Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Έκρηξη σε βολή βλήματος SM-2 σε αντιτορπιλικό του Αμερικανικού Ναυτικού

Απρόσμενη εξέλιξη είχε δοκιμαστική βολή βλήματος Standard SM-2 από αντιτορπιλικό του αμερικανικού Ναυτικού.
Συγκεκριμένα το Α/Τ USS The Sullivans (DDG-68) το οποίο συμμετείχε στις 18 Ιουλίου σε προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια ανοιχτά των ακτών της Βιρτζίνια, υπέστη ζημιές όταν κατά τη διαδικασία εκτόξευσης αντιαεροπορικού βλήματος  Raytheon SM-2 Block IIIA, σημειώθηκε έκρηξη αμέσως μετά την έξοδο του από το κάνιστρο εκτόξευσης.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε χθες από επίσημες πηγές του αμερικανικού Ναυτικού που έκαναν λόγο για «δυσλειτουργία» του βλήματος SM-2. 

Το συμβάν σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων (Naval Sea Systems Command) έλαβε χώρα στις 09 00 πρωινή ώρα και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από πλευράς πληρώματος του πλοίου.

Το Αντιτορπιλικό υπέστη μικρές ζημιές στο πρυμνιό τμήμα από θραύσματα του SM-2,  ενώ ξέσπασε πυρκαγιά μικρής έκτασης που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από αγήματα πυρασφάλειας που επενέβησαν για την κατάσβεση της.

Το  USS The Sullivans όπως έγινε γνωστό κατάφερε να επιστρέψει αυτόνομα, χωρίς περεταίρω συμβάντα στην έδρα του στο ναύσταθμο του Norfolk, στη Βιρτζίνια.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το ποιες είναι οι επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του πλοίου, ενώ η έκρηξη φαίνεται ότι έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το κατάστρωμα προκαλώντας περιορισμένης έκτασης ζημιές.

‘Ήδη επιτροπή εμπειρογνωμόνων διερεύνα τα αίτια της πρόωρης έκρηξης του SM-2 αμέσως μετά την εκτόξευση του με τις υποψίες να εντοπίζονται σε δυσλειτουργία του πυραυλοκινητήρα. Σημειώνεται ότι ο SM-2 διαθέτει όπως όλα τα ανάλογα συστήματα της κατηγορίας του πυραυλοκινητήρα στέρεων προωθητικών καυσίμων  (solid rocket fuel) τα οποία εξασφαλίζουν αυξημένη ασφάλεια και πρακτικά τέτοιο ατύχημα μάλλον είναι το πρώτο στα χρονικά!

Το SM-2 είναι οπλικό σύστημα που εισήλθε σε υπηρεσία το 1991 σε ρόλο προσβολής εχθρικών αεροσκαφών αλλά και εισερχόμενων βλημάτων εναντίον πλοίων

Το μόνο ανάλογο συμβάν στο παρελθόν με οπλικό σύστημα που χρησιμοποιεί στέρεα προωθητικά καύσιμα, συνέβη το 1969 όταν ρουκέτες MK-32 Zuni φορτωμένες σε μαχητικό F-4 Phantom, επί του αεροπλανοφόρου USS Enterprise (CVN-65), πυροδοτήθηκαν στο κατάστρωμα από βραχυκύκλωμα λόγω υπερθέρμανσης, προκαλώντας έκρηξη που στοίχησε τη ζωή σε 27 μέλη του πληρώματος.
http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου