Το Τελ Αβίβ δήλωσε τη Δευτέρα έτοιμο να απελευθερώσει τον Μοχάμεντ Αλάν, τον φυλακισμένο απεργό πείνας που έχει μετατραπεί σε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους, υπό τον όρο να φύγει για το εξωτερικό και παραμεινει εκει για 4 χρονια, ενώ τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ένας Ισραηλινός συνοριοφρουρός σκότωσε με 9 σφαίρες έναν 22χρονο Παλαιστίνιο που αποπειράθηκε να μαχαιρώσει έναν συνάδελφό του σε σημείο ελέγχου νότια της Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης,σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Επρόκειτο για το τέταρτο επεισόδιο αυτού του είδους στη Δυτική Όχθη μέσα σε διάστημα οκτώ ωρών και τον τρίτο θάνατο Παλαιστινίου.
Από την αρχή της χρονιάς περίπου 20 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, σε επιθέσεις, συμπλοκές και διαδηλώσεις.
Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά τον θάνατο ενός βρέφους και του πατέρα του εξαιτίας πυρκαγιάς την 31η Ιουλίου στο σπίτι τους, από εμπρησμό ο οποίος αποδόθηκε σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές Εβραίους και καταδίκασε με ασυνήθιστα έντονους όρους η κυβέρνηση.
Η τύχη του φυλακισμένου Μοχάμεντ Αλάν, ο οποίος έπεσε σε κώμα έπειτα από δύο μήνες απεργίας πείνας που επί μακρόν παρέμενε στο περιθώριο, μεγεθύνει περαιτέρω την ένταση.
Ο δικηγόρος 31 ετών, που υπερασπιζόταν Παλαιστίνιους κρατούμενους έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας νομικής και πολιτικής μάχης στο Ισραήλ και μιας κινητοποίησης η οποία, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως, συσπειρώνει σχεδόν όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις: τον Ισλαμικό Τζιχάντ, του οποίου ο Αλάν παρουσιάζεται ως μέλος και η ηγεσία του οποίου απειλεί να τερματίσει την εκεχειρία με το Ισραήλ εάν πεθάνει. Τη Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τους Ισραηλινούς Άραβες.
Η υπόθεση του Αλάν παραμένει στην καρδιά ενός έντονου διαλόγου. Πρέπει να αφεθεί να πεθάνει, όπως ζητούν Ισραηλινοί δεξιοί εξτρεμιστές; Πρέπει να σιτιστεί παρά τη θέλησή του, όπως προβλέπει ένας νόμος ο οποίος υιοθετήθηκε στα τέλη Ιουλίου από το ισραηλινό κοινοβούλιο, την Κνέσετ, επαναφέροντας σε ισχύ μια δυνατότητα που είχε καταργηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980 μετά τον θάνατο δύο Παλαιστίνιων φυλακισμένων διότι υποβλήθηκαν σε αναγκαστική σίτιση σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά;
Η ισραηλινή κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση θα κληθεί να αντιμετωπίσει την σθεναρή αντίσταση των γιατρών, που λένε ότι η πρακτική αυτή παραβιάζει την ιατρική ηθική, και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που λένε ότι η αναγκαστική σίτιση αποτελεί μια μορφή βασανισμού.
Καθώς βρίσκεται σε κώμα, ο Αλάν δεν είναι σε θέση να αρνηθεί κάθε θεραπεία, όπως έπραττε τους τελευταίους δύο μήνες. «Η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά, έχει διασωληνωθεί (…), είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση», περιέγραψε ο πατέρας του Νασερεντίν Αλάν στο χωριό του, το Αϊναμπούς, κοντά στη Νάμπλους.
«Κανένας ιατρικός παρατηρητής δεν έχει μπορέσει να τον επισκεφθεί, ούτε αυτοί του Ερυθρού Σταυρού, ούτε εκείνοι της Παλαιστινιακής Αρχής», κατά τον ίδιο. Ο Νασερεντίν Αλάν θεωρεί ότι η απαγόρευση αυτή αποφασίστηκε από κορυφαία στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης. «Ο γιος μου είναι πλέον στα χέρια των γιατρών του νοσοκομείου Μπαρζιλάι», είπε διερωτώμενος «τι θα του κάνουν» και εάν θα τον υποβάλλουν σε αναγκαστική σίτιση.
Ένας γιατρός του νοσοκομείου της Ασκελόν όπου νοσηλεύεται είπε ενώπιον δικαστηρίου ότι η κατάσταση του Αλάν δεν φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη, όμως σημείωσε ότι εάν συνεχίσει την απεργία πείνας πιθανόν δεν θα επιβιώσει.
Η κατάστασή του παραμένει «σταθερή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου Μπαρζιλάι.
Υπάρχουν όμως ακόμη «προβλήματα» που αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του, όπως πρόσθεσε.http://www.ert.gr/