Η Τουρκία εμπλέκεται σταθερά σε μια πολεμική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας επιχειρώντας να πετύχει δύο στόχους. Ο πρώτος να πείσει κυρίως τις ΗΠΑ και όλη τη Δύση ότι οι κατηγορίες εναντίον για φιλική στάση προς το Ισλαμικό κράτος δεν έχουν βάση. Ο δεύτερος και κυρίαρχος στα σχέδιά της είναι να εμποδίσει κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στα σύνορά της με τη Συρία.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor “η Τουρκία και οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν ρυθμίσει τις διαφορές τους…Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία μετέφερε σημαντικές δυνάμεις νότια και άνοιξε την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ - και, ενδεχομένως, άλλες αεροπορικές βάσεις- προς τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Τουρκία άρχισε αεροπορικές επιθέσεις κατά των ισλαμιστών στη Συρία…”
Αυτή η αλλαγή στάσης έχει συνέπειες . Η πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση το αποδεικνύει.
Αν και ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι ακόμη άγνωστες , δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αυξημένη τουρκική συμμετοχή θα έχει σημαντική επίδραση για τον πόλεμο στη Συρία.
Πρώτα απ 'όλα, ο τουρκικός στρατός κινείται για να εξασφαλίσει τα διασυνοριακά τμήματα που εφάπτονται με τις θέσεις του ισλαμικού κράτους εντός Συρίας.
Οι τουρκικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να “κόψουν” τις γραμμές εφοδιασμού μέσω της Τουρκίας του Ισλαμικού κράτους χτυπώντας το σκληρά σε όλα τα μέτωπα.
Το άνοιγμα των τουρκικών αεροπορικών βάσεων κάνει την αεροπορική εκστρατεία εναντίον του ισλαμικού κράτους πιο αποτελεσματική. Οι αποστάσεις που είχαν να καλύψουν τα αμερικανικά αεροσκάφη που απογειώνονταν από Αραβική Χερσόνησο επέβαλλα τον ανεφοδιασμό στον αέρα και επιπλέον ώρες πτήσεων. Σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της απόστασης από την απογείωση έως τους στόχους στη βόρεια Συρία δίνει περισσότερες επιλογές. Εν ολίγοις, η αεροπορική εκστρατεία θα γίνει ευκολότερη και μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό, αν χρειαστεί.
Η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας προς το Ισλαμικό κράτος λύνει δύο προβλήματα ταυτόχρονα. Πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας ήταν η πτώση της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία και η αποφυγή της αντιπαράθεσης με το Ισλαμικό κράτος. Αλλά η επεκτατική εδαφική ανάπτυξη του ισλαμικού κράτους έγινε ανυσηχητική για την Άγκυρα. Αναλαμβάνοντας στρατιωτική δράση εναντίον του ισλαμικού κράτους θα βοηθήσει σημαντικά τους αντάρτες που μάχονται το Ισλαμικό κράτος ελπίζοντας ότι σύντομα κι αφού η μάχη τελειώσει θα μπορέσουν να πολεμήσουν ξανά εναντίον του Άσαντ.
Ωστόσο όλα αυτά αφορούν στον πρώτο στόχο που έχει να κάνει με τις ΗΠΑ και την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν την Τουρκία.
Ο Ερντογάν και η Τουρκία έχει μεγαλύτερη αγωνία για το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να προχωρήσουν στην ίδρυση κράτους. Γι΄ αυτό θέλει να πατήσει πόδι στην περιοχή και να δημιουργήσει την λεγόμενη “ουδέτερη ζώνη”.
Όλα αυτά δεν μπορεί να αφήνουν αδιάφορη την Ελλάδα. Η “χρήσιμη” για τις ΗΠΑ Τουρκία, είναι πάντα πρόβλημα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Αθήνα ,από το 2013 ακόμη , περαιτέρω διευκολύνσεις στην Κρήτη και μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Δεν απαντήσαμε. Όπως προκύπτει από τον χάρτη του Stratfor, η Κρήτη είναι πλέον ο ενδιάμεσος σταθμός αμερικανικών αεροσκαφών,τα οποία μετασταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ της “πρόθυμης” Τουρκίας.
Η Τουρκία είναι σε αναβρασμό, χωρίς κυβέρνηση και με πολλά προβλήματα στην περιγέρειά της. Η εμπλοκή της σε μια πολεμική επιχείρηση με απρόεβλεπτη εξέλιξη της δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήμα .
http://bcove.me/j0ww11h2
http://www.onalert.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου