Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Η κινεζική εταιρεία Norinco εξαπολύει βαρύ πυρ κατά του ρωσικού άρματος μάχης Τ-14 Armata

Σύμφωνα με άρθρο του Αντρέι Κουζνέτσοφ στο ρωσικό διαδίκτυο, ο κατασκευαστής κινεζικών όπλων Norinco επέκρινε το τέταρτης γενιάς ρωσικό άρμα μάχης Τ-14 «Αρμάτα». Στην Κίνα πιστεύουν ότι το ρωσικό άρμα είναι κατώτερο από το κινεζικό VT-4 σε θέματα ευελιξίας και δύναμη πυρός.
Το Τ-14 «Αρμάτα» που αναπτύχθηκε από την Uralvagonzavod είναι κατώτερο από το τρίτης γενιάς VT-4 (ΜΒΤ-3000) σε μια σειρά παραμέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του - η εταιρεία Norinco. Ειδικότερα, οι Κινέζοι πιστεύουν ότι τα προϊόντα τους είναι ανώτερα από τον ανταγωνιστή από την Ρωσία, όσον αφορά την ευελιξία, την ποιότητα, την αυτοματοποίηση, το σύστημα ελέγχου πυρός, αλλά και φθηνότερα, αναφέρεται στην εφημερίδα Renmin Ribao - το επίσημο όργανο της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος στο Πεκίνο.
 Το εν λόγω άρθο δημοσιεύεται στον λογαριασμό της Norinco στο WeChat Messenger, το οποίο χρησιμοποιεί η εταιρεία για να φιλοξενήσει το υλικό που δεν είναι κατάλληλο για ένα εταιρικό σάιτ για διπλωματικούς λόγους. Το άρθρο αναφέρει ότι το ρωσικό κύριο άρμα μάχης της τρίτης γενιάς T-90S (έκδοση εξαγωγής) μπορεί να ανταγωνιστεί μόνο με το κινεζικό VT-1 (ZTZ-96), και ότι η τελευταία τροποποίηση του Τ-90AM δεν έχει σημαντικές βελτιώσεις. Στη Norinco πιστεύουν ότι ο ανταγωνισμός από το VT-4 έχει αναγκάσει τη Ρωσία να αρχίσει να αναπτύσσει το Τ-14 «Αρμάτα».
«Η μετάδοση του Τ-14 είναι ελαττωματική, όπως έχουμε δει κατά τη διάρκεια μιας πρόβας για την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης», - αναφέρεται στη δημοσίευση. Η εταιρεία σημειώνει ότι «το VT-4 δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα». Τα κινεζικά άρματα μάχης «έχουν σύστημα ελέγχου πυρός παγκόσμιας κλάσης, και το οποίο είναι αυτό ακριβώς που προσπαθούν να τελιοποιήσουν οι Ρώσοι», λέει το άρθρο.

Στα προβλήματα με την ικανότητα ελιγμών, σύμφωνα με τους Κινέζους ειδικούς, κατανομάζεται ο κινητήρας, ο οποίος αναμένεται να κρυώνει ελαττωματικά και είναι δύσκολος στη συντήρηση. Με την ισχύ 1.200 ίππων και με το βάρος μάχης να μην είναι μικρότερο από το Τ-90A, τα δυναμικά χαρακτηριστικά του T-14 απέχουν πολύ από το ζητούμενο, λέει το άρθρο. Σε σχέση με το περιστατικό κατά την διάρκεια της πρόβας για την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης, Κινέζοι ειδικοί πιστεύουν ότι το άρμα διέθετε ένα ελαττωματικό κιβώτιο ταχυτήτων, δεδομένου ότι το όχημα περισσυλογής στη συνέχεια δεν ήταν σε θέση να το μετακινήσει παρά τις επίμονες προσπάθειες.


Το άρθρο αμφισβητεί επίσης τα χαρακτηριστικά του πυρός στο Τ-14. Οι Κινέζοι ειδικοί λένε ότι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του λειόκανου όπλου που χρησιμοποιείται για το «Αρμάτα» είναι αμφίβολη. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους τονίζουν ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει σημαντικές ανακαλύψεις στη δημιουργία νέων υλικών για λεία όπλα 125-χιλιοστών, πυρομαχικά αλλά και σε άλλες πτυχές, και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο από το κύριο όπλο του T-14. Ωστόσο, ο τηλεχειριζόμενος πύργος πρέπει να θεωρηθεί ως πρόοδος, επειδή απλοποιεί τη δομή του.

Στη Norinco σημειώνουν επίσης αδυναμίες στο σύστημα ελέγχου πυρός που αναπτύχθηκε στη Ρωσία, τονίζοντας ιδιαίτερα την ατέλεια του οπτικού συστήματος καθοδήγησης. Σε γενικές γραμμές, το άρθρο αναφέρει ότι η δύναμη πυρός του Τ-14 είναι σημαντικά κατώτερη από αυτή στο κινεζικό VT-4.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές επέστησε επίσης την προσοχή στο θέμα των τιμών. Υπενθύμισαν δε, ότι το «Αρμάτα» ήταν το πιο ακριβό από τα ρωσικά τανκς και είναι σε μια συγκρίσιμη τιμή με το αμερικανικό M1 Abrams, το οποία είναι αξίας τουλάχιστον 6.000.000 δολαρίων ανά μονάδα. Το άρθρο αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Τ-14 το κόστος θα αυξηθεί αναπόφευκτα ακόμη περισσότερο, το οποίο μπορεί να αποθαρρύνει τους παραδοσιακούς εταίρους της Ρωσίας, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι σε μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.

Σε σχέση με τα παραπάνω η Norinco σημειώνει ότι με την μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για άρματα μάχης είναι λογικό για τους καταναλωτές να στραφούν προς τα κινεζικά προϊόντα, τα οποία είναι φθηνότερα από τα ρωσικά, τα αμερικανικά ή τα ευρωπαϊκά, αλλά δεν είναι κατώτερα από αυτά σε ποιότητα.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου