Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ελ Σαλβαδόρ: Βία... στη βία των συμμοριών


Γυναίκα υψώνει αφίσα με πρόσωπα νεκρών κρατουμένων, καθώς περιμένει έξω από φυλακή να λάβει πληροφόρηση για συγγενείς της | AP PHOTO/ SALVADOR MELENDEZ

Συντάκτης: Χριστίνα Πάντζου
Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, 220 άνθρωποι, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, μωρά και γέροντες, έχασαν τη ζωή τους στο Ελ Σαλβαδόρ, σε μια νέα κλιμάκωση της ούτως ή άλλως απερίγραπτης βίας σε αυτήν τη χώρα, που θεωρείται από τις πλέον επικίνδυνες στον κόσμο.
Τόσα θύματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είχε γνωρίσει η κεντροαμερικανική χώρα από τον εμφύλιο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση των πρώην ανταρτών του FMLN να λάβει έκτακτα μέτρα κατά των διαβόητων συμμοριών «μάρας».
Μόνο το τριήμερο 16-18 Αυγούστου (το πιο βίαιο του αιώνα στη χώρα) οι νεκροί έφτασαν τους 125, έπειτα από ένα δεκαήμερο όπου είχαν δολοφονηθεί άλλοι 250 άνθρωποι, ενώ το περασμένο Σάββατο οι ταραχές επεκτάθηκαν και στις φυλακές του Κεσαλτεπέκε, όπου δολοφονήθηκαν 14 «μαρέρος». Ετσι, ενώ τον Ιούλιο γίνονταν 15 δολοφονίες την ημέρα, τον Αύγουστο έχουν εκτοξευθεί στις 25.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, Μπενίτο Λάρα, αναγνώρισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατό και συμμορίες, αλλά επιμένει πως η πλειονότητα των δολοφονιών είναι αποτέλεσμα του ανοιχτού πολέμου ανάμεσα στις «μάρας», ιδίως την MS-13 και την Μπάριο 18, αλλά και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο εσωτερικό τους, όπως, π.χ. συνέβη στη φυλακή του Κεσαλτεπέκε, όπου όλοι οι νεκροί ανήκουν στην αποκαλούμενη «“επαναστατική πτέρυγα» της Μπάριο 18, διαβόητη για τις εκτελέσεις μελών των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

«Αυτή η κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Κράτος που απαντά στις επιθέσεις με περισσότερη καταστολή και στις βίαιες συμμορίες “μάρας” που έχουν αποδυθεί σε έναν διμέτωπό αγώνα κατά των θεσμών, αλλά και μεταξύ τους για τον έλεγχο των εδαφών τους», εξηγεί η Τζανέτ Αγκιλάρ, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Αποψης (IUDOP), προειδοποιώντας πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο ένοπλο κίνημα, το οποίο από τις αρχές του χρόνου έχει δολοφονήσει 42 αστυνομικούς, 16 στρατιώτες, έξι δεσμοφύλακες κι έναν εισαγγελέα. Αν συνεχίσει δε αυτός ο ρυθμός φόνων, η αναλογία τους ανά 100.000 κατοίκους θα μπορούσε να φτάσει τους 90, από 61,6 που ήταν πέρυσι, χρονιά που σημείωσε αύξηση κατά 57% από το 2013.
Χιλιάδες συμμορίτες

Σήμερα υπάρχουν 13.000 «μαρέρος» κρατούμενοι στις υπό κατάρρευση φυλακές και κάπου 32.000 ενεργοί στους δρόμους, έτοιμοι να σκοτώσουν για το τίποτα. Ο νέος κύκλος αίματος θεωρείται από τις αρχές ως προσπάθεια των συμμοριών να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί νέα εκεχειρία μαζί τους, κάτι που ο πρόεδρος Σάντσες Σερέν έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

Μετά την εκεχειρία που είχε πετύχει ο προηγούμενος πρόεδρος Μαουρίσιο Φούνες (επίσης του FMLN) τον Μάρτιο του 2012, οι φόνοι είχαν μειωθεί στους πέντε την ημέρα. Αλλά η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός έληξε άδοξα μετά από 15 μήνες και, με την επιστροφή στη βία, η κυβέρνηση στέρησε από τους φυλακισμένους ηγέτες των «μάρας» τα προνόμια που τους είχε παραχωρήσει, στέλνοντάς τους σε φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου παραμένουν σε απομόνωση, χωρίς να μπορούν να διατάσσουν και οργανώνουν επιχειρήσεις.

Εκτοτε οι συμμορίες κλιμακώνουν τις επιδείξεις δύναμης, με πλέον πρωτοφανή την πενθήμερη «απεργία» στα δημόσια μέσα μεταφοράς που επέβαλαν στα τέλη Ιουλίου οι MS-13 και Μπάριο 18, σκοτώνοντας 11 οδηγούς που αρνήθηκαν να εκτελέσουν τις εντολές τους και προκαλώντας απώλειες 30 εκατ. δολαρίων.

Με το 40% των δρομολογίων να έχουν σταματήσει, την πρωτεύουσα στο χάος και τους κατοίκους έντρομους, οι «μάρας» προειδοποίησαν με τον πιο απτό τρόπο πόσο μπορούν να απειλήσουν συνολικά τη χώρα.

Αμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης μπροστά σε αυτό το κύμα βίας, που έχει εξελιχθεί σε βαθιά κρίση ασφαλείας. Επιλέγοντας τη στρατηγική της «σκληρής πυγμής», διέταξε την ανάπτυξη τεράστιας δύναμης στρατιωτών και αστυνομικών σε ολόκληρη τη χώρα, δημιούργησε τρία τάγματα ταχείας επέμβασης για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εκατοντάδων «μαρέρος» με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ενώ χθες το Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, κηρύσσοντας συλλήβδην την MS-13, την Μπάριος 18 κι άλλες συμμορίες σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Οι εγκληματικές οργανώσεις θέλουν να λυγίσουν την κυβέρνηση ώστε να τους προσφέρουμε προνόμια και να μπορέσουν να αναδιοργανωθούν και ενισχυθούν. Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με εγκληματικές ομάδες», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνικών, Εουχένιο Τσίκας, ανακοινώνοντας πως διερευνάται αν αυτές και άλλες ενέργειες αποτελούν μέρος ενός σχεδίου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Σερέν.http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου