Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Κραυγαλέα ανισότητα στις ΗΠΑ, υπονομεύει το μέλλον της χώρας

Η μέση αμερικανική οικογένεια είναι πτωχότερη σήμερα από ότι ήταν 25 χρόνια πριν. Το εισόδημα μιας μέσης αμερικανικής οικογένειας έχει μειωθεί κατά 5% σε σχέση με το 1989 σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve Bank of St. Louis. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει καθώς το εισόδημα της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί λόγω της αύξησης των τιμών.

Από το 1989 φαίνεται πως ο πλούτος των Αμερικανών, λευκών, ασιατών, μαύρων ή ισπανόφωνων έχει αυξηθεί. Ο πλούτος αυξάνει ανάλογα με την ηλικία το επίπεδο εκπαίδευσης. Το μερίδιο πλούτου κάθε φυλής όμως, στην ηλικία κάτω των 40 έχει μειωθεί, από το 1989, αν και το ποσοστό αυτών που τελειώνουν τουλάχιστον το λύκειο έχει αυξηθεί. Επίσης πολλοί Αμερικανοί έχουν εξασφαλίσει τις συντάξεις τους.
Γιατί όμως τότε ο πλούτος των Αμερικανών μειώνεται; Γιατί απλώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, σε σχέση με το 1989. Και αν οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι έχουν γίνει πλουσιότεροι από ότι ήταν πριν 25 χρόνια, εξακολουθούν, εισοδηματικά, να απέχουν δραματικά από τους λευκούς. Έτσι την ώρα που το πληθυσμιακό ποσοστό τους αυξάνεται το μέσο εισόδημα πέφτει.
Ο μαύρος πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 30% τα τελευταία 20 χρόνια, φτάνοντας τα 38,9 εκ. το 2010, την ώρα που ο ισπανόφωνος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 126%, φτάνοντας τα 50,5 εκ. Αντίθετα ο λευκός πληθυσμός αυξήθηκε μόνο κατά 4,6% φτάνοντας τα 196,8 εκ. Οι ασιάτες επίσης αυξήθηκαν κατά 173% φτάνοντας τα 22,5 εκ.
Η εισοδηματική διαφορά ανάμεσα στις πληθυσμιακές αυτές ομάδες είναι υπεύθυνη για τη μείωση του μέσου εισοδήματος. Ισπανόφωνοι και μαύροι κατέχουν, σε μικρότερο ποσοστό, ιδιόκτητες οικίες. Και η κατοχή οικίας στις ΗΠΑ θωρείται πλούτος.
Επίσης, η οικονομική κρίση και η ύφεση πλήττει πολύ πιο σκληρά μαύρους και ισπανόφωνους από ότι τους λευκούς. Οι λευκοί κατέχουν μάλιστα, μεγαλύτερο μερίδιο στην επιχειρηματικότητα. Αντίθετα ο πλούτος μαύρων και ισπανόφωνων είναι συνδεδεμένος με την κατοχή ιδιοκτησίας και οικιών, αλλά οι τιμές των οικιών στις ΗΠΑ, μετά την κρίση του 2008, αυξάνουν πολύ αργά.http://www.defence-point.gr/news/?p=133872

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου