Με" υπερόπλο" τη διακράτηση 3,65 τρισ. δολαρίων αμερικανικού χρέους, αλλά και τις προειδοποιητικές βολές που εχει ρίξει με μαζικές πωλήσεις αμερικανικού χρέους, ταξιδεύει ο Κινέζος Πρόεδρος Ξι Ζιπινγκ στις ΗΠΑ. Η Κίνα μετά το χρηματιστηριακό σοκ στις 24 Αυγούστου που οδήγησε σε παγκόσμιες απώλειες της τάξης των 400 δισ. δολαρίων μόνο στις ευρωαγορές αποφάσισε πριν δύο ημέρες να ξεκινήσει να μειώνει την έκθεσή της σε αμερικανικά ασφάλιστρα και κρατικά ομόλογα.
Μάλιστα ήδη έχουν δοθεί εντολές μέσω των χρηματιστών σε Βέλγιο και Ελβετία να ξεκινήσει η πώληση των αμερικανικών τίτλων. Οι ΗΠΑ απλά ψέλλισαν ότι θα κάνουν το ίδιο αλλά το ισοζύγιο είναι κατά πολύ αρνητικό για τον Λευκό Οίκο. Σε αυτό το κλίμα θα γίνει η επίσκεψη τον Σεπτέμβριο του Κινέζου Προέδρου στις ΗΠΑ και φαίνεται ότι θα γίνουν σκληρές συζητήσεις.
Η υποτίμηση του γουαν έναντι του δολαρίου από τις 10 Αυγούστου διαμορφώνεται στο 4,7%.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος η Κίνα πωλεί αμερικανικά ομόλογα μέσω Βελγίου και Ελβετίας και βασικός στόχος της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας είναι να προχωρήσει σε πωλήσεις δολαρίων για να σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία.
Σύμφωνα εκτιμήσεις αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας θα συνεχίσουν να υποχωρούν κατά περίπου 40 δισ. δολάρια το μήνα για το υπόλοιπο του έτους λόγω των παρεμβάσεων της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.
Τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας είχαν υποχωρήσει στα 3,65 τρισ. δολάρια τον Ιούλιο.
Οι Αμερικανοί κατηγορούν την Κίνα ότι μείωσε τεχνητά τα επιτόκια του Γουάν και ότι υποκλέπτει στοιχεία των δημοσίων υπαλλήλων με την Κίνα να κάνει λόγω για επιθετικές κινήσεις των ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ hedge-funds στις κινεζικές χρηματογορές.
Η απόφαση για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από μέρους των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε παγκόσμια κρίση όπως δηλώνουν από το Πεκίνο και αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψει η κινεζική κυβέρνηση θέλοντας να απεμπλακεί από μέρος του αμερικανικού χρέους.
Επίσης ένα σκληρό θέμα είναι η απόφαση της Κίνας να θέσει το γουάν στο "θησαυροφυλάκιο" του ΔΝΤ και στα "ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα" και αυτό είναι κάτι που θα επιλυθεί στην συνεδρίαση του ταμείου στις 9 Οκτωβρίου.
Ο Ομπάμα φοβάται ότι το γουαν θα εκδιώξει το δολάριο από τις παγκόσμιες αγορές και γι αυτό προσπάθησε να εγείρει ερωτήματα γεωπολιτικής φύσης ώστε να αποτρέψει την κινεζική διείσδυση στην παγκόσμια αγορά.
κάποια προβλήματα που εμφανίζονται επί δύο δεκαετίες σε κάθε συνάντηση Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, όπως η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, το Θιβέτ, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά., θα εμφανιστούν και πάλι, αλλά η Ουάσιγκτον δεν αναμένει καμία πρόοδο.
Ούτε αναμένεται πρόοδος σε άλλα θέματα της αμερικανικής ατζέντας: περισσότερη αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ, εφαρμογή του διεθνούς νόμου στις ναυτιλιακές διαφορές, αυστηρότερες κινεζικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.
Αλλά η Κίνα και θέλοντας να μην βρεθεί προ εκπλήξεων έχει ήδη έρθει σε μια πρώτη συμφωνία με το Ιράν στο οποίο φαίνεται πιθανό να δοθεί τεχνολογία και αμυντικό υλικό νέας γενιάς ενώ η Τεχεράνη θα έχει εξασφαλίσει ήδη αγορά για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου δημιουργώντας έτσι έναν ακόμα πονοκέφαλο για τις ΗΠΑ στον ευαίσθητο χώρο του Περσικού Κόλπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου