Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Με UAV «κυνηγό F-35» πειραματίζεται η Ρωσία;

Η Ρωσία ίσως εργάζεται πάνω σε ένα μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) χαμηλής παρατηρησιμότητας «κυνηγό F-35» το οποίο θα χρησιμοποιεί βαθιά ενσωματωμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ώστε να παραμείνει «αόρατο» από τα ραντάρ.
Η πληροφορία προέρχεται από τον παράγωγο ηλεκτρονικών συστημάτων KRET, ο οποίος παρουσίασε ένα περίεργο μοντέλο UAV στην αεροπορική έκθεση MAKS στην Μόσχα.
Σύμφωνα με τον πρώτο αναπληρωτή διευθυντή της εταιρείας, Βλαντιμίρ Μικχιβ, το μοντέλο του αεροχήματος είναι κάτι παραπάνω από ένα κομψό διαφημιστικό έκθεμα – είναι ένα προηγμένο στρατιωτικό UAV το οποίο εξελίσσεται από τη βιομηχανία United Aircraft Corporation (UAC).
Ο εμπορικός οίκος ράδιο-ηλεκτρονικών τεχνολογιών (KRET) είναι ένας απο τους υπεργολάβους του έργου, όπως είπε, παρέχοντας τα βασικά συστήματα τηλεπικοινωνιών, RADAR, ηλεκτρονικού πολέμου και αυτοπροστασίας, όπως επίσης και τον επίγειο σταθμό ελέγχου.
Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Μικχιβ είπε στο Flightglobal ότι η εταιρεία ασχολείται με δυο σχέδια στρατιωτικών UAV -ένα είναι υπό εξέλιξη και το άλλο βρίσκεται στη φάση της σχεδίασης- αλλά, και τα δύο είναι κοινοπραξίες με την UAC. Αρνήθηκε να ονοματίσει τα σχέδια και δεν ανέφερε ποιο σχεδιαστικό γραφείο της UAC είναι υπεύθυνο, αλλά επιβεβαίωσε κάποιες από τις βασικές δυνατότητες του.
Ο Μικχιβ είπε ότι το UAV έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό «αοράτων» αεροσκαφών έχοντας την ίδια φιλοσοφία με το φιλόδοξο σχέδιο «Θεϊκός Αετός» της Κίνας, η οποία ισχυρίζεται το σχέδιο βασίζεται σε τεχνολογίες που «δανείστηκε» από Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Αυτό το αεροσκάφος προορίζεται για τον εντοπισμό μαχητικών αεροσκαφών χαμηλής παρατηρησιμότητας (Observability) των ΗΠΑ με τη χρήση ραντάρ μπάντας «X» και UHF, συγκεκριμένα των F-22, F-35 και B2. Όμως η εναέρια επιτήρηση, είναι μια από τις δυνατότητες του UAV.
Ο Μικχιβ είπε ότι η KRET παρέχει ένα βαθιά ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο δεν παρέχει μόνο μια ηλεκτρομαγνητική σφαίρα προστασίας γύρω από το αεροσκάφος για την αντιμετώπιση των πυραύλων αέρος-αέρος, αλλά επίσης το αποκρύπτει από την ανίχνευση των RADAR.

Το μη επανδρωμένο αερόχημα μοιάζει αρκετά με το UAV επίδειξης τεχνολογίας X-47B που επιχειρεί από αεροπλανοφόρο της αμερικάνικης Northrop Grumman, αλλά διαθέτει δύο ελικοφόρες μηχανές (φτερωτές) ανύψωσης σε κάθε πτέρυγα και κάθετα σταθερά πτερύγια.Ο Μικχιβ είπε ότι τα συστήματα των ηλεκτρονικών πτήσης, RADAR και σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου του UAV, προέρχονται από αυτά που κατασκευάζονται για το πολλαπλού ρόλου μαχητικό αεροσκάφος Su-35 και το επιθετικό ελικόπτερο Ka-50. Η KRET επίσης συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους T-50/PAK FA.



Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε την 2 Απριλίου στην ιστοσελίδα της KRET, ο Μικχιβ είπε ότι η Ρωσία συναγωνίζεται με τις ΗΠΑ στο πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου «για μια ολόκληρη ζωή», και περίπου πριν από πέντε χρόνια η εταιρεία αποφάσισε ότι έπρεπε να εισάγει τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της νέας εποχής. «Σήμερα μιλάμε για ετήσιο ρυθμό αύξησης 15% έως 20% στην κατεύθυνση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου» είπε.



Απομένει να δούμε αν αυτό το πρόγραμμα UAV είναι διαφημιστικό ή ένα ώριμο πρόγραμμα ανάπτυξης που θα έχει κοινούς στόχους με το κινέζικο UAV «Θεϊκός Αετός». Θα έρθει καθώς το «αόρατο» F-35 εισέρχεται σε υπηρεσία ως το «πρώτης-ημέρας-πολέμου» κύριο μαχητικό αεροσκάφος της Δύσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου