Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Τα ΜΑΤ συλλαμβάνουν ακόμα στον σωρό...

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από απρόκλητες επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων σε οργανωμένα μπλοκ , είπαν οι μάρτυρες. | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης
«Θα μπορούσα να ήμουν εγώ στη θέση του», ήταν μια φράση που ακουγόταν συχνά από τα χείλη μαρτύρων υπεράσπισης κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης μέρας της δίκης των 7 από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν στις 15 Ιουλίου στο Σύνταγμα.
Οι καταθέσεις εστίασαν στο ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από απρόκλητες επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων σε οργανωμένα μπλοκ που συμμετείχαν στη διαδήλωση, ενώ αναδείχτηκαν και καταγγελίες για κρούσματα ακραίας αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών που είχαν μόλις συλληφθεί.

Ο πρώτος κατηγορούμενος συνελήφθη στην οδό Συγγρού κατά τη διάρκεια πορείας που είχε ξεκινήσει από το Σύνταγμα μετά τα επεισόδια και τα χημικά που υποχρέωσαν τους διαδηλωτές να σκορπίσουν και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας να διαλυθεί.

Στην πορεία αυτή βρισκόταν το ΠΑΜΕ και άλλες συλλογικότητες, όπως η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία «Ροσινάντε», η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες μελών της, είχε νωρίτερα δεχτεί αστυνομική επίθεση ενώ διαδήλωνε ειρηνικά.
Σαθρές κατηγορίες

Την πρώτη μέρα της δίκης είχαν καταθέσει οι άνδρες των ΜΑΤ και των ομάδων ΔΕΛΤΑ που συνέλαβαν τους κατηγορουμένους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι μια ομάδα περίπου 100 ατόμων που βρισκόταν στην ουρά της συγκεκριμένης πορείας έβαζε φωτιά σε κάδους, εκτόξευε πέτρες στους αστυνομικούς και προκαλούσε φθορές στα καταστήματα. Φθορές οι οποίες όμως δεν καταγράφηκαν από την αστυνομία.

Οσον αφορά τον συλληφθέντα δεν προέβαλε αντίσταση και στην τσάντα του δεν βρέθηκε εύφλεκτο υλικό.

Οι υπόλοιποι 6 κατηγορούμενοι συνελήφθησαν επί της οδού Πανεπιστημίου στο ύψος του Συντάγματος. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι οι διαδηλωτές τούς πετούσαν πέτρες, μπουκάλια, ακόμα και καρέκλες από καταστήματα και ότι κάποιοι τους επιτέθηκαν είτε με κοντάρια είτε με μπουνιές και κλοτσιές, ενώ οι ίδιοι κρατούσαν ασπίδες και φορούσαν όλο τον εξοπλισμό τους.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης περιέγραψαν ότι λίγο μετά αφότου ξεκίνησαν τα επεισόδια στο Σύνταγμα, το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρισκόταν με ειρηνικό τρόπο επί της Πανεπιστημίου, πίσω από τα ΜΑΤ, τα οποία εκείνη την ώρα συγκρούονταν κάνοντας χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στη συνέχεια όμως οι αστυνομικές δυνάμεις γύρισαν μέτωπο προς την κατεύθυνση που βρισκόταν το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πραγματοποίησαν έφοδο εναντίον τους απωθώντας τους προς τα Προπύλαια, ενώ το ίδιο έκαναν λίγο αργότερα και μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ που εμφανίστηκαν από κάθετη οδό της Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της εφόδου πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις.

Οι μάρτυρες διέψευσαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια από μέρους των διαδηλωτών σε βάρος των αστυνομικών -πόσω μάλλον με καρέκλες- και μίλησαν για απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών, δίνοντας την ερμηνεία ότι είχαν εντολή να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Συμπληρωματικά κατέθεσαν ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε καλέσει σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέχρι αργά το βράδυ όταν θα ψηφίζονταν τα μέτρα στη Βουλή, πράγμα το οποίο θα υπονομευόταν εάν προκαλούνταν επεισόδια.
Ο γνωστός σαδισμός

Μέσα από τις μαρτυρίες υπήρξαν καταγγελίες ότι άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων χτυπούσαν διαδηλωτές που είχαν ακινητοποιήσει στο έδαφος, ενώ η πιο σκληρή εικόνα που μεταφέρθηκε ήταν ότι αστυνομικοί έβαζαν συλληφθέντες να στοιχηθούν με τέτοιον τρόπο ώστε ο ένας να ακουμπάει το χέρι του στον ώμο του άλλου και στη συνέχεια τους χτυπούσαν με τα κλομπ στα χέρια.

Ο ένας από τους κατηγορουμένους εμφανίστηκε στο δικαστήριο και τις δύο μέρες με δεμένο χέρι και σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης θα χρειαστεί νευροχειρουργική επέμβαση.
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.http://www.efsyn.gr/arthro/ta-mat-syllamvanoyn-akoma-ston-soro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου