Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Το τουρκικό δίλημμα: "Να μπω ή να μην μπω στη Συρία"! Ποια περιοχή έχει "στοχοποιήσει"

Image
Δύσκολα η Τουρκία θα επιχειρήσει μια χερσαία επέμβαση στο έδαφος της Συρίας,εκτιμά σε ανάλυσή του το Stratfor. Η Άγκυρα διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο καλεί τις επόμενες ημέρες τους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με την Συρία του Στρατού να λάβουν μέρος σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με θέμα την ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή στη Συρία. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης έχει οριστικά αποκλειστεί. Και δεν είναι αναγκη να χρησιμοποιηθούν χερσαιες δυνάμεις.


Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για την ανάπτυξη 18.000 ανδρών στα σύνορα με την Συρία. Τα οποία, λένε τα σενάρια, θα έχουν αποστολή την δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” σε βάθος 30 χλμ. εντός του εδάφους της Συρίας. Η στρατιωτική επιχείρηση θα γίνει σε μια περιοχή που βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού κράτους.

Κι αυτό θα λειτουργήσει προφανώς αποτρεπτικά για την Τουρκία. Η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη για βαρειές απώλειες. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους δεν πρόκειται να παραδώσουν την περιοχή που χαρακτηρίζεται σημαντική για τους φανατικούς. Από την άλλη μια στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας εναντίον των δυνάμεων του Ισλαμικού κράτους “ξεπλένει” την Άγκυρα από τις κατηγορίες ότι υπογείως συνεργάζεται και βοηθά τους τζιχαντιστές. Κατηγορίες που έχουν “πληγώσει” τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Εκτός από την ισχυρή αντίσταση που θα πρέπει να αναμένουν οι Τούρκοι αν προχωρήσουν σε επέμβαση , ο φόβος για τρομοκρατικά χτυπήματα εντός της Τουρκίας θα είναι υπαρκτός και μεγάλος.

Όλα αυτά σ΄ ένα σκηνικό πολιτικής αστάθειας στη γειτονική χώρα, που δεν έχει ακόμη κυβέρνηση και βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο ακόμη και νέων εκλογών.

Ένα εναλλακτικό σενάριο είναι η επέμβαση να περιοριστεί σε αεροπορικές επιδρομές και σε κάλυψη από το πυροβολικό δυνάμεων του  Ελεύθερου Συριακού Στρατού .

Τι θα κάνει η Συρία

Υπάρχει βέβαια και η άμεσα ενδιαφερόμενη που δεν είναι άλλη από τη Συρία. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει η Δαμασκός σε μια πιθανή εισβολή τουρκικών δυνάμεων σε μια περιοχή που μπορεί να μην έχει κανένα έλεγχο πλέον η Συρία, αλλά που δεν παύει να αποτελεί έδαφός της.

Επιπλέον η Άγκυρα “μετρά” τις αντιδράσεις Ιράν και Ρωσίας που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Συρίας.

Η Τουρκία διατηρεί σημαντικές οικονομικές σχέσεις με το Ιράν και τη Ρωσία, και οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να “τιμωρήσουν” την Τουρκία οικονομικά αν αποφασίσει να παρέμβει στη Συρία.

Το συμπέρασμα των εκτιμήσεων του Stratfor είναι ότι οι Τούρκοι στρατηγοί είναι διστακτικοί να αναλάβουν την ευθύνη μιας τέτοιας στρατιωτικής επιχείρησης παρά το γεγονός ότι έχουν καταλάβει ότι το καθεστώς Ερντογάν την επιθυμεί για πολιτικούς λόγους. Η απροθυμία τους δεν έχει να κάνει μόνο με την μεγάλη πιθανότητα να υποστούν βαρειές απώλειες αλλά αφορά και στην πολιτική αστάθεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. 

Όμως την ίδια στιγμή είναι προφανές ότι αν η Τουρκία δεν κάνει κάτι και μάλιστα γρήγορα η πιθανότητα δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους στην επίμαχη περιοχή θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου