Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Τέσσερα χρόνια από την τραγική έκρηξη στο Μαρί (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Τέσσερα χρόνια  συμπληρώνονται από την 11η Ιουλίου του 2011, όταν 13 συνάνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο σε μια έκρηξη που επιβεβαίωσε την αναξιοπιστία ενός κράτους ανίκανου να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες του.
Η τραγική έκρηξη του Μαρί, βρήκε τα ξημερώματα της μαύρης Δευτέρας, ένα κράτος ανίκανο να αντιδράσει και μια κοινωνία, της οποίας, το ποτήρι της οργής, ξεχείλιζε.
Η φωτιά που ξέσπασε σε δύο εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, τα οποία προηγουμένως κατασχέθηκαν και αποφασίστηκε όπως φυλαχθούν στη Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, ήταν αρκετή για να προκαλέσει μια σφοδρή έκρηξη και να φέρει το θάνατο και το σκοτάδι.



Το ωστικό κύμα προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού, με αποτέλεσμα η Κύπρος να βυθιστεί στο σκοτάδι. Οι εικόνες συγκλονιστικές, θύμιζαν πολεμικό τοπίο.






Ακολουθεί τεράστια πολιτική κρίση, με τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών αλλά και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδοκιμάστηκε έντονα. Οι συζητήσεις για τις ευθύνες, παρά τις δικαστικές αποφάσεις, εξακολουθούν κατά καιρούς ακόμα και σήμερα να συζητούνται.





Για την υπόθεση καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ο πρώην Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας σε 5 χρόνια, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Αντρέας Νικολάου σε δύο χρόνια, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής για 2 χρόνια και ο Αντρέας Λοϊζίδης πρώην Διοικητής της ΕΜΑΚ.

Εξαιτίας της τραγικής έκρηξης συνεπεία των παραλήψεων του κυπριακού κράτους, σήμερα, οι πιο κάτω άνθρωποι δεν βρίσκονται με τις οικογένειες τους:
Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ
Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης
Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξ/κος στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης
ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξ/κος στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης
Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης
Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Χριστάκης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης
Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3591 Ανδρέας Παπαδόπουλος
Πυροσβέστης 74 Βασίλης Κρόκος
Πυροσβέστης 2446 Σπύρος Τταντής
Πυροσβέστης 3520 Παναγιώτης Θεοφίλου
Αρχιπυροσβέστης 3311 Γιώργος Γιακουμή
Πυροσβέστης 4829 Αδάμος Αδάμου
Ναύτης (Εθνοφρουρός) Αντώνης Χαραλάμπους


Aιωνία τους η μνήμη.





- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/248164/tessera-xronia-apo-tin-tragiki-ekriksi-sto-mari-fotovinteo#sthash.OMjqCdES.iJeOqAoY.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου