Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Διστάζουν οι στρατηγοί της Άγκυρας να εμπλακούν στη Συρία

Η απειλή εισβολής της Τουρκίας στα νότια σύνορα με τη Συρία προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κράτους, φαίνεται τελικά ότι δεν έπεισε πολλούς ούτε στο εσωτερικό της χώρας ούτε στο εξωτερικό.  
Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης
Η δήλωση του τούρκου προέδρου Ερντογάν περί πιθανής επέμβασης προκειμένου να κατασταλεί η αυξανόμενη κουρδική αυτονομία, φαίνεται ότι κατ αρχήν δεν ενθουσίασε τη ίδια την στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πρόκληση της εσωτερικής αστάθειας στις Ν.Α επαρχίες της Τουρκίας ( τουρκικό κουρδιστάν).   
Σε έκθεση αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών αναλύσεων(think Tank) αναφέρεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία, απειλεί να επέμβει στο συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Το πλέον πιθανό που σενάριο που αναμένεται είναι ίσως η εκτέλεση κάποιων αεροπορικών επιδρομών ή χαλάρωση των κανόνων εμπλοκής για τις μονάδες του τουρκικού Στρατού που επιτηρούν τη μεθόριο με τη Συρία.


Παθητικός παρατηρητής

Ως γνωστόν η Άγκυρα παρέμεινε απλός παρατηρητής στην περσινή εισβολή του ISIS στην συνοριακή πόλη Κομπάνι, όπου κούρδοι μαχητές με υποστήριξη βομβαρδιστικών της αμερικανικής Αεροπορίας, έδωσαν σκληρές μάχες για να απωθήσουν τους ισλαμιστές.

Την περασμένη εβδομάδα ισλαμιστές του ISIS επανήλθαν στη περιοχή, σκοτώνοντας περισσότερους από 200 αμάχους σε 48 ώρες, προτού εκδιωχθούν και πάλι από κούρδους μαχητές που κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι επέτρεψε στους ισλαμιστές να περάσουν ελεύθερα στο Κομπάνι.

Παραμένει ασαφές από πού προήλθαν οι ισλαμιστές και φυσικά δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η  Τουρκία κατηγορείται για απραξία στην καταστολή δραστηριότητας του ISIS στα σύνορα της.Δυσφορία για τους κούρδους

Η Άγκυρα παρακολουθεί με αυξανόμενη δυσφορία την επικράτηση κούρδων μαχητών στην περιοχή Tel Abyad της Raqqa στις 15 Ιουνίου και νωρίτερα το Μάιο την κατάληψη της συνοριακής πόλης Tal Abyad καθώς ανησυχεί για την εγκαθίδρυση νέου κουρδικού κράτους.

Μάλιστα φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει τους κούρδους «πιο επικίνδυνους και από τους ισλαμιστές του ISIS”.

Ο ίδιος ο Ερντογάν αντιμετωπίζει πάντως χαμηλή δημοτικότητα μετά το δυσμενές πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ δριμεία κριτική έχει δεχτεί και η πολιτική του αναφορικά με τη Συρία από την τουρκική κοινή γνώμη και  ειδικά από τις περιοχές στην Ν.Α Τουρκία, που κάνουν λόγο για επιχειρήσεις με σκοπό την αποτροπή σύστασης κουρδικού κράτους στη Συρία.


Οι επιφυλάξεις του Τουρκικού Στρατού

Ο Στρατός της Τουρκίας αναφέρεται επίσης ότι « είναι διστακτικός να συρθεί σε εμπλοκή στη Συρία, με τους στρατηγούς να εκφράζουν αμφιβολίες καθώς φοβούνται αντίποινα τόσο από κούρδους όσο και από το ISIS στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγές μέσα στις τουρκικές Ε.Δ θεωρούν ότι ο Τουρκικός Στρατός, θα πρέπει να έχει ένα σαφή στρατηγικό στόχο, συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής με διαχωρισμό φίλιων από εχθρούς και σαφές χρονοδιάγραμμα απεμπλοκής. Όλα αυτά παραμένουν ασαφή και φυσικά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν επιτρέπουν την έκδοση διαταγών τακτικών επιχειρήσεων σε μονάδες.  

Τέλος οι ανησυχίες στο εσωτερικό των τουρκικών Ε.Δ, αναφέρεται ότι προκύπτουν από το ενδεχόμενο η κυβέρνηση (η οποία έχει ευρεία επιρροή σε τουρκικά ΜΜΕ), να θελήσει να προχωρήσει σε μια εντολή επέμβασης. Τελικός στόχος θα είναι η κατασκευή μιας «εικονικής αντίληψης νικηφόρου έκβασης» στους τούρκους ψηφοφόρους, ώστε να διαμορφώσει θετικό κλίμα για πρόωρες εκλογές.

Για τους λόγους αυτούς, αμυντικοί αναλυτές θεωρούν ότι η πιθανότητα μιας τουρκικής χερσαίας εισβολής στη Συρία είναι ελάχιστη, με δεδομένο ότι η στρατιωτική ηγεσία είναι εξαιρετικά απρόθυμη να υποστηρίξει το όλο εγχείρημα.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου