Πλήρης στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους

Αλλαγή στη στάση της Άγκυρας στη σύγκρουση με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σηματοδοτεί η επίθεση που εξαπέλυσαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής τουκικά μαχητικά αεροσκάφη εναντίον θέσεων του ΙΚ στην μεθόριο με τη Συρία.

Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα, τρία τουρκικά F-16 έπληξαν με έξυπνες βόμβες θέσεις της ISIS κατά μήκος των συνόρων και επέστρεψαν στη βάση τους, στο Ντιγιάρμπακιρ. Χωρίς να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Συρίας, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.
Δύο κέντρα διοίκησης και ένα κέντρο συγκέντρωσης υποστηρικτών επλήγησαν. Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης σκοτώθηκαν 35 τζιχαντιστές-σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι νεκροί τζιχαντιστές είναι σαφώς λιγότεροι.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από θερμό- αιματηρό- επεισόδιο στην τουρκοσυριακή μεθόριο, όπου ένας Τούρκος στρατιώτης έπεσε νεκρός από πυρά προεχρόμενα από το συριακό έδαφος, που ελέγχεται από την ISIS και λίγα 24ωρα μετά το μακελειό στη Σουρούτς.
Λίγο πριν απογειωθούν τα τουρκικά μαχητικά, η Τουρκία είχε δώσει το «πράσινο φως» στην Ουάσιγκτον για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ για επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών, σηματοδοτώντας έτσι την «σκλήρυνση» της στάσης της.
Λίγο αργότερα, ξεκινούσε μια γιγάντια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή πέντε χιλιάδων ανδρών, με επιδρομές στηνΚωνσταντινούπολη και σε 15 επαρχίες. Σχεδόν τριακόσια άτομα προσήχθησαν ως ύποπτα για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, τοPKK, και το ακρο-αριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο. Σύμφωνα με τη Hurriyet, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ανώτατο στέλεχος της ISIS στην Κωνσταντινούπολη, γνωστός ως «Αμπού Χανζάλα«, και η σύζυγός του.
Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία επενέβη το απόγευμα της Παρασκευής για να διαλύσει μια διαδήλωση εκατοντάδων αντιτζιχαντιστών που είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.
Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εναντίον των περίπου 500 ανθρώπων που διαδήλωναν στη συνοικία Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης. Οι διαδηλωτές στρέφονταν και εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι «κάνει τα στραβά μάτια» απέναντι στη δράση του ΙΚ στο τουρκικό έδαφος.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, οι επιχειρήσεις που άρχισε την Παρασκευή ο στρατός και η αστυνομία της Τουρκίας κατά του ΙΚ και των ανταρτών του ΡΚΚ θα συνεχιστούν. «Η παραμικρή κίνηση που θα απειλήσει την Τουρκία θα προκαλέσει την πιο σοβαρή αντίδρασή της», προειδοποίησε ο Νταβούτογλου.
http://www.ert.gr/pliris-stratiotiki-emploki-tis-tourkias-kata-tou-islamikou-kratous/