Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ντοκουμέντο: Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή


Πρωτογενή πλεονάσματα 1% για φέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 προβλέπουν μεταξύ των άλλων τα μέτρα τα οποία κατατέθηκαν αργά το βράδυ στη Βουλή.
Ο ΦΠΑ πάει στο 13% σε βασικά τρόφιμα και ξενοδοχεία αλλά 23% στην εστίαση και στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.
Καταργείται η έκπτωση στα νησιά εκτός από τα άγονα που θα καταργηθεί στο τέλος του 2016.
Μειώνεται ο ΦΠΑ από 6,5% στο 6% για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου.
Το ΕΚΑΣ διατηρείται μέχρι το 2019. Θα υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση για κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των υψηλοσυνταξιούχων από το Μάρτιο του 2016.

Επιβάλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία από τον Οκτώβριο.

Αυξάνεται η ποινή (μείωση σύνταξης) από το 6% στο 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις.

Καταργούνται σταδιακά οι ρυθμίσεις για πρόωρες συντάξεις, με στόχο όλοι να συνταξιοδοτούνται από το 2020 στα 62 χρόνια με 40 έτη εργασίας ή στα 67 με λιγότερα χρόνια ασφάλισης

Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ

Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις από 4% στο 6%

Για τις επικουρικές θα αυξηθούν κατά 3,5% οι βασικές εισφορές κατά τη διάρκεια της εργασίας..

Ο φόρος στις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 28%

Θα θεσπισθεί νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1/1/2016, με επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση

Προβλέπεται εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς.

Θα προχωρήσουν άμεσα η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου.

Ο κυβέρνηση αποδέχεται τα καταστήματα να είναι ανοιχτά τις Κυριακές.

Αύξάνεται ο φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και καταργούνται τα προνόμια εφοπλιστών

Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας από το 10% στο 13% ήδη από τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή με τη φετινή φορολογική δήλωση.

Μειώνονται κατά 100 εκατ. ευρώ οι αμυντικές δαπάνες φέτος και 200 εκατ. ευρώ το 2016.

Η κυβέρνηση μελετά ακόμη αύξηση του φόρου για τα εισοδήματα από τα ενοίκια σε 15% (από 11%) μέχρι τις 12.000 και σε 35% (από 33%) για πάνω από 12.000.

Αυξάνεται ο φόρος για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 29%.

Εφαρμόζεται πλήρως η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ

Το κείμενο για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ΦΠΑ αναφέρει τα εξής:

«Εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2015 συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 και ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο συνοδεύεται από ένα πακέτο αξιόπιστων κέντρων. Το νέο δημοσιονομικό μονοπάτι βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για 2015, 2016, 2017 και 2018. Στο πακέτο περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ, άλλα φορολογικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και άλλα παραμετρικά μέτρα που εξηγούνται παρακάτω.

»2. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ

»Εφαρμογή νομοθεσίας για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ΦΠΑ, που θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές μεταβολές.

»Το νέο σύστημα ΦΠΑ:

»I. Ενοποιήση των συντελεστών σε έναν βασικό συντελεστή 23%, στον οποίο θα περιλαμβάνονται εστιατόρια και catering και έναν μειωμένο συντελεστή στο 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό (εξαιρείται η αποχέτευση) και έναν ιδιαίτερα μειωμένο συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ii. Άρση των εξαιρέσεων και διεύρυνση της βάσης και αύξηση του συντελεστή για την ασφάλεια και iii. Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, ξεκινώντας από τα νησιά με υψηλό εισόδημα και αυτά που αποτελούν τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, ενώ εξαιρούνται τα πλέον απομακρυσμένα. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016 ως αρμόζει και θα έχει στόχο δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για ξενοδοχεία και νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015.

»Η αύξηση στον συντελεστή του ΦΠΑ, όπως περιγράφεται παραπάνω, θα επανεξετασθεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν επιπρόσθετα έσοδα μέσω μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Κάθε απόφαση για επανεξέταση και αναμόρφωση θα ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς».

Διαβάστε το σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν υπογράφεται από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Λαφαζάνη.

Πατείστε εδώ:9292390
http://www.hitandrun.gr/ntokoumento-to-schedio-nomou-pou-katethese-i-kivernisi-sti-vouli-den-ipografete-apo-p-lafazani/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου