Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Μ-1 Abrams καθοδόν για την πρώτη γραμμή…

Σε μια κίνηση προκειμένου να αντισταθμίσει την επιθετικότητα που εμφανίζει η Ρωσία στην Αν. Ευρώπη, το Πεντάγωνο αποφάσισε να ενισχύσει σημαντικά τις επιθετικές δυνατότητες της αμερικανικής δύναμης που σταθμεύει στην περιοχή μεγέθους 5.000 ανδρών.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν γίνει γνωστά επίκειται η άμεση αποστολή περίπου 1200 τεθωρακισμένων εκ των οποίων 250 είναι άρματα μάχης τύπου M-1A2 Abrams, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν ΤΟΜΑ τύπου M2A2 Bradley και αυτοκινούμενα πυροβόλα.  

Εφόσον η πρόταση αυτή λάβει τελική έγκριση προς υλοποίηση, θα είναι η πρώτη φορά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης που μηχανοκίνητες τεθωρακισμένες μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (US Army) θα αναπτυχθούν επιχειρησιακά σε έδαφος του πρώην Ανατολικού Μπλοκ .


Το σχέδιο προβλέπει την μόνιμη στάθμευση υλικού σε αποθήκευση στη Λιθουανία, Λεττονία και Εσθονία, παράλληλα με μονάδες που θα έχουν τεθωρακισμένα σε Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και πιθανώς και στην Ουγγαρία!


Ούτε λίγο ούτε πολύ το σχέδιο του Πενταγώνου αφορά την αντιμετώπιση μιας πλήρους κλίμακας σύρραξη μεταξύ Μόσχας και Δύσης την οποία αναλυτές θεωρούν πιθανή στο πλαίσιο της επιθυμίας του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναβιώσει την ισχύ της πάλαι - ποτέ Σοβιετικής αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.

Θεωρούν δε ότι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει εδώ και ένα χρόνο στην Ανατολική Ουκρανία από φιλορωσικά ελεγχόμενα στρατεύματα, αποτελεί σαφή ένδειξη επιθετικότητας, η οποία χαρακτηρίζει το προφίλ γεωπολιτικής σκέψης του ρώσου προέδρου.


Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το Πεντάγωνο ήταν απρόθυμο να μεταφέρει βαριές τεθωρακισμένες μονάδες σε έδαφος χωρών της Βαλτικής εξ αιτίας της πρόθεσης της Ουάσιγκτον να διατηρήσει θετική σχέση με τη Μόσχα. Όπως φαίνεται όμως οι πρόσφατες κινήσεις του Κρεμλίνου στην Ουκρανία έχουν αποδυναμώσει αυτές τις προθέσεις με μεταστροφή σε πολιτική αποτροπής κλιμάκωσης με στρατιωτική ενίσχυση στην περιοχή που τελεί υπό ρωσική απειλή.
Ανάλογη πολιτική εφαρμόστηκε από τις ΗΠΑ τόσο το 1961 στην κρίση του Βερολίνου με χρήση αερογέφυρας για μεταφορά προμηθειών στην αποκλεισμένη γερμανική πρωτεύουσα, όσο και πιο πρόσφατα στο Κουβέιτ το 1990 με την αποστολή στρατευμάτων στη Σ. Αραβία για την αναχαίτιση της επιθετικότητας του ιρακινού Στρατού.  
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια κλιμάκωση που έρχεται να προστεθεί σε σειρά περιστατικών με αναχαιτίσεις ρωσικών μαχητικών από νατοϊκά στη Βαλτική και την υπερπτήση ζεύγους ρωσικών βομβαρδιστικών πάνω από αμερικανικό αντιτορπιλικό στη Μαύρη Θάλασσα.
Στο ίδιο πλαίσιο η Αμερικανική Αεροπορία (USAFΕ) έχει ενισχύσει την παρουσία της στην Ευρώπη με αεροπορικά κλιμάκια μαχητικών F-15C Eagle και A-10 Warthog, τα οποία τους τελευταίους 6 μηνές έχουν πραγματοποιήσει αριθμό μετασταθμεύσεων σε Λιθουανία, Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Βουλγαρία, προκειμένου να ενισχύσουν την νατοική δύναμη επιτήρησης της Βαλτικής και να συνεκπαιδευτούν με αεροπορικές δυνάμεις των χωρών αυτών, στο πλαίσιο επίδειξης ισχύος  απέναντι στη Μόσχα.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου