Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Με συντριπτική πλειοψηφία των 251 ψήφων «υπέρ», ο Αλ. Τσίπρας έχασε στην πράξη τη «δεδηλωμένη» στη Βουλή

Με συντριπτική πλειοψηφία των 251 βουλευτών πέρασε από τη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για εξουσιοδότηση της διαπραγματευτικής ομάδας να υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές, αν ληφθεί υπόψη ότι 32 βουλευτές ψήφισαν «κατά», οκτώ βουλευτές «παρών» και 15 βουλευτές ψήφισαν «ναι μεν αλλά…».

Συγκεκριμένα:
«Ναι» ψήφισαν 251 βουλευτές
«Όχι» ψήφισαν 32 βουλευτές
«Παρών» δήλωσαν οκτώ βουλευτές
Απόντες ήταν εννέα βουλευτές.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχασε επί της ουσίας τη «δεδηλωμένη» αν ληφθεί υπόψη ότι οκτώ βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν «παρών», μεταξύ των οποίων και ο κ.Π. Λαφαζάνης και 15 βουλευτές με δήλωσή τους υπογραμμίζουν ότι ψήφισαν «ναι» στη Βουλή, αλλά η ψήφος τους δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται υπέρ της συμφωνίας, αλλά έγινε με στόχο να την πέσει η κυβέρνηση.
Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν:
Παρών:
  • Παναγιώτης Λαφαζάνης
  • Δημήτρης Στρατούλης,
  • Αγλαΐα Κυρίτση
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου
  • Κώστας Λαπαβίτσας
  • Στάθης Λεουτσάκος
  • Γιάννης Σταθάς
  • Θανάσης Σκούμας
Οχι
  • Ιωάννα Γαϊτάνη
  • Ελένη Ψαρέα
Απών
  • Γιάνης Βαρουφάκης (βρίσκεται στην Αίγινα για τριήμερο με την σύζυγο και την κόρη του,
  • Βασίλης Χατζηλάμπρου
  • Δημήτρης Κοδέλας
  • Ελένη Σωτηρίου
  • Βασίλης Κυριακάκης
  • Ραχήλ Μακρή
  • Ελένη Αυλωνίτου
Κατά την δεύτερη ανάγνωση η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε «Ναι», η Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Νικόλαος Μαυραγάνης (ΑΝΕΛ) ψήφισαν «Ναι».
Λαφαζάνης: Γιατί ψήφισα «παρών»
Μετά το «παρών» στη ψηφοφορία ο υπουργός ΥΠΑΠΕΝ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως δεν προτίθεται να δώσει παράταση την «κηδεμονία της πατρίδας»
«Με το »παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου», δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.
«Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας», κατέληξε.
Τους λόγους που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία στη Βουλή εξηγούν με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου:
· Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων – κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.
· Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
· Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.
· Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexitχωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.
· Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.
· Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική –και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις – θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.
· Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.
Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας.
Μετά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τους τέσσερις βουλευτές που απείχαν, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «ναι» ανακοίνωσαν ότι είναι κάθετα αντίθετοι στα μέτρα που αναφέρει το μνημόνιο.
Κάτι που σημαίνει ότι όταν κληθούν να ψηφίσουν το μνημόνιο στη Βουλή, θα είναι αντίθετοι και θα ψηφίσουν «όχι». Μάλιστα, δήλωσαν «αλληλέγγυοι» σε όσους ψήφισαν «όχι» εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρει τα εξής: 
Οι κάτωθι υπογραφούντες και υπογραφούσες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρόταση προς τους Θεσμούς στη βάση της οποίας η κυβέρνηση μας να ζητάει να δώσουμε με τη ψήφο μας εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευτεί μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
Αυτή η πρόταση στην οποία συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσει στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει δυσοίωνο το μέλλον της χώρας.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε τη στιγμή κατά την οποίαν ο πρωθυπουργός  σε έναν  δραματικό ελιγμό της τελευταίας στιγμής από το βήμα της Βουλής, κατά τη δευτερολογία του, υπό το «όργιο» φημών ότι περί τους 20 βουλευτές ετοιμάζονται να διαφοροποιηθούν ζήτησε «ψήφος εμπιστοσύνης» από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.
«Είναι προφανές ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει. Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης και σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της πλειοψηφίας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης στο σύνολο της κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του, ζητώντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης.http://www.hitandrun.gr/

«Με βάση το εθνικός αυτό χρέος, όλοι και όλες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές αναμετριόμαστε με το μπόι μας και το μπόι της ιστορίας» είπε ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου