Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Καψώνια, προπαγάνδα και... γαστρεντερίτιδα

Σοβαρές καταγγελίες για πολιτική κατήχηση και καψώνια που θυμίζουν άλλες δεκαετίες στο Κέντρο Μηχανικού του Ναυπλίου κάνει το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» | EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Πρέπει να ετοιμαστούμε για να προστατεύσουμε τα χωράφια, τις οικογένειες και τα σπίτια μας. Γιατί ο εχθρός δεν είναι εξωτερικός, είναι εσωτερικός!» Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε σε ομιλία του προς τους νεοσύλλεκτους φαντάρους στο Κέντρο Μηχανικού του Ναυπλίου λοχαγός πριν λίγες μέρες, σε μια αναφορά του στη λογική των «ασύμμετρων απειλών», που συνοδεύτηκε από διάφορα άλλα καψώνια. Σύμφωνα με καταγγελίες του Δικτύου «Σπάρτακος», σχεδόν αβίωτη έχει γίνει σε πολλά επίπεδα η εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων στο συγκεκριμένο στρατόπεδο του Ναυπλίου.
Χαρακτηριστικά, την προηγούμενη Τετάρτη δύο ανθυπολοχαγοί, μία γυναίκα και ένας άνδρας συνάδελφός της, άρχισαν να ουρλιάζουν στους φαντάρους «αδελφάρες, ψαρούκλες, δεν αξίζετε να κοιτάτε τους συναδέλφους σας». Ποιο ήταν το έγκλημά τους; Στη διάρκεια διαλείμματος σε πρόβα παρέλασης (που μεταφράζεται σε 2,5 ώρες βήμα), κάποιοι φαντάροι ξεκουράστηκαν για λίγο δίπλα με όσους είχαν βγει ελεύθεροι υπηρεσιών. Η αντίδραση της γυναίκας ανθυπολοχαγού ήταν να τους σηκώσει και να τους διατάξει να κοιτάζουν όλοι τον τοίχο, σε μια κίνηση που θύμισε πρακτικές συλλήψεων ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ.

Σε άλλο περιστατικό, ανθυπολοχαγός του Δ΄ Λόχου είπε «θα με βρείτε μπροστά σας» απειλώντας άθρησκους και αλλόθρησκους φαντάρους, που αποχώρησαν, βάσει δικαιώματός τους, από ομιλία του μητροπολίτη Αργους. Στη συνέχεια όσοι αποχώρησαν έκαναν επί ώρα αγγαρείες. Στις ασκήσεις βολών δε, οι «καμπάνες» πέφτουν η μία μετά την άλλη, καθώς τα στελέχη φέρονται να αδυνατούν να καθοδηγήσουν σωστά τους άπειρους νεοσύλλεκτους που πιάνουν στα χέρια τους όπλο πρώτη φορά.
Πλήθος διαμαρτυριών

Πολλοί φαντάροι διαμαρτυρήθηκαν για το σύνολο των περιστατικών, με αποτέλεσμα ένας λοχαγός επόπτης να τους διατάξει –παράνομα– σε αναφορά στις 12.30 το βράδυ, πετώντας τους με κραυγές από τα κρεβάτια, αδιαφορώντας αν προλάβαιναν να ντυθούν ή όχι. Ο ίδιος τους απείλησε πως στο παρελθόν έχει στείλει στο στρατοδικείο όσους αμφισβήτησαν τη νομιμότητα των ενεργειών των αξιωματικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Δικτύου «Σπάρτακος», στη «μεσημεριανή αναφορά της προηγούμενης Παρασκευής, επιλοχίας ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για τα όσα παράνομα έπραξαν οι αξιωματικοί, παρότι δεν προβλέπεται πουθενά να απολογείται δημόσια ένας υπαξιωματικός για τις παρανομίες αξιωματικών».

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί αναστάτωση στο κέντρο, καθώς τουλάχιστον 26 άτομα προσβλήθηκαν από ιογενή γαστρεντερίτιδα. Το πρώτο κρούσμα παρουσιάστηκε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, οπότε και νόσησε ένας φαντάρος. Η κατάσταση του στρατιώτη αντιμετωπίστηκε άμεσα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου, όμως τα κρούσματα το Σαββατοκύριακο αυξήθηκαν ραγδαία, προκαλώντας ανησυχία.

Κάποια περιστατικά αντιμετωπίστηκαν από το προσωπικό του στρατοπέδου και άλλα από εκείνα των νοσοκομείων Ναυπλίου και Αργους, όπου και έγιναν οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας των στρατιωτών δεν είναι ανησυχητική. Σημειώνεται ότι, επειδή τα κρούσματα παρουσιάστηκαν μεταξύ των εξοδούχων, εξετάζεται το ενδεχόμενο την ευθύνη για τα μαζικά κρούσματα να έχει συγκεκριμένο εστιατόριο κοντά στη μονάδα.http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου