Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν μουλά Ομάρ


Εκπρόσωπος του προέδρου του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός των Ταλιμπάν μουλά Ομάρ είναι νεκρός, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλειών, ο αρχηγός των Ταλιμπάν πέθανε πριν από δύο χρόνια σε νοσοκομείο του Πακιστάν.
Σημειώνεται ότι η είδηση για τον θάνατο του Ομάρ έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου ειρηνευτικών διαδικασιών μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.
Γεννημένος το 1960 στο χωριό Τσα-ι-Χιμάτ της επαρχίας Κανταχάρ, ο μουλάς Όμαρ οδήγησε τους Ταλιμπάν σε νίκη επί των αντιπάλων Αφγανών πολιτοφυλάκων στον εμφύλιο που ακολούθησε την απόσυρση του σοβιετικού στρατού. Πολέμησε στην αντίσταση κατά της σοβιετικής κατοχής, τη δεκαετία του '80, και τραυματίστηκε από θραύσμα όλμου, χάνοντας το δεξί του μάτι.
Σύνηψε στενούς δεσμούς με τον ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ ανακηρύχθηκε σε ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν το 1996.

Η υπό τις αμερικανικές δυνάμεις συμμαχία ανέτρεψε την κυβέρνησή του το 2001, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικήρυξε με 10 εκατομμύρια δολάρια.http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου