Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας εντός Συρίας έχουν αρχίσει

Image
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Πολεμικές επιχειρήσεις μπορεί να ετοιμάζει στην Συρία η Τουρκία ωστόσο αντίστοιχες, μικρής ή μικρο-μεσαίας κλίμακας δραστηρίοτητες ''σέρνονται'' από καιρού εις καιρό και στο εσωτερικό της χώρας, έστω και αν λίγες βγαίνουν στην επιφάνεια και δημοσιοποιούνται : Μια από αυτές ανακοίνωσε χθες το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας και σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν επισήμως τουρκικά F-16 εξαπέλυσαν επίθεση στις θέσεις του ΡΚΚ ως απάντηση στις επιθέσεις της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ στην περιοχή Daglica (Νταγλίτσα) του Hakkari (Χακιάρι). 
Η εφημερίδα Cumhuriyet γράφει ότι η επίθεση αυτή ήταν η πρώτη στις θέσεις του ΡΚΚ από το 2013 και προσθέτει ότι με αυτή διακυβεύεται η εκεχειρία που έχει ανακοινώσει το ΡΚΚ. Ωστόσο  η επισήμανση της εφημερίδας δεν είναι ακριβής καθώς σύμφωνα με άλλα, παλιότερα δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τον Οκτώβριο του 2014 η πρώτη επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων τα τελευταία δύο χρόνια έγινε τότε.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού οι «τρομοκράτες (σ.σ.το όνομα PKK δεν το λένε ποτέ στις επίσημες ανακοινώσεις) σε συνεργασία με αυτονομιστές (σ.σ.Κούρδους πολίτες) άνοιξαν πυρ κατά του στρατού και η απάντηση ( με αεροπορικούς  βομβαρδισμούς) ήταν άμεση».Με την κίνηση αυτή η τουρκική κυβέρνηση έριξε λάδι στην φωτιά της εξέγερσης των Κούρδων που είχαν βγει στους δρόμους και διαδήλωναν κατά του Ερντογάν και την βρώμικη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα του ''Ισλαμικού Κράτους''.
Έχει την αξία του να σημειωθεί ότι μόλις τις προάλλες η Νομαρχία του Χακιάρι γνωστοποίησε ότι από την ''τρομοκρατική οργάνωση'' ΡΚΚ πραγματοποιήθηκαν από την 1η Μαΐου 2015 μέχρι τώρα, 14 ένοπλες επιθέσεις στην περιοχή Νταγλίτζα. Κατά την επίθεση του ΡΚΚ στις 17 Ιουνίου, τραυματίστηκε ένα μικρό κορίτσι. Κατά την επίθεση, δε, που έγινε στις 30 Ιουνίου 2015 στις 06:05 με όλμους και όπλα Ντότσκα στην περιοχή, ένας από τους όλμους που χρησιμοποιήθηκε έπεσε μέσα στο χωριό. Οι τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας, στα πλαίσια της νόμιμης άμυνας, απάντησαν αμέσως στα πυρά.
Και άλλες πτήσεις μαχητικών
Εξάλλου όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, προχθές παρατηρήθηκε ιδιαίτερη κινητικότητα αεροσκαφών στην περιοχή Τσουκούρτζα του Χακιάρι, η οποία άρχισε στις 21:00. Ο ήχος των αεροσκαφών ακούστηκε από το κέντρο της πόλης. Κατά την κινητικότητα αυτή, που κράτησε περίπου μισή ώρα, παρατηρήθηκε ότι τα αεροσκάφη, ερχόμενα από την περιοχή του Χακιάρι, μετέβησαν προς τα σύνορα του Ιράκ. (Να σημειωθεί ότι νομός Χακιάρι (Hakkari), βρίσκεται στην περιοχή του  τουρκικού Κουρδιστάν, στην ΝΑ Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν).
Στο μεταξύ, διαψεύστηκαν, από στρατιωτικές πηγές, οι ισχυρισμοί πως έγινε (αεροπορικός) βομβαρδισμός στην περιοχή Χαβασίν και Καντίλ- κουρδικές πηγές υποστηρίζουν το αντίθετο.
Και στο Σιρνάκ
Ενα ακόμα παράδειγμα - πολύ πρόσφατο:Το CNNTurk, με τον τίτλο «Επίθεση του ΡΚΚ σε δύο στρατώνες στο Τζίζρε», αναφέρεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, μία ομάδα μελών του ΡΚΚ πραγματοποίησε χθες ένοπλη επίθεση σε δύο ξεχωριστούς στρατώνες των μονάδων του Αρχηγείου των Χερσαίων Δυνάμεων στο Τζίζρε του Σίρνακ. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε πως, μετά τα πυρά , ανταποκρίθηκαν με πυρά και οι στρατιώτες και δε σημειώθηκε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και υλικές ζημιές. Το Σιρνάκ είναι  μια  πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιρνάκ , μιας νέας επαρχίας δίπλα στην επαρχία Χακιάρι.http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου