Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

"Μια ανθρώπινη τραγωδία στο Αγαθονήσι"



Archipelagos - Institute of Marine Conservation
Μια ανθρώπινη τραγωδία βιώνει επί μήνες το Αγαθονήσι, με μεγάλη έξαρση τις τελευταίες ημέρες, και θύματα τόσο τους εκατοντάδες πρόσφυγες που φτάνουν κάθε βράδυ στο νησί, όσο και την τοπική κοινωνία.


Οι περίπου 140 κάτοικοι αυτού του ακριτικού νησιού, έχουν αφεθεί μόνοι τους, με 2 λιμενικούς και έναν αστυνομικό σε απόσπαση, να τα βγάλουν πέρα με ένα τεράστιο πρόβλημα: μία ανθρωπιστική κρίση για την οποία δεν είναι υπαίτιοι. Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη Παρασκευή περισσότεροι από 600 πρόσφυγες έφυγαν από το Αγαθονήσι για τη Σάμο, και κάθε βράδυ καταφτάνουν εκατοντάδες άλλοι.

Δυστυχώς ανύπαρκτοι είναι τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όσο και ο Ερυθρός Σταυρός και η Frontex, ενώ παντελώς ανύπαρκτο είναι και το Ελληνικό κράτος, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Δήμου Αγαθονησίου για το πρόβλημα. 
Στις επικοινωνίες του Αρχιπελάγους με ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας, μας δήλωσαν ότι δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος στο νησί, και ότι άμεσα θα απέστειλαν κάποιον που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Όσο τον είδατε εσείς, τον είδε και το Αγαθονήσι!

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο νησί αυτό, η κοινωνία του οποίου με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να εξοπλιστεί ένα σύγχρονο ιατρείο, σήμερα και επί μήνες δεν υπάρχει γιατρός, ούτε για τους μόνιμους κατοίκους του, ούτε και για τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους πρόσφυγες. Μεγάλο μέρος των προσφύγων απαρτίζονται από γυναίκες και παιδιά, καθώς και ηλικιωμένους ανθρώπους, που πολύ συχνά έχουν ανάγκη περίθαλψης. Μόλις προχθές το βράδυ, 2 μικρά παιδάκια ήταν άρρωστα, και με μεγάλη αγωνία από όλους μας προσπαθούσαμε να τα βοηθήσουμε με αυτοσχέδια μέσα, με τη βοήθεια των λιμενικών και ενός γιατρού που έτυχε να διανυκτερεύει στο νησί.

Ένα άλλο δράμα που βιώνει το Αγαθονήσι, είναι οι συνεχείς φωτιές που ανάβουν οι πρόσφυγες με τα υπολείμματα βενζίνης που έχουν μείνει στις βάρκες τους, όταν βγαίνουν βρεγμένοι τη νύχτα και προσπαθούν να ζεστάνουν τα παιδιά τους και να στεγνώσουν τα βρεγμένα τους ρούχα.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και συνεχές εδώ και μήνες, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι δεν υπάρχει κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο νησί. Αυτή τη στιγμή που γράφουμε, συνεχίζεται μία πυρκαγιά που ξεκίνησε τα χαράματα και όπως ανέφερε με μεγάλη λύπη ο Δήμαρχος του νησιού, μέσα σε λίγες ώρες εξαφανίστηκαν δέντρα που πριν από δεκαετίες φύτεψαν με κόπο οι κάτοικοι του Αγαθονησίου.

Οι άνθρωποι του Αρχιπελάγους, προσπαθώντας να συνεισφέρουμε με τις λίγες δυνάμεις που έχουμε στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας, είχαμε ως πρώτη μας μέριμνα να οργανώσουμε τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στο Αγαθονήσι. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ και το πλήρωμα του «Νήσος Κάλυμνος» για τη δωρεάν μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα είδη αυτά τα συγκεντρώσαμε τόσο από ιδίους πόρους, όσο και από αυτά που μας έστειλαν αρκετοί συνειδητοποιημένοι πολίτες, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Δυστυχώς οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που πρέπει να συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε και να διανείμουμε είδη πρώτης ανάγκης με προτεραιότητα πάντα τους πιο ευάλωτους από τους πρόσφυγες: τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Τα πιο απαραίτητα υλικά είναι το γάλα, οι πάνες, τα είδη προσωπικής υγιεινής, τρόφιμα όπως μπισκότα, κονσέρβες κλπ, ρούχα και παπούτσια, καθώς και μικρά παιχνίδια για να βοηθήσουμε ψυχολογικά αυτά τα τρομοκρατημένα παιδιά που είναι και τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της τραγωδίας. Συνεχίζουμε λοιπόν την έκκληση μας για κάθε βοήθεια, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους αυτού του ακριτικού νησιού. Υπάρχει άμεση ανάγκη από είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και από εθελοντές γιατρούς ή νοσοκόμους. Για όποια βοήθεια θέλετε να προσφέρετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@archipelago.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου