Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Το αρρωστημένο σκηνικό των ΜΜΕ πριν και μετά τις αποκαλύψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Συνελεύσεις-Πορείες-Συγκεντρώσεις
Σάλος (sic) επικρατεί στη δημοσιογραφική πιάτσα (sic) από τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου ενώπιον της ΕΣΗΕΑ για δημοσιογράφους που χρηματίζονταν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για να αναπαράγουν τη συστημική προπαγάνδα την τελευταία πενταετία. Η καταγγελία του Προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. αφορά μεγάλα ποσά, συνολικά 25 εκ. Ευρώ, που κατευθύνονταν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και διαφημιστικές εταιρείες με δήθεν στόχο την ενημέρωση του κοινού για θέματα υγειονομικής πρόληψης και περίθαλψης.
Μέσα σε μία μόλις μέρα, το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ όχι μόνο συνεδρίασε, αλλά και γνωμοδότησε υπέρ των εμπλεκόμενων δημοσιογράφων, γράφοντας ότι «δεν μπορούν να συνδεθούν ονόματα με τυχόν χρηματισμό», χωρίς καν να αναρωτηθεί για τα«κριτήρια», που διαμοιράζονταν τα τεράστια αυτά ποσά, εκτός μάλιστα Δημοσίου Λογιστικού, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο. Καμία φυσικά, έστω, διερώτηση δεν υπήρχε για τον λόγο που 21 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ (ναι, τέτοια πρόκληση, όταν τα νοσοκομεία δεν έχουν κλίνες!) μοιράστηκαν σε συγκεκριμένες 37 εταιρείες, εκ των οποίων ουκ ολίγες χωρίς καμιά ιδιαίτερη δημοφιλία. Από την άλλη, βέβαια, οι εκατοντάδες απλήρωτοι, απολυμένοι και «μαύροι» συνάδελφοι, ακόμα περιμένουν κάποια συνεδρίαση των οργάνων της Ένωσης που θα τρίξουν έστω και προσχηματικά τα δόντια των μηντιακών εργοδοτών.
Στη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας φιγουράρουν οι ναυαρχίδες της μνημονιακής και συστημικής ενημέρωσης, όπως οΑΝΤ1, το MEGA, ο ΣΚΑΪ, το Έθνος (στο 'Εθνος παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι), ο ΔΟΛ (όπου επίσης τους τελευταίους μήνες έχουν καθυστερήσεις μισθών). Από κοντά ακολουθεί το κανάλι ACTION 24, η ακροδεξιά φυλλάδα «Ακρόπολη» τουΜαυρίκου, αλλά και ο όπου-φυσάει-ο-άνεμος και όψιμα αντιμνημονιακός Κουρής. Πλάι πλάι βαδίζουν και διάφορες διαφημιστικές εταιρείες, όπως η Cream, η Grey, η πτωχευμένη LeoBurnett και η Advocateοι οποίες έχουν λάβει τεράστια ποσά, με παντελώς άγνωστη την παράμετρο σε ποιους ή ποια μέσα τα διοχετεύσαν! Στη μεγάλη λίστα των 150 και πλέον δημοσιογραφικών μέσων ενημέρωσης υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που θα θέλαμε να δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή γιατί έχουμε χορτάσει κοροϊδία από τη μεριά τους.
Ας τις δούμε αναλυτικά:
  • Τα τρία ονόματα που φιγουράρουν στις θέσεις 12, 13 και 14 προέρχονται από τον ίδιο δημοσιογραφικό όμιλο. Πρόκειται για τους Γιάννη ΚουρτάκηΠαναγιώτη Τζένο και Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Γιάννης Κουρτάκης είναι ο ιδιοκτήτης του «Ομίλου Παραπολιτικά» (εφημερίδες: Παραπολιτικά, Επένδυση, Καρφί,Freddo / ραδιόφωνο: Παραπολιτικά 90,1 FM / ιστοσελίδες:parapolitika.gr και άλλα, που είτε ανήκουν στον Όμιλο είτε συνεργάζονται μαζί του), ο Παναγιώτης Τζένος είναι ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου και ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο επιχειρηματίας που φέρεται (και προφανώς επιβεβαιώνεται από την κατεύθυνση των χρημάτων στο όνομά του) να είναι πίσω από τον Όμιλο. Συνολικά, και στους τρεις δόθηκε το ποσό των 2.024.000 ευρώ. Δηλαδή, τρία διαφορετικά πρόσωπα του ίδιου Ομίλου έλαβαν ποσά για διαφημιστική καμπάνια, λες και ο καθένας μόνος του κλείνει τις διαφημίσεις και όχι ο ίδιος ο Όμιλος!
  • «Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ ως φυσικό πρόσωπο, το διαψεύδω κατηγορηματικά. Οι λογαριασμοί μου είναι ανοιχτοί», δήλωσε ο Τάκης Χατζής, ιδιοκτήτης του newpost.gr και γνωστός τηλεμαϊντανός, που παλιότερα διετέλεσε και διευθυντής της ΕΡΤ χωρίς να έχει το παραμικρό προσόν. Σύμφωνα με τη λίστα φέρεται να έλαβε 494.000 ευρώ για διαφημιστική καμπάνια. Αναρωτιόμαστε πόσα από αυτά τα χρήματα κατέληξαν στους εργαζόμενους του σάιτ και πόσα στην τσέπη του ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι στο μαγαζάκι του κυριαρχεί επίσης η δημοσιογραφική δουλ(ε)ια, κακοπληρωμένη, με ασφάλιση υπαλλήλων γραφείου.
  • «Έκλεισα τις εφημερίδες και τα site μου το 2009. Ένα περιοδικό βγάζω (Crash). Τα λογιστήρια μου είναι ανοιχτά. Τα χρήματα αυτά διανεμήθηκαν παλιά, μέσα μία εξαετία, σε τρεις εφημερίδες, ένα ραδιόφωνο και ένα κανάλι», δήλωσε ο τιτάνας του λαϊκισμού Γιώργος Τράγκας, που φέρεται να έλαβε 278.000 ευρώ. Πώς ακριβώς διανεμήθηκαν αυτά τα λεφτά και σε ποιες τσέπες πήγαν ουδείς μπορείς να ξέρει. Ή μήπως να υποθέσουμε πως η κατοχύρωση του ονόματος «Ανεξαρτησία» σημαίνει πως ο Τράγκας θα εισβάλλει ξανά στον έντυπο καθημερινό τύπο; Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι οι συνθήκες εργασίας στην ιστοσελίδα του «Crash», τοcrashonline.gr, παραμένουν μαύρα χάλια. Ενδεικτικά, πέρυσι είχαμε να κάνουμε με μισθό 400 ευρώ με απόδειξη δαπάνης για 6ωρο και 2 βάρδιες ΣΚ τον μήνα. 3 ευρώ την ώρα μαύρα, δηλαδή, από τον Μέγα Μνημονιομάχο. Δεν πιστεύουμε πως θα έχει αλλάξει κάτι από τότε μιας και τα αφεντικά των sites δεν φημίζονται για αναπροσαρμογές μισθών προς τα πάνω.
  • «Πράγματι τα μέσα του Ομίλου έπαιρναν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ για προώθηση διαφημίσεων. Υπήρχαν ούτως ή άλλως οι διαφημίσεις και στα site και στην εφημερίδα. Μάλιστα, μας οφείλονται χρήματα τα οποία δεν έχουμε εισπράξει αν και έχουν τιμολογηθεί», δήλωσε ειλικρινέστατα ο ιδιοκτήτης του «Ελεύθερου Τύπου» Αλέκος Σκαναβής. Αλήθεια, τα 276.000 ευρώ που έλαβε η επιχείρηση του Σκαναβή πού κατέληξαν; Σίγουρα όχι στους εργαζόμενους της εφημερίδας που εδώ και μήνες ζουν απλήρωτοι και με έναντι ενώ του οφείλονται μισθοί, κυριακάτικα και υπερωρίες από το 2013 με το ποσό να φτάνει τα 750.000 ευρώ. Η εργοδοσία της εφημερίδας, ενώ έχει φροντίσεινα δίνει μπόνους στα τσιράκια της και να τα τσεπώνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορη μπροστά στα οφειλόμενα στους εργαζόμενούς της. Πλέον, μιλάμε για μειώσεις μισθών έως και 45% και την πιθανότητα εφαρμογής του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας!!! Μάλιστα, ο Σκαναβής έχει κατοχυρώσει ήδη και τον τίτλο «Αδέσμευτος», μιας και δεν του φτάνει το φέσωμα στους τωρινούς εργαζόμενους τους, αλλά ελπίζει να εκμεταλλευτεί και άλλους παρέα με τον Ρίζο, τον πρώην ιδιοκτήτη του «Αδέσμευτου Τύπου».
  • Ο Νίκος Χατζηνικολάου (εφημερίδες: Real News και Αγορά / ραδιόφωνο: Real FM / ιστοσελίδες: real.grenikos.gr καιnowdoctor.gr) και ο Νίκος Ευαγγελάτος (newsit.gr, tlife.gr,iatropedia.grdogma.grzappit.gronalert.gr) έσπευσαν να διαψεύσουν ότι έχουν λάβει 398.000 ευρώ και 223.000 ευρώ αντίστοιχα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, επειδή έχουμε επισκεφτεί τους σχετικούς Ομίλους και γνωρίζουμε ότι σχεδόν κανένας εργαζόμενος δεν πληρώνεται με βάση τις δημοσιογραφικές συμβάσεις, δεν λαμβάνει υπερωριακή αμοιβή ή νυχτερινό και κυριακάτικο ημερομίσθιο και πολλοί δουλεύουν παραπάνω από πέντε ημέρες χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα ρεπό, αδυνατούμε να πιστέψουμε πως ακόμα και οι νόμιμες αμοιβές για διαφημιστικές καμπάνιες έχουν βρει καταφύγιο στις τσέπες των εργαζομένων, που συνεχίζουν να λαμβάνουν λιγότερα από όσα δικαιούνται.
  • «“Ξέρετε πως δουλεύουν οι δημοσιογράφοι εδώ; Αναλαμβάνουν μηνιαία πρότζεκτ. Σα να δούλευαν από το σπίτι τους. Μπορούν και να μας στέλνουν άρθρα από τις διακοπές τους”, είχε το θράσος να απαντήσει κοστουμαρισμένο διευθυντικό στέλεχος στο “Παρασκήνιο”, όταν ερωτήθηκε για την “καραμπινάτη” παρανομία της πληρωμής με απόδειξη δαπάνης. Αναφερόταν στους ίδιους δημοσιογράφους που απασχολεί καθημερινά σε συγκεκριμένο χώρο (τα γραφεία της εταιρείας) για 8 και 10 ώρες – ορισμός της εξαρτημένης εργασίας - δίχως ασφάλιση, με “χαρτζιλίκια” των 300 έως και 600 ευρώ για τους ...τυχερούς, ή και “εθελοντές” στους οποίους απλά τάζει ότι κάποτε θα πληρωθούν»γράφαμε πέρυσι ύστερα από επίσκεψή μας στον Όμιλο N.K. MEDIA GROUP, που ανήκει στον Νίκο Καραμανλή. Πριν κάποιους μήνες ο ίδιος Όμιλος προέβη και σε στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους. Ο μηντιάρχης Καραμανλής (ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Παρασκήνιο») φέρεται να έχει λάβει 500.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ εκ των συνολικά 21 εκ.ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή, φέρεται να έχουν λάβειεπιπλέον χρηματοδότηση το paraskhnio.gr, το toxrima.gr και το verysorry.gr, που όλα ανήκουν στον ίδιο Όμιλο, μέσα από το ποσό των 4,1 εκ. Ευρώ, που σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, πληρώθηκαν η μεγάλη πλειοψηφία των υπάρχοντων σάιτς για τη διακηρυσσόμενη διαφημιστική προβολή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Διπλή χρηματοδότηση δηλαδή για τον εργοδότη και μηδέν χρηματοδότηση για τους εργαζόμενους που παραμένουν όμηροι της απληρωσιάς.
  • 416.000 φέρεται να ανέρχεται το ποσό που έχει λάβει και οΓιάννης Φιλιππάκης, ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Δημοκρατία», «Espresso» και «Εστία» που στηρίζουν με κάθε τρόπο τη «γαλάζια πολυκατοικία». Μάλιστα, ο Φιλιππάκης έχει κατοχυρώσει και τον τίτλο «Ελευθερία» μιας και στα μελλοντικά του σχέδια είναι η έκδοση μιας ακόμα εφημερίδας. Πληροφορίες τον θέλουν να ανακοινώνει μειώσεις μισθών την επόμενη βδομάδα. Αναμένουμε...
  • http://katalipsiesiea.blogspot.gr/2015/07/blog-post_15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου