Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα: η κατάσταση για τους φαντάρους είναι όπως αν δουλεύαμε σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα

«Το μόνο που έχει αλλάξει σε σχέση με πέρσι είναι πως φέτος δεδομένου των «σοφών επιλογών» του ΥΠΕΘΑ το ΚΑΑΥ δεν έχει δύναμη να λειτουργεί επαρκώς με αποτέλεσμα να είμαστε σε μια μόνιμη εμπλοκή από τις 30 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο πείραμα, ειδικά όταν η μονάδα αυτή την στιγμή λειτουργεί με άτομα μικρής θητείας. Κυρίως τρίμηνους, εξ αναβολής, 8μηνους που παίρνουν κατ’ εξαίρεση στα τελευταία της θητείας τους και τα λοιπά. 

Επειδή στα ΚΑΑΥ είμαι αρκετούς μήνες παρατηρώ πως η κατάσταση έχει αλλάξει από πέρσι το καλοκαίρι προς το χειρότερο. Η τελευταία σειρά που μπήκαν άτομα μακράς θητείας ήταν η Ε' 2014 (334), από εκεί και πέρα το χάος. Αν λάβουμε υπόψη μας τα δημογραφικά δεδομένα των ανθρώπων που πλέον υπηρετούν στα ΚΑΑΥ, μπορείτε να βγάλετε ένα συμπέρασμα του πόσο δύσκολα λειτουργεί η μονάδα πλέον. Δεν δικαιολογείται εν μέσω σεζόν σε ένα γεμάτο θέρετρο οι στρατιώτες να τελούν χρέη διοικητικών πόστων (γραφείς κτλ), απογεύματα καθαριότητες και βράδυ υπηρεσία, σε συνδυασμό με αγγαρείες στον Λόχο. Και όλο αυτό το κοκτέιλ να συνδυάζεται με 5-6 μέρες μέσα, ζέστη, κοριούς και στους εξοδούχους, εξοδόχαρτο στις 19.00.
Πλέον είναι πολύ κουρασμένη η δύναμη του προσωπικού. Περάσαμε ζόρικο χειμώνα με 60ημερες εμπλοκές και υπηρεσιακά αντί για εξόδους.
Πέραν αυτού, θα πρέπει να αντιληφθεί η ηγεσία πως αυτή η μονάδα είναι ιδιαίτερη και πως δεν γίνεται να εξυπηρετεί υψηλόβαθμους παραθεριστές χωρίς επαρκή και ποιοτική δύναμη. Είμαι υπέρ της απόφασης ΥΠΕΘΑ για μετακίνηση της στρατιωτικής δύναμης σε επίμαχες μονάδες της επικράτειας - απλά στην συγκεκριμένη μονάδα ίσως να έπρεπε να γίνει μια εξαίρεση. 
Από εκεί και πέρα δεν είναι δικιά μας δουλειά, σαν στρατιώτες, να εγγυηθούμε ότι τα ΚΑΑΥ θα συνεχίζουν να λειτουργούν σωστά. Απλά δυστυχώς η προσπάθεια της διοίκησης, με ανεπαρκή δύναμη να ανταπεξέλθει, έχει αρχίσει και βγαίνει στην επιφάνεια. Δυστυχώς και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά επιλογή. Ότι τους στείλουν, παίρνουν. Απλά, ορισμένα προβλήματα θα ήταν καλό να είναι εμφανή όταν πρέπει και να μην συγκαλύπτονται για χάρην του "όσα βλέπει η πεθερά".
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κάπου στα μέσα Φεβρουαρίου, ήταν η επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ Π.Καμμένου στα ΚΑΑΥ, που εν μέσω υπηρεσίας απομακρύνθηκαν οι ΑΜ από την πύλη που θα πέρναγε ο υπουργός.
Ο λόγος; Ο ένας νεαρός ήταν έγχρωμος και ο άλλος δεν ήξερε ελληνικά.
Αντικαταστάθηκαν από 2 από τους λίγους εναπομείναντες Έλληνες, που εκείνη την ώρα τελούσαν χρέη γραφέα. Όπως επίσης προστέθηκε σκοπός στην πύλη μεσημεριάτικα, όπου δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά - και αξιωματικός πύλης.
Είναι λογικό λοιπόν ότι αν τα προβλήματα τα συγκαλύπτουμε μόνοι μας, γιατί να ασχοληθεί παραπάνω η ηγεσία; Όταν ο ΥΠΕΘΑ βλέπει μια μονάδα με δύναμη 18 άτομα μέσα στον χειμώνα, να έχει 4 στη πύλη. Προφανώς και η επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ συνοδευόταν από τα απαραίτητα φύλλα πορείας όπου μας στέρησαν άλλα 3 άτομα από τη δύναμη μας. 
Τα ΚΑΑΥ για το 2015 είναι πονεμένη ιστορία. Η κατάσταση είναι όπως θα ήταν αν δουλεύαμε σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα».
Με τη διαφορά, θα προσθέταμε εμείς, ότι πρόκειται για άγρια εργασιακή εκμετάλλευση στο όνομα της «μητέρας πατρίδας», από ένα δωρεάν εργατικό δυναμικό, χωρίς μισθό-χωρίς ένσημο-χωρίς ασφάλιση, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Τι αντίφαση επομένως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μετατρέπει τον Στρατό σε εργασιακό κάτεργο των φαντάρων για να διατηρήσει τα προνόμια των στρατιωτικών;
 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ: 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου