Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Όλοι πάνε στα 67! Σκληρή γραμμή από τους δανειστές

ImageΣυντάξεις: Κόβονται οι πρόωρες εδώ και τώρα – Έρχονται και μειώσεις
- Άμεσα να κοπούν οι πρόωρες συντάξεις και να πάνε όλοι στα 67 ζητούν οι δανειστές
- Δείτε ποιοι γλιτώνουν τις αλλαγές και διατηρούν το δικαίωμα στην πρόωρη σύνταξη
- Ποιες περικοπές έρχονται και πότε για τους συνταξιούχους

Σε σκληρή γραμμή οι δανειστές με πρώτη τη Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ που έχει τη... δική της ατζέντα σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό. 
Οι δανειστές ζητούν να γίνει εδώ και τώρα η περικοπή των πρόωρων συντάξεων και να μην υπάρξει μεταβατικό στάδιο.
Έτσι και με βάση την έως τώρα διαπραγμάτευση γλιτώνουν όσοι πρόλαβαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015, όλοι οι υπόλοιποι πάνε στα 62 για πρόωρη και στα 67 για πλήρη σύνταξη, με αρκετές όμως περικοπές.

Ουσιαστικά χάνουν το τρένο της συνταξιοδότησης με τις αλλαγές που έρχονται περίπου 150.000 εργαζόμενοι που θα δουν τα όριά τους να αυξάνονται ως και 10 έτη.

Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών ζητούν εδώ και τώρα το όριο να πάει στα 40 έτη εργασίας και σε ότι αφορά στο ηλικιακό κριτήριο αυτό να τεθεί στα 62 έτη για την πρόωρη σύνταξη και στα 67 έτη για την πλήρη.

Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι 50άρηδες και οι μητέρες ανηλίκων που μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη 50 ετών.
Ουσιαστικά οι δανειστές; ζητούν να προστεθούν στη δουλειά για όλους από 4,5 ως και 17 έτη.

Εκτός από την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση της παρακράτησης των εισφορών υπέρ ασθενείας ,μια σειρά διατάξεων ( που έχουν ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα) θα εξειδικευτούν με εγκυκλίους το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας θα πρέπει να αυξηθούν ανά έξι μήνες κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2015 με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2022. Η προσαρμογή ωστόσο με βάση τις νέες απαιτήσεις των δανειστών θα πρέπει να γίνει 2 ως 4 χρόνια νωρίτερα ως το 2017 ή το 2019 δηλαδή.
Παράλληλα όσοι βγαίνουν νωρίτερα θα έχουν πλέον πέναλτι 16% στην σύνταξή τους.
Ταυτόχρονα η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το 2019, ενώ το κουαρτέτο των δανειστών ζητά να αλλάξει ο νόμος που μόλις ψηφίστηκε (στις 15 Ιουλίου) και να παγώσει μέχρι το 2021 όχι η κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία της κύριας ασφάλισης αλλά συνολικά η εθνική δαπάνη με ταυτόχρονη εναρμόνιση όλων των εισφορών στο επίπεδο εκείνων του ΙΚΑ – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών κάτι που θα σημάνει ως και τριπλασιασμό των εισφορών για κάποιους ασφαλισμένους όπως οι αγρότες.


Οι πρώτες μειώσεις έρχονται από Σεπτέμβριο


Μεγάλο... ψαλίδι στις συντάξεις του ΙΚΑ έρχεται τον Σεπτέμβριο, καθώς εκδόθηκε η εγκύκλιος για την αναδρομική εφαρμογή της αύξησης των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ κατά 6%.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η αύξηση στις κρατήσεις ισχύει από την 1η Ιουλίου όπως προβλέπεται στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 15 Ιουλίου στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο Μνημόνιο.
Γι' αυτό με την εγκύκλιο “ορίζεται ότι τα ποσά της εισφοράς που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από την σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2015”.
Η μείωση στις συντάξεις αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 180 ευρώ.
Στο κείμενο ορίζεται, επίσης, ότι “το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης” και επισημαίνεται ότι από τον Οκτώβριο οι νέες υψηλότερες κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση.
Παρόμοια απόφαση αναμένεται να εκδώσει και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για τις επικουρικές συντάξεις.http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου