Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Οι ΗΠΑ "δίνουν" το Ισραήλ για δολοφονία Σύριου αξιωματούχου από sniper!

Image
Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία ενός ανώτατου Σύριου στρατιωτικού αξιωματούχου το 2008 στο σπίτι του,μέσα στο έδαφος της Συρίας, αποκαλύπτεται από  τα απόρρητα αρχεία πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο Ταξίαρχος Mohammed Suleiman πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή, ενώ βρισκόταν σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο κοντά στο λιμάνι της Μεσογείου Ταρτούς.
Το Ισραήλ ποτέ δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τις υποψίες ότι εμπλέκεται στην δολοφονία.Τότε αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τη νύχτα της 1ης Αυγούστου 2008, ενώ είχε δείπνο στο παραθαλάσσιο σπίτι του ο  Mohammed Suleiman είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και το λαιμό από έναν ελεύθερο σκοπευτή που ήταν σε  σκάφος .Το σκάφος διέφυγε από τη θάλασσα- προφανώς στο Ισραήλ.

Αλλά τώρα ένα έγγραφο που διέρρευσε στον δικτυακό τόπο του Edward Snowden λέει ότι  ομάδα κομάντος του Ισραηλινού Ναυτικού ήταν πίσω από τον επίθεση και την δολοφονία. Συγκεκριμένα ότι την 1 Αύγούστου 2008, μια μικρή ομάδα Ισραηλινών κομάντος μπήκε από την θάλασσα  κοντά στην Ταρτούς και πυροβόλησε και σκότωσε τον συριο ταξίαρχο που βρισκόταν σε δείπνο/ πάρτι στο παραθαλάσσιο σπίτι του και την ισραηλινή στρατιωτική ομάδα διέφυγε από τη θάλασσα.

Το Ισραήλ δεν έχει μιλήσει ποτέ για τη συμμετοχή του στην δολοφονία, τα μυστικά αρχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων δολοφόνησαν τον ταξίαρχο. Πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΝSA) και είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι η δολοφονία του Σουλεϊμάν ήταν μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, και σταματά την φημολολογία   ότι ήταν μια εσωτερική διαμάχη στο εσωτερικό της συριακής κυβέρνησης αυτή που οδήγησε στο θάνατό του.

Από τα χαρακτηριστικά του εγγράφου προκύπτει, σύμφωνα με ειδικούς, ότι οι πληροφορίες αυτές προήλθαν από παρακολουθήσεις επικοινωνιών.Σύμφωνα με τρεις πρώην αξιωματικούς πληροφοριών των ΗΠΑ με μεγάλη εμπειρία στη Μέση Ανατολή, οι σημάνσεις διαβάθμισης του εγγράφου δείχνουν ότι η NSA έμαθε τα της δολοφονίας μέσω της παρακολούθησης. Οι υπάλληλοι ζήτησαν ανωνυμία λόγω των διαβαθμισμένων πληροφοριών, αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα."Είχαμε πρόσβαση στις ισραηλινές στρατιωτικές επικοινωνίες για κάποιο χρονικό διάστημα," είπε ένας από τους πρώην υπάλληλοι της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Σουλεϊμάν ήταν ανώτατος σύμβουλος ασφαλείας του  πρόεδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ , ενώ άλλες ότι  υπηρέτησε ως «σύνδεσμος» της Συρίας με το κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.Ένα έγγραφο του  2007 από την αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό, που δημοσιεύτηκε από το Wikileaks το 2010, τον χαρακτήριζε ως «ειδικό προεδρικό σύμβουλο για προμήθειες όπλων και στρατηγικών όπλων».Ο Σουλεϊμάν αναφέρθηκε επίσης ότι ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια και την κατασκευή της πυρηνικής εγκατάστασης της Συρίας, η οποία κατέστρεψε το Ισραήλ σε μια επίθεση το 2007 αέρα. Το έγγραφο της NSA οι αρμοδιότητες του ταξιάρχου περιγράφονται ως «ευαίσθητα στρατιωτικά θέματα.Τότε η Δαμασκός και η Χεζμπολάχ είχαν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία αυτή. 

Η συμμετοχή του Ισραήλ στη δολοφονία του Σουλεϊμάν εγείρει ερωτήματα σχετικά και με το φόνο, καθώς και για το αν το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης αυτής :«Το Ισραήλ  μπορεί να είχε πολλούς καλούς λόγους για να σκοτώσει [τον Σουλεϊμάν]," δήλωσε η Mary Ellen O'Connell, καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο Notre Dame. "Αλλά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι απολύτως σαφές ότι στη Συρία το 2008, δεν είχε κανένα δικαίωμα σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καμία ένοπλη σύγκρουση. Δεν είχε κανένα δικαίωμα να σκοτώσει τον Σουλεϊμάν ".

Υπήρξαν όμως και άλλες εκδοχές που είχαν διατυπωθεί:.Σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσίευσε στο διαδίκτυο το WikiLeaks του 2009, η έρευνα της κυβέρνησης της Συρίας για τη δολοφονία εμφάνισε 80 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο σπίτι του Σουλεϊμάν. Φέρεται ότι ο Ασσαντ φοβήθηκε ότι ο  Σουλεϊμάν τον είχε προδώσει.Το έγγραφο ανεφερε ωστόσο  επίσης ότι "οι πιο προφανείς ύποπτοι είναι οι Ισραηλινοί".

Ούτε η NSA ούτε εκπρόσωπος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για σχολιασμό, αναφερεται.http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου