Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ενας «Στρατός» από ρομπότ


Πηγή: Press Photo
Ενα μοναδικό λογισμικό, με το οποίο θα ελέγχοντα κάθε λογής εξοπλισμό μάχης, επεξεργάστηκαν στη Ρωσία. Ετσι, θα ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη παρέμβαση. Κατ' αρχήν θα εφαρμοστεί στα μη επανδρωμένα μέσα.
Αρχισαν οι δοκιμές ενός νέου λογισμικού, που θα μπορεί να ελέγχει το σύνολο του εξοπλισμού ρομποτικής τεχνολογίας, το οποίο σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα «ελαχιστοποιήσει την ανθρώπινη παρέμβαση στο χειρισμό των προηγμένων αυτών μηχανημάτων και θα επιτρέψει στα ρομπότ να λειτουργούν σχεδόν αυτόνομα», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της «United Instrument Manufacturing Corporation» (UIMC), εταιρείας που ανήκει στο ρωσικό κρατικό βιομηχανικό γίγαντα «Rostec». 
Το σύστημα ελέγχου θα χρησιμοποιηθεί για τα μη επανδρωμένα στρατιωτικά οχήματα, αλλά έχει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές στον «πολιτικό» τομέα της ρομποτικής τεχνολογίας.

Ο σχεδιασμός της UIMC είναι ένα ευφυές κέντρο ελέγχου διαφορετικών ομάδων ρομποτικών μηχανημάτων, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν συσκευές που λειτουργούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, στο νερό, τον αέρα και στην ξηρά. Ταυτόχρονα, το σύστημα είναι πολύ λειτουργικό και τα ρομποτικά μηχανήματα είναι σε θέση να εκτελέσουν από κοινού και συντονισμένα τις στρατιωτικές αποστολές που τους έχουν ανατεθεί. Ο χειριστής μπορεί να διαχειρίζεται ταυτόχρονα το σύνολο της ομάδας, ενώ τα καθήκοντα κατανέμονται σε κάθε ρομποτικά συσκευή αυτόνομα. Επιπλέον, το λογισμικό δίνει τη δυνατότητα της αυτόνομης αντικατάστασης των μη λειτουργικών και χαλασμένων ρομπότ, καθώς και της δυνατότητας πλήγματος στόχων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Ευφυή αυτόματα συστήματα ελέγχου

Διαβάστε επίσης:


«Το λογισμικό, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία του ομίλου μας «Sistemi Upravlenia», δεν έχει ανάλογο του στη Ρωσία. Οι υφιστάμενες ρομποτικές συσκευές σήμερα ελέγχονται στη βάση της αρχής «κάθε ρομπότ και ένας χειριστής». Το δικό μας δημιούργημα επιτρέπει στο χειριστή να ελέγχει ταυτόχρονα μια ομάδα ρομπότ, καθώς και να μπορεί να εκπαιδεύει τις μηχανές ώστε να «σκέφτονται» και να λαμβάνουν αυτόνομα αποφάσεις», είπε ο διευθυντής του τμήματος Ανάπτυξης και Καινοτομίας της UIMC, Αλεξάντρ Καλίνιν.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της κρατικής βιομηχανίας Rostec, η τεχνολογία του ευφυούς αυτού συστήματος ελέγχου αναπτύσσεται στη βάση των ρομποτικών συγκροτημάτων «Plastun», που δημιουργήθηκαν από το Κέντρο Ρομποτικής Τεχνολογίας του Κρατικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «N.E. Bauman».

«Οι σύγχρονες ρομποτικές μηχανές είναι πολυλειτουργικές. Μπορούν να ταυτοποιούν τα αντικείμενα στο συμβατικό πεδίο μάχης, να προσδιορίζουν τους στόχους προτεραιότητας με βάση τους κινδύνους και τις δυνατότητες του οπλισμού τους. Έχουν τη δυνατότητα να κατανέμουν τους στόχους αυτόνομα, να καταλαμβάνουν πλεονεκτικές θέσεις στο πεδίο μάχης, να αντικαθιστούν τα χαλασμένα ρομπότ, να ζητούν από το χειριστή την άδεια να χτυπήσουν στόχους, μια λειτουργία που μπορεί να ρυθμιστεί για να εκτελείται αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του χειριστή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βιομηχανίας.

Όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο λογισμικό είναι η πρακτική εφαρμογή του προγράμματος «Unicum. Το διαγωνισμό του έργου που είχε προκηρύξει το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου το Μάρτιο του περασμένου έτους, τον είχε κερδίσει η εταιρεία UIMC.

Το προτεινόμενο έργο, κόστους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων (135 εκατ. ρούβλια), προβλέπει τη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου μιας ομάδας ρομπότ από ένα χειριστή, ή τη μετάβαση της ομάδας σε ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Τότε, είχε ανακοινωθεί ότι οι πρώτες δοκιμές πεδίου είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2015.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση mir-robotov.ru.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου