Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ακόμη μεγαλύτερη καταστολή στο ίντερνετ: Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα σχόλια στα site

site delfi site
Με νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα site θα θεωρούνται υπεύθυνα από ‘δω και στο εξής για τα σχόλια που αναρτώνται σ’ αυτά. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) σε υπόθεση σχετικά με το ενημερωτικό site Delfiαπό την Εσθονία, έχει γίνει viral και κάνει ήδη τον γύρο του web. Συγκεκριμένα αναφέρει πως το ενημερωτικό site: «θα έπρεπε να είχε εμποδίσει την δημοσίευση σχολίων με ξεκάυαρα παράνομο περιεχόμενο».

Σχετικό δημοσίευμα της Ars Technica του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει πως η απόφαση είναι αντίθετη με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το e-commerce και ταυτόχρονα «δρα απομακρύνοντας το web από τις αρχές προστασίας της έκφρασης και της ιδιωτικότητας που το δημιούργησαν, όπως το ξέρουμε ως τώρα».

Σε άλλα δημοσιεύματα, όπως π.χ. στην Media Legal Defence Initiative, παραθέτονται και επεξηγούνται κάποιοι κανόνες που ώθησαν το δικαστήριο σε αυτή την απόφαση, όπως για παράδειγμα η «ρητορική μίσους» στα σχόλια, η ανάρτησή τους σε ενημερωτική ιστοσελίδα κι όχι π.χ. σε κάποιο προσωπικό ιστολόγιο, οι ανεπαρκείς ενέργειες για την αποτελεσματική αφαίρεσή τους, καθώς και το ενδεχόμενο δίωξης των σχολιαστών – παράλληλα με τις επιεικείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Delfi.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί επικύρωση σε παλαιότερη του 2013, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε παραβίαση του δικαιώματος του Delfi στην παρρησία και στην ελεύθερη έκφραση.

Τέλος σύμφωνα με δηλώσεις του T. Tζ. Μακιντάιρ, προέδρου της Digital Rights Ireland, δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις από την απόφαση, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει νομικές εξελίξεις που θα επιφέρουν υπονόμευση της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο, προωθώντας την ιδέα των «εδνιάμεσων» που εγκρίνουν σχόλια κτλ., με απότοκο των παραπάνω τα sites να γίνουν πολύ προσεκτικά όσον αφορά το περιεχόμενο που τελικά θα εγκρίνουν.
https://www.secnews.gr/94449/nea-apofasi-tou-europaikou-dikastiriou-gia-ta-sxolia-sta-site/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου