Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ενας «πολιτικός καρκίνος» ζητά το προεδρικό χρίσμα



Περισσότερο φόβο και πανικό προκαλεί ο εκκεντρικός μεγιστάνας με τις ακραίες απόψεις, Ντόναλντ Τραμπ, στους Ρεπου­μπλικανούς, παρά στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους Δημοκρατικούς | AP PHOTO/ LM OTERO
Συντάκτης: 
Στον «θαυμαστό» κόσμο του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, οι Μεξικανοί μετανάστες στις ΗΠΑ είναι «εγκληματίες» και «βιαστές», γι' αυτό και τα νότια σύνορα θα πρέπει να «σφραγιστούν» μ' ένα τείχος!
Οι Αφροαμερικανικοί είναι «τεμπέληδες εκ φύσεως». Ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν -προεδρικός υποψήφιος του κόμματος το 2008- «θεωρείται ήρωας πολέμου απλώς επειδή αιχμαλωτίστηκε» στο Βιετνάμ.
«Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι επινόηση των Κινέζων για να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας». Το «Ισλαμικό κράτος» θα ηττηθεί μόνο με τον βομβαρδισμό όλων των πετρελαιοπηγών στο Ιράκ, που θα επαναλειτουργήσουν με αμερικανικές εταιρείες.

Η ειρηνευτική συμφωνία με το Ιράν είναι κακή. Οι Σαουδάραβες πετρελαιάδες «δεν είναι φίλοι» της Αμερικής. Οι σχέσεις με το Ισραήλ, αντίθετα, θα πρέπει να συσφιγχθούν...

Ολα αυτά θα ακούγονταν απλώς ως γραφικότητες ενός εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, εάν ο 69χρονος μεγαλοεπενδυτής-τηλεαστέρας-ιδιοκτήτης του οργανισμού διοργάνωσης των καλλιστείων Miss Universe δεν είχε στα μέσα Ιουνίου διαβεί τον πολιτικό Ρουβίκωνα, ανακοινώνοντας επίσημα την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών (GOP) εν όψει των κρίσιμων εκλογών του 2016, κι εάν τώρα δεν «κάλπαζε» στις εσωκομματικές δημοσκοπήσεις.
Αλλοι φοβούνται...


Πηγή: Real Clear Politics

Με τη Χίλαρι Κλίντον να θεωρείται σχεδόν η βέβαιη Δημοκρατική αντίπαλος στην κούρσα προς για τον Λευκό Οίκο, στους GOP έχει σημάνει πια συναγερμός για το «φαινόμενο» Τραμπ, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι με τον εμπρηστικό λόγο του θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα ζημιά στο κόμμα, αποξενώνοντας μερίδα των μετριοπαθών ψηφοφόρων του κι απομακρύνοντας την καθοριστική μειονοτική ψήφο.

Οχι τυχαία, ο πρώην κυβερνήτης του Τέξας και τώρα εσωκομματικός αντίπαλος του Τραμπ, Ρικ Πέρι, τον χαρακτήρισε «πολιτικό καρκίνο». Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής κι επίσης διεκδικητής του κομματικού χρίσματος, Λίντσεϊ Γκράχαμ, δεν μάσησε τα λόγια του και τον αποκάλεσε δημόσια «κρετίνο». Μέχρι και ο «βαρόνος» των συντηρητικών ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ, του ζήτησε λίγο-πολύ να το βουλώσει.

Τον πανικό επέτειναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μόλις πέντε εβδομάδες από την κάθοδό του στην πολιτική, ο Ντόναλντ Τραμπ φιγουράρει ήδη πρώτος στη λίστα των συνολικά 16 υποψήφιων Ρεπουμπλικανών για το κομματικό χρίσμα, αφήνοντας πίσω του τα μεγάλα φαβορί: τον «εκλεκτό» Τζεμπ Μπους (της γνωστής οικογενείας) και τον κυβερνήτη του Ουισκόνσιν, γνωστό και ως «εχθρό των συνδικάτων» Σκοτ Γουόκερ. Παρ' όλα αυτά, στην πρόθεση ψήφου υπολείπεται 16 μονάδες της Χίλαρι -«τη χειρότερη ΥΠΕΞ στην αμερικανική Ιστορία», όπως ο ίδιος την έχει «στολίσει»...

«Ενας από τους λόγους που ο Ντόναλντ Τραμπ τσιμπά στις δημοσκοπήσεις είναι ότι εμφανίζεται ως αυθεντικός», εξηγεί η σύμβουλος επικοινωνίας Μέρι Τσιβιέλο, σε άρθρο της στο Fortune. «Αυτό που αρέσει σε πολλούς είναι ότι, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες πολιτικούς, μιλά έξω από τα δόντια». Πρόκειται όμως για «μία απλοϊκή αντίληψη του τι σημαίνει αυθεντικότητα», παρατηρεί η Χερμίνια Ιμπάρα, καθηγήτρια στη Διεθνή Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων INSEAD, συνδέοντάς τη με τον κίνδυνο μιας κάκιστης ηγεσίας.
...άλλοι γοητεύονται

Παρ' όλα αυτά, μεγάλη μερίδα των Ρεπουμπλικανών -κυρίως οι πιο συντηρητικοί- δείχνουν να γοητεύονται από τον λεγόμενο «τραμπ-ισμό» και την ανοιχτή πια εισβολή των μεγαλοεπιχειρηματιών στην πολιτική αρένα. «Οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να συνεχίσουν τις πιέσεις στον Τραμπ μόνο μέχρι ενός ορίου, πέραν από το οποίο θα μπορούσε να κατέβει ως ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος: μία καταστροφική εξέλιξη, που θα καταδίκαζε αυτόματα σε ήττα οποιονδήποτε προεδρικό υποψήφιο επέλεγαν οι GOP», σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο Msnbc. «Μοιραία, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με έναν υποψήφιο που αψηφά τους πολιτικούς κανόνες και με ένα κόμμα που δεν μπορεί να τους επιβάλει. Φαίνεται τελικά πως μόνον ο Τραμπ μπορεί να σταματήσει τον Τραμπ».

Κοντή γιορτή, ο μεγιστάνας-πολιτικός θα κληθεί για πρώτη φορά να ξεδιπλώσει το ακριβές όραμά του για την προεδρία, μετέχοντας στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τους υπόλοιπους 9 επικρατέστερους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κλίβελαντ αυτήν την Πέμπτη.

Πολλοί ευελπιστούν ότι καθώς οι προκριματικές εκλογές πλησιάζουν, τα ποσοστά του Ντόναλντ Τραμπ θα συρρικνωθούν. Προς το παρόν, έχει το προβάδισμα και στο Νιου Χάμσαϊρ και στην Αϊόβα, απ' όπου θα αρχίσει τον Φεβρουάριο η κρίσιμη εσωκομματική διαδικασία...http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου