Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ειδομένη: Αγώνας ζωής για τους πρόσφυγες, αγώνας ανθρωπιάς για τους ντόπιους


Σε ομάδες περνούν οι πρόσφυγες τα βόρεια σύνορα της χώρας και συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη με την ελπίδα για μία καλύτερη ζωή. Σταδιακά η κατάσταση μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής εξομαλύνεται μετά από τις τιτάνιες προσπάθειες των φορέων και των οργανώσεων αλληλεγγύης ενώ στην περιοχή βρίσκεται από την Παρασκευή αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Την Δευτέρα μερικές εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στις αυτοσχέδιες ουρές για να κάνουν ένα ακόμα βήμα προς την Ευρώπη. Με την ανοχή των αρχών της γειτονικής χώρας και την παρέμβαση του ΟΗΕ περνούν ανά ομάδες των 50 τα σύνορα στο ταξίδι τους προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά. Μάλιστα σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πάνω από 7.000 μετανάστες έφτασαν -μέσω ΠΓΔΜ- στη Σερβία μόνο το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή.
Η διαχείριση των συνεχιζόμενων προσφυγικών ροών και η στήριξη των ανθρώπων ήταν και το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε στο Δημαρχείο Παιονίας παρουσία των εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μετά και την απόφαση της γειτονικής χώρας να άρει την απαγόρευση εισόδου και το κλείσιμο των συνόρων της λόγω των σοκαριστικών εικόνων που εκτυλίχθηκαν μεταξύ προσφύγων και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, του αρμόδιου υπουργείου, των οργανώσεων αλληλεγγύης των πολιτών, της αυτοδιοίκησης, της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του υπουργείου Υγείας, της πολιτικής προστασίας. Συμπέρασμα της σύσκεψης η ανάγκη για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ όλων των πλευρών για την αποτελεσματικότερη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους τομείς της σίτισης, των πρώτων βοηθειών και της εξασφάλισης ανθρώπινων συνθηκών υγιεινής. 

Όπως αναφέρουν στο alterthess.gr εκπρόσωποι οργανώσεων αλληλεγγύης που βρίσκονται στο σημείο από την αρχή της κρίσης είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες υποστήριξης των προσφύγων που προσεγγίζουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους καθώς παρά την γενναία δόση αλληλεγγύης των πολιτών η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Την ίδια ώρα στη σύσκεψη επισημάνθηκε και η ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των φορέων της αλληλεγγύης καθώς οι τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν αλλά και το πλήθος των δράσεων που απαιτούνται χρειάζεται να βρουν έναν αυτοματοποιημένο βηματισμό για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

«Η δική μας παρουσία προσπαθεί να διευκολύνει την ροή εισόδου στα Σκόπια καθώς μπορεί να έχουμε μία παράτυπη είσοδο αλλά δεν παύει να είναι μία προσφυγική ροή», δήλωσε στο alterthess.gr η Αριάνα Βασιλακάκη, μέλος του Τομέα Προστασίας Προσφύγων της ΄Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στόχος είναι να στηριχτούν οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με την κ. Βασιλακάκη ενώ εκφράζει την ικανοποίησή της για την μεγάλη προσφορά από οργανώσεις και εθελοντές.

«Προσπαθήσαμε με την συνεργασία και των αστυνομικών αρχών να οργανώσουμε λίγο την ροή των ανθρώπων κυρίως για την δική τους ασφάλεια καθώς τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ένταση λόγω των κλειστών συνόρων», προσθέτει.

Η κ. Βασιλακάκη την ίδια ώρα δηλώνει πως η Ύπατη Αρμοστεία είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με όλους τους φορείς όμως επισημαίνει πως η περιοχή χρειάζεται μεγαλύτερη παρέμβαση ιδιαίτερα στο θέμα της υγιεινής.

Παρών δηλώνει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Σε αυτό το θέμα φαίνεται να συμφωνεί και η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου που συμμετείχε στη σύσκεψη μεταφέροντας την αλληλεγγύη και την διάθεση για συνεργασία στις τοπικές αρχές. Η Ε. Ιωαννίδου που επισκέφθηκε την Ειδομένη επεσήμανε πως η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ενταθούν οι ενέργειες για την ενίσχυση των συνθηκών καθαριότητας και υγιεινής από τις αρμόδιες αρχές.

«Εμείς θέλουμε να συντονιστούμε και δηλώνουμε το παρών και την αλληλεγγύη μας και στον Δήμο Παιονίας και στους ανθρώπους που περνούν τα σύνορα», δήλωσε στο alterthess.gr μετά το πέρας της σύσκεψης η κ. Ιωαννίδου.

Επιπλέον η Πρόεδρος του ΣΕΜ δήλωσε την διαθεσιμότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την παροχή βοήθειας σε συντονισμό και συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς.

«Είμαστε η κοντινότερη πόλη με τις μεγαλύτερες υποδομές», επεσήμανε η Ε. Ιωαννίδου προσθέτοντας πως «δηλώνουμε αλληλέγγυοι με κάθε τρόπο».

«Για παράδειγμα να μοιραστούμε το βάρος της φιλοξενίας», τόνισε και υποστήριξε πως στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν μέρη που εξετάζουν οι τοπικές αρχές ως λειτουργικά προκειμένου να μετατραπούν σε κέντρα πρώτης υποδοχής όπως κάποια οικόπεδα στην Σίνδο τα οποία έχουν και την δυνατότητα για σύνδεση με την αστική συγκοινωνία. Επιπλέον δήλωσε την διαθεσιμότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης να βοηθήσει σε ό,τι είναι δυνατό είτε που αφορά το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είτε παροχή υλικοτεχνικής υποδομής όπως κάδοι απορριμμάτων. 

Κατερίνα Μπακιρτζή

Photo Credit: Nikos Giakoumidis / SOOC
http://alterthess.gr/content/eidomeni-agonas-zois-gia-toys-prosfyges-agonas-anthropias-gia-toys-ntopioys#.VdtY8r7VR50.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου