Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΟ DEFENCE-POINT: Τουρκία: Μπλόφα η απειλή στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία…

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας κατάφεραν να αποκρούσουν τη φονική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους, με την οποία στόχευε να ανακαταλάβει περιοχές που μόλις είχαν απελευθερώσει οι Κούρδοι. Το κόστος πάντως ήταν υψηλό. Οι πρόσφατες επιτυχίες των Κούρδων έθεσαν τις βάσεις για μια ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, με την οποία οι Τούρκοι ελπίζουν να ανατρέψουν την προσπάθεια των Κούρδων να δημιουργήσουν μια αυτόνομη ζώνη κατά μήκος των συνόρων. Η πρόσφατη επίθεση των τζιχαντιστών προκάλεσε την σφαγή 223 αμάχων στο Κομπάνι.
Του Jonathan Spyer
ΠΗΓΗ: The Jerusalem Post (αναδημοσίευση: Middle East Forum) (4 Ιουλίου 2015)
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας

Ωστόσο, η επίθεση απέτυχε, ξεκάθαρο σημάδι εξάντλησης του ΙΚ. Η αποτυχία κατάληψης του Κομπάνι, τον Ιανουάριο, αποτέλεσε την πρώτη σοβαρή αποτυχία των τζιχαντιστών. Από τότε οι Κούρδοι, υποστηριζόμενοι από την αμερικανική Αεροπορία, απώθησαν τους τζιχαντιστές.

Λίγες ημέρες πριν οι Κούρδοι κατέλαβαν το Τελ Αμπγιάντ, ενώνοντας, με τον τρόπο αυτό, τα δύο από τα τρία κουρδικά καντίνια κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας, του Κομπάνι και του Τζαζίρα. Οι Κούρδοι πίεσαν τους τζιχαντιστές προς τα ανατολικά, στο Αΐν Ισά, φτάνοντας σε απόσταση 50 χλμ. από την πρωτεύουσα της τζιχαντιστών Ράκα.

Ακολούθησε η αντεπίθεση των τζιχαντιστών κατά του Κομπάνι και του Τελ Αμπγιάντ. Οι επιθέσεις αυτές, όσο και η επίθεση κατά των δυνάμεων του Άσαντ στη Χασάκα, αποκρούστηκαν. Οι τζιχαντιστές ηττήθηκαν, αλλά δεν διαλύθηκαν. Θεωρείται αμφίβολο να συνεχίσουν οι Κούρδοι να ασκούν πίεση στους τζιχαντιστές νότια και ανατολικά.


Οι Κούρδοι ενδιαφέρονται να κρατήσουν τις περιοχές που ζουν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί και όχι να εξαπολύσουν έναν γενικευμένο πόλεμο κατά του ΙΚ με σκοπό την οριστική συντριβή του. Οι φήμες που έκαναν λόγο πως οι Κούρδοι εκδίωξαν τους Άραβες και Τουρκομάνους κατοίκους της περιοχής του Τελ Αμπγιάντ, έδειξε τι μπορεί να συμβεί αν οι Κούρδοι επιχειρήσουν εκτός των περιοχών τους.

Είναι όμως η πρόθεση των Κούρδων να εξασφαλίσουν τις περιοχές τους που ανησυχούν την Τουρκία. Με τα καντόνια του Κομπάνι και του Τζαζίρα ενωμένα, πλέον, οι Κούρδοι ελέγχουν μια εκτεταμένη ζώνη κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων. Η Άγκυρα φοβάται πως οι Κούρδοι θα επιδιώξουν να εντάξουν στην απελευθερωθείσα ζώνη και την κουρδική περιοχή του Αφρίν.

Αν αυτό συμβεί η πιθανότητα δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους είναι σοβαρή. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία ενός άλλου κράτους στη βόρεια Συρία, εννοώντας κουρδικού κράτους. Είναι εμφανές ότι το ΙΚ ενοχλεί σαφώς λιγότερο την τουρκική ηγεσία.

Τα τουρκικά μέσα ανέφεραν πως πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας μήκους 112 και πλάτους 48 χλμ. δυτικά του Ευφράτη. Για τους Τούρκους κάθε κουρδική απόπειρα προώθησης προς την πόλη Γιαραμπλούς, δυτικά του Ευφράτη, θα προκαλέσει τουρκική αντίδραση.


Οι Κούρδοι απάντησαν δηλώνοντας πως αν ο τουρκικός Στρατός προωθηθεί στο συριακό Κουρδιστάν θα υπάρξει κουρδική στρατιωτική αντίδραση. Αν μια τέτοια ζώνη ασφαλείας δημιουργηθεί, όπως θέλει η Άγκυρα, δεν θα στρέφεται μόνο κατά των Κούρδων, αλλά, ντε φάκτο, θα ωφελήσει το ΙΚ, το οποίο ελέγχει τις περιοχές δυτικά του Κομπάνι.

Μια τέτοια επέμβαση έρχεται σε αντίθεση με την αμερικανική και γενικά την πολιτική της Δύσης στην Συρία. Αλλά ούτε η συριακή αντιπολίτευση επιθυμεί μια τουρκική επέμβαση. Αν δε η επέμβαση έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών θα καταστεί αντιδημοφιλής και στο εσωτερικό της Τουρκίας και μάλιστα σε μια στιγμή που ο Ερντογάν έχει χάσει τις εκλογές.

Ο τουρκικός Στρατός επίσης δεν βλέπει με καλό μάτι μια ενδεχόμενη επέμβαση. Το ενδεχόμενο εμπλοκής των τουρκικών δυνάμεων σε μια αιματηρή, άσκοπη, σύγκρουση δεν είναι δελεαστική. Από την άλλη ενδεχόμενη κουρδική προσπάθεια ένωσης του θύλακα του Κομπάνι με το Αφρίν και μια προώθησή τους δυτικά του Ευφράτη, ακριβώς λόγω του κινδύνου τουρκικής επέμβασης, είναι απίθανη.

Κατά συνέπεια μια τουρκική επέμβαση πρέπει να θεωρείται απίθανη. Η Τουρκία μάλλον θέλει να προειδοποιήσει τη Δύση για τους φόβους της σχετικά με τους Κούρδους της Συρίας. Εξάλλου οι ΗΠΑ έχουν ανακαλύψει στους Κούρδους έναν αξιόπιστο σύμμαχο στη βόρεια Συρία, που όμως σχετίζεται με το ΡΚΚ που ΗΠΑ και ΕΕ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, τουλάχιστον για την ώρα.

Η συνεργασία ΗΠΑ και Κούρδων έχει αποδειχθεί, στην πράξη, επωφελής, όσον αφορά την αντιμετώπιση του ΙΚ. Την ίδια ώρα η Τουρκία διατηρεί μια επαμφοτερίζουσα σχέση με το ΙΚ και με διάφορες παραφυάδες της αλ Κάιντα και ειδικά το Μέτωπο αλ Νούσρα.

Η ατζέντα της ισλαμικής τουρκικής κυβέρνησης είναι περιφερειακή και εκφράζεται ακόμα και με την συνεργασία με πυρήνες της Χαμάς, που επιχειρούν κατά του Ισραήλ και την συνεργασίας της με οπαδούς του πρώην Αιγύπτιου προέδρου Μόρσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου