Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε κουρδική πόλη στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας

Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε κουρδική πόλη στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας
Ενώ η Τουρκία βομβαρδίζει τους αριστερούς Κούρδους αντάρτες του PKK στο βόρειο Ιράκ, τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσαν επίθεση στους αριστερούς Κούρδους αντάρτες του YPG/YPJ της Συρίας κοντά στην πόλη Τελ Αμπιάντ που βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε με τέσσερα παγιδευμένα φορτηγά και βομβιστές αυτοκτονίας σε δύο χωριά που βρίσκονται σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά της Τελ Αμπιάντ.

Οι επιθέσεις είχαν ως στόχο σημεία ελέγχου – μπλόκα που έχουν στήσει οι Κούρδοι αντάρτες του YPG/YPJ.
Οι Κούρδοι αντάρτες εμπόδισαν τους βομβιστές αυτοκτονίας να φτάσουν στους στόχους τους, ενώ κατέστρεψαν μια μοτοσικλέτα και δύο μίνι βαν που μετέφεραν δέκα οπλισμένους τζιχαντιστές, οι οποίοι και σκοτώθηκαν. Από την κουρδική πλευρά δεν αναφέρθηκαν απώλειες.
Πυκνός καπνός αναδυόταν από τα κατεστραμμένα οχήματα των τζιχαντιστών, που χτυπήθηκαν από τους Κούρδους, και φαινόταν από την τουρκική πλευρά των συνόρων που βρίσκεται η πόλη Ακτσάκαλε όπως βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία.
Ένας από τους τζιχαντιστές βομβιστές αυτοκτονίας κατάφερε να διασχίσει τα σύνορα, να περάσει στην Τουρκία, και να ξεφύγει από τους Κούρδους.
Η Τελ Αμπιάντ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας.
Η μισή πόλη ανήκει στη Συρία και η άλλη μισή στην Τουρκία. Η πόλη από την πλευρά της Τουρκίας ονομάζεται Ακτσάκαλε. Το κουρδικό όνομα της πόλης είναι Τζίρε Σίπι.
Η Τελ Αμπιάντ καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις 30 Ιουνίου του 2014 και για όσο καιρό ήταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών λειτούργησε ως συνοριακή «πύλη» μεταξύ Ισλαμικού Κράτους και Τουρκίας για το λαθρεμπόριο των τζιχαντιστών αλλά και για την είσοδο ξένων εθελοντών στο Ισλαμικό Κράτος μέσω Τουρκίας.
Η πόλη απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στα μέσα Ιουνίου του 2015 και πέρασε στον έλεγχο των Κούρδων του YPG/YPJ.
Μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την Τελ Αμπιάντ έβαλε μπροστά το σχέδιο εισβολής του στη Συρία, για να συντρίψει την κουρδική αντίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου