ίνα καταστεί επικερδεστέρα, τας παντοίους, της κεκαρμένης ή πολυμάλου κεφαλής των, εφευρέσεις: Τα "θαύματα" των εικόνων τους θεούς της ειδωλολατρίας μεταμφιεσμένους εις αγίους, τας προσκυνήσεις, τα εισιτήρια του παραδείσου, τα άγια λείψανα, και άλλα ιερατικά εμπορεύματα.
Εμμ. Ροΐδης
Δεν προτίθεμαι να εκπλήξω τους αναγνώστες μου αγγίζοντας θρησκευτικά θέματα. Στέκω μακρυά φοβούμενος την Κόλαση όπως την περιγράφει ο Ιταλός Δάντης Αλιγκέρι στην περίφημη τριλογία του (1350) : Κόλασις - Καθαρτήριον - Παράδεισος.

Το κάνω μόνο και μόνο γιατί διεπίστωσα μία ανίερη απόπειρα χειραγώγησης των ΕΔ, που έχουν ως αποστολή την Προστασία της Ακεραιότητας της Χώρας, από την Εκκλησία που επιχειρεί να τις χρησιμοποιεί ως κομπάρσους στις παραστάσεις της.




Η προσπάθεια αυτή διογκώθηκε τώρα. Όταν η Χώρα κυβερνάται από μια Αριστερή Κυβέρνηση από την οποία προσδοκούσαμε, τουλάχιστον, να υποδείξει στην Εκκλησία να κινείται εντός τους χώρου της. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…


Δεν θα παρασυρθώ σε αναδρομές, θα μπω κατ' ευθείαν στο θέμα. Υποκύπτω, όμως στην πρόκληση ν' αρχίσω από τα της εμπλοκής των ΕΔ, σε μια καθαρά, καθαρότατα, εκκλησιαστική διαδικασία.


Αναφέρομαι στην περίεργη ιστορία του Αγίου Φωτός το οποίο μεταφέρει από τους Άγιους Τόπους ειδικά ναυλωμένο Στρατιωτικό Αεροσκάφος, του γίνεται υποδοχή Αρχηγού Κράτους και ταξιδεύει με συνοδεία Υπουργού! Σημειώνω ότι, κατά τους ισχυρισμούς της Ελληνικής Εκκλησίας, το Άγιο, αυτό, Φως παραχωρείται από τον Ύψιστο προνομιακά στους Έλληνες πιστούς και δευτερευόντως στους Αρμένιους και Κόπτες οι οποίοι καυγαδίζουν αγρίως και ασεβώς επί του Αγίου Τάφου για την πρωτοκαθεδρία. Οι άλλοι, "αφορισμένοι", ορθόδοξοι Ρώσοι (100 εκατομμύρια), Σέρβοι, Βούλγαροι κ.λπ. δεν το λαμβάνουν. Ας μη μιλήσω για Καθολικούς, Διαμαρτυρόμενους κ.α. που μένουν εκτός νυμφώνος. Το ότι το Ελληνικό Ιερατείο "μας δουλεύει" με σύμμαχο την Πολιτεία, δεν χωράει αμφιβολία.

Τα πρόσφατα
Προ εβδομάδων δημιουργήθηκε, δικαίως, θέμα για την υποδοχή και λιτάνευση ενός μέρους των λειψάνων της Αγ. Βαρβάρας, της Βενετσιάνας. Την ονομάζω έτσι γιατί η λάρνακα βρίσκεται στη Βενετία.
Όπως έμαθα, την έμπνευση, και τα έξοδα μεταφοράς, ανέλαβε ο γνωστός Λιβανέζος, κ. Τζώρτζ Χάλακ. Ο επιχειρηματίας αυτός, σας θυμίζω, στενός φίλος της Αγίας Οικογένειας Παπανδρέου, υπήρξε ¨δανειστής", του ζεύγους Μιμής - Ανδρέα … μετά του κ. Παπούλια και άλλων επιφανών Πασόκων. Τα λεγόμενα περί ανάμειξής του στα εξοπλιστικά τα παραλείπω γιατί δεν έχω αποδείξεις και τεκμήρια.

Την έφερε λοιπόν ο κ. Χάλακ (δεν γνωρίζω το κίνητρό του) και όταν το Α/Φ αφίχθηκε στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας σήμανε συναγερμός και εγένετο υποδοχή Αρχηγού Κράτους με στρατιωτική μπάντα παιανίζουσα και τριλοχία παρουσιάζουσα όπλα! Σώσον Κύριε τον Λαόν σου. Η εικόνα, βέβαια, μεταδίδετο τηλεοπτικά παγκοσμίως η οποία και προκάλεσε γενική ιλαρότητα. Έβλεπαν Ελλάδα της Αριστεράς ή Σ. Αραβία ή Ιράν του θρησκευτικού σκοταδισμού;

Όλα τα παραπάνω με εντολή του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου. Η Αγία Βαρβάρα είναι, βέβαια, προστάτις του Πυροβολικού. Εδώ οι πληροφορίες μου είναι ασαφείς. Αυτή η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτις ή κάποια άλλη εγχώρια; Γιατί άγιοι κυκλοφορούν πολλοί με το ίδιο όνομα π.χ. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής, Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος κ.α.

Δίνω λίγο το λόγο στον αγαπητό μου Σταμάτη Φασουλή (ΝΕΑ, 16 Μαΐου): 

"Δεν είναι πράγμα αυτό με την περιοδεία των, ιερών πάντα, λειψάνων τση Αγίας Βαρβάρας. Δεν το καταλαβαίνω. Ούτε πώς θα αισθάνθηκε το λείψανο όταν μόλις κατέβηκε απ' το αεροπλάνο και πάτησε το πόδι του (ό,τι είχε απομείνει απ' αυτό, έστω το μετατάρσιο και μόνο) στη γη, πριν καν τον έλεγχο (διαβατήρια ταυτότητες και τα ρέστα) άρχισε το άγημα να του βαράει τα ταρατατζούμι και τα επ' ΄ώμου. 
Αλλά βλέπεις είναι και προστάτιδα του Πυροβολικού. Προστατεύει το Πυροβολικό μη φάει καμιά αδέσποτη και επίσης το οδηγεί σε αλλεπάλληλες νίκες σκοτώνοντας τους οχτρούς σαν τις μύγες."

Η υπόθεση αυτή δημιούργησε πολλά σχόλια και αντιδράσεις, αναμείχθηκε ο Υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής, που κουβαλάει όλα τα προσόντα του Πασοκικού πολιτισμού και προκάλεσε ακόμη πικρόχολο και απειλητικό σχόλιο του πάντα ήρεμου και γλυκύτατου Αρχιεπισκόπου.Ξαναδίνω τον λόγο στον Στ. Φασουλή:
"Με έβαλε σε σκέψεις το σχόλιο του Αρχιεπισκόπου. Όχι αυτό που είπε ότι όποιος λέει αυτά τα πράγματα θα το μετανιώσει πικρά.

Σιγά μη σηκωθεί κοτζάμ λειψανοθήκη να του 'ρθει στο κεφάλι να μας κάψει.
Το άλλο μ' έβαλε σε σκέψεις που είπε:" Δεν βλέπουμε όλο αυτό το πλήθος που στριμώχνεται από τις έξι το πρωί να προσκυνήσει; Αυτό είναι ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ. Πώς να την παρακούσω; Είμαι δεσμευμένος. Και δεν θα πάω για δημοψήφισμα, δεν το έχω ανάγκη, γιατί γίνεται δημοψήφισμα κάθε μέρα μπροστά στα άγια λείψανα". Τι να πούμε μετά;
Οφείλω εδώ να προσθέσω ότι σέβομαι απόλυτα τον θρήσκο άνθρωπο, απεχθάνομαι, όμως, τον θρησκόληπτο και τον μισαλλόδοξο.
Όλα τα προαναφερόμενα αποτελούν παρελθόν και δεν υπήρχε, ασφαλώς, ο λόγος να σας τα υπενθυμίζω και δεν θα το έκανα αν δεν έμενα ενεός από μια είδηση που διάβασα στην τοπική εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΝΕΑ, της ιδιαίτερης Πατρίδας μου Τρίπολης μόλις προχθές (09-06-15).

Πήραμε σειρά για πανηγύρια…
Οι ημέτεροι καθηγηταί κατέστησαν
την κλασσικήν αρχαιότητα ενδιαφέρουσαν
και αγαπητήν όσον οι ιερείς 
την ορθόδοξον θρησκείαν
Εμμ. Ροΐδης 

"Με λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, υποδέχτηκαν αρχές και λαός της Τρίπολης, σήμερα το βράδυ, τα λείψανα της Οσίας Νεομάρτυρος Ακυλίνας της Ζαγκλιβερινής , που έφτασαν για προσκύνηση από την Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου. Η λάρνακα με τα λείψανα της Οσίας Ακυλίνας, έφτασε στην Τρίπολη συνοδευόμενη από τον μητροπολίτη Ιερισσού & Αγίου Όρους Θεόκλητο και στην συμβολή των οδών Δήμητρος και Παπαρηγοπούλου, τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου, ενώ απέδωσε τιμές στρατιωτικό άγημα κι ακολούθως η λιτανευτική πομπή συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης, έφτασε στον ιερό ναό των Αγίων Νεομαρτύρων & Προφήτη Ηλία. Ακολούθησε πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαντινείας & Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, παρουσία βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη, στρατιωτικών Αρχών, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και πλήθος κόσμου."

Όχι μόνο εξεπλάγην αλλά οργίσθηκα. Ποιος έδωσε εντολή να διατεθούν κιλλίβαντες, αγήματα, μουζικάντες, στρατιωτική αντιπροσωπεία για ένα, αποκλειστικά, εκκλησιαστικό τελετουργικό που το επινοούν δύο Μητροπολίτες; Τι είναι ο κιλλίβαντας, τι είναι ο Στρατός που… επιστρατεύονται να το πλαισιώσουν; Σημειώνω ότι ο Σεβασμιώτατος Αρδαμερίου είναι πνευματικό τέκνο του Σεβασμιώτατου Μαντινείας. Φαίνεται ότι ο δεύτερος είχε καιρό να δει τον πρώτο, τον κάλεσε και του είπε "Πάρε και ένα λείψανο παραμάσκαλα και κατέβα. Τα της τελετής είναι δικά μου…".
Αν αυτό γίνεται για μια δευτεροκλασσάτη Οσία, χαμηλού ύψους στην Εκκλησιαστική Ιεραρχία σαν την κυρία του Αμερικανικού ΥΕΘΑ που υποδέχθηκε τον κ. Καμμένο στην Ουάσινγκτον, τι έχει να γίνει με μεγάλα ονόματα;

Όπως είδα στο internet η Οσία Νεομάρτυς Ακυλίνα βασανίσθηκε και θανατώθηκε για την πίστη της, κάπου περί το 1764 και τάφηκε στο Ζαγκλιβέρι (πλησίον της Θεσσαλονίκης). Μια ευσεβής κυρία, επί των ημερών μας, είδε όραμα, κατέφυγε στον Μητροπολίτη και ομού και μαζί βρήκαν τον τάφο, …… και τα λείψανα. Έγινε ανακήρυξή της σε τοπική Οσία κ.λπ. Αλλά ας δούμε τι είναι ο κίλλιβας για όσους δεν τον γνωρίζουν. 

Ολίγα περί κιλλίβαντος 
Η λέξη "κιλλίβας" που ανέφερα πιο πάνω, σημαίνει, για τους αγνοούντες, τη βάση πυροβόλου, χωρίς το κανόνι. Στον 18ο αιώνα καθιερώθηκε στη Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία, κυρίως, να εκφέρεται ο νεκρός των Βασιλέων, εν ενεργεία Στραταρχών και Στρατηγών, από του Ναού μέχρι του τάφου, επί κιλλίβαντος πυροβόλου! 
Ο θεσμός υιοθετήθηκε, αργότερα, από την Ελλάδα (που αντέγραψε ταχέως πάσα φανφάρα της Δύσης) αλλά γρήγορα επεκτάθηκε και σε Προέδρους, Πρωθυπουργούς, πάντοτε εν ενεργεία. 
Σιγά – σιγά οι στρατιωτικοί παραμερίσθηκαν. Στέρησαν τον κιλλίβαντα από τους ταλαίπωρους Στρατηγούς οι οποίοι, τέλος πάντων, σπανίως έπιπταν υπέρ Πατρίδος ή πέθαιναν εν ενεργεία. Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, τα πάντα μπαχαλοποιούνται. Τα πάντα…
Επί Πρωθυπουργού του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, δόθηκε εντολή, και τα σκυλιά δεμένα, να κηδευθεί ο τ. Υπουργός Γιώργος Γεννηματάς (πατήρ της σημερινής ενδόξου πολιτικού Αρχηγού Φώφης, η οποία δηλώνει ως επάγγελμα: υπάλληλος Εθν. Τράπεζας ενώ ουδέποτε έχει πατήσει το πόδι της εκεί) με τιμές Πρωθυπουργού Ε.Ε. δηλαδή επί κιλλίβαντος πυροβόλου όπλου με πολλά ταρατατζούμ – ταρατατζούμ. Μην διερωτάσθε το γιατί. Ουτωπώς εφρόνη ο Μεγάλος!
Ακολουθεί η Μελίνα Μερκούρη, τ. Υπουργός Πολιτισμού. Κιλλίβας και γι’ αυτή. Από κοντά ο Μακαριστός Ανδρέας, επί κιλλίβαντος κι αυτός, συνοδευόμενος από την βαρυπενθούσα και οδυρόμενη Μιμή. Σε λίγο ακολούθησε ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Τα πάντα, επαναλαμβάνω, ευτελίζονται και γελοιοποιούνται εν Ελλάδι. Βρείτε ένα θεσμό, ένα μωρέ, που να μην έχει απαξιωθεί. Τους ποδοπάτησαν οι πολιτικοί, κι εμείς οι ίδιοι, μαζί τους φάγαμε, όπως θα έλεγε ο ακατανόμαστος Πάγκαλος. 
Για να τελειώσω με τον κιλλίβαντα, φαντασθείτε να κηδευθούν επ’ αυτού αύριο – μεθαύριο (γεροί να ‘ναι οι άνθρωποι και να μείνουν κορακοζώητοι όπως ο Μητσοτάκης) οι Γεωργάκης, Σαμαράς, ο νάνος Σημίτης ή οι τ. Πρόεδροι Χρ. Σαρτζετάκης και Κάρολος Παπούλιας. Να νεκρώσει το κέντρο της Αθήνας, να βαράνε πένθιμα οι καμπάνες και τα ταρατατζούμ – ταρατατζούμ, τη φουνέμπρα του Shopin και άλλα θλιβερά οι μπάντες και τα μικτά αγήματα να παρουσιάζουν όπλα. Τι γέλιο θα πέσει.. Κι αν ρωτάει κάποιος τουρίστας: "Ποιο είναι αυτό το επίσημο πρόσωπο που πενθείτε και τι προσέφερε στην Ελλάδα" τι να του απαντήσετε; Ήσαν όλοι «άχθη αρούρης»; 

Ολιγώτερα λόγια για το τέλος
• Πρέπει αυτή η ιστορία των κιλλιβάντων, στρατιωτικών τιμών σε κόκκαλα να λάβει τέλος. Ν’ αφήσουν τον Στρατό να κάνει τη δουλειά του. Να βρουν άλλους τρόπους οι πολιτικοί να εισπράττουν ψήφους από το χριστεπώνυμο πλήρωμα και οι Αρχιερείς να προσελκύουν πιστούς. Οι στρατιωτικοί να μη χρησιμοποιούνται ως κομπάρσοι θρησκευτικών τελετών. 
• Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, φωτισμένος κληρικός, είχε απαγορεύσει, δια ροπάλου, την εκμετάλλευση λειψάνων. Το θεωρούσε ειδωλολατρία και είναι ειδωλολατρία.
• Υποβάλλω μια πρόταση στον σεβαστό Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο: Να βάλει τους Μητροπολίτες να ξεθάψουν ένα, αντιπροσωπευτικό, σκελετό πατριώτη από τους χώρους των εκτελέσεων (υπάρχουν σε κάθε πόλη) των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέσθηκαν από τα Ναζιστικά κτήνη για την πίστη τους στην Ελευθερία, την Ελλάδα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (μερικοί απ’ αυτούς βασανίσθηκαν αγρίως πριν εκτελεσθούν), να τον μοσχοπλύνουν, να τον τοποθετήσουν σε λάρνακα και να τον λειτανεύσουν με κιλλίβαντες, αγήματα, τιμητικές συνοδείες. Αυτούς τους μάρτυρες γιατί τους ξεχάσαμε;
Τελικά, φαίνεται, ότι τα λείψανα των Βαρβαρών μας είναι απαραίτητα σήμερα, υπό Αριστερά Διακυβέρνηση. Εντελώς συνειρμικά ανεκάλεσα στη μνήμη σχετικό στίχο από γνωστό ποίημα του μεγάλου Κ. Καβάφη: 
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους,
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μία κάποια λύσις.


ΥΓ, Οι Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα οι Στρατιωτικοί (που έχουν σαφή εικόνα τω επιχειρησιακών προβλημάτων και το πώς τα' αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί) διέρχονται μία από τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας μας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να υψώσουμε λάβαρα και σημαίες μάχης. Να αγωνισθούμε σθεναρά, για να πάρουμε τα πάνω μας. Και οι αγώνες δεν συμβιβάζονται με εναπόθεση ελπίδων στη βοήθεια λειψάνων και οστών… Χρειάζεται θεϊκή βοήθεια αλλά προέχουν οι αγώνες. Να μην μας παρασύρουν θρησκοληψίες και ψευδαισθήσεις. Αμήν.

http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου