Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΒΑΛΑΝΕ 23% ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ-η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου
Η υπόθεση του Φ.Π.Α. 23% στα ιδιωτικά σχολεία αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας, τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην οργάνωση των δημόσιων αγαθών, όπως κατ’ εξοχήν είναι η Παιδεία, αλλά και τη νέα κοινωνική δυναμική η οποία επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις.
Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ για το ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία εξηγείται, ανάμεσα σε άλλα, και από την αλλαγή της φυσιογνωμίας του συγκεκριμένου χώρου, καθώς αποπειράται να μετατραπεί σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας το οποίο θα αγκαλιάζει τα μεσαία και μεσο-ανώτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ θα προσεγγίζει και το χώρο του κέντρου.
Υπό κανονικές συνθήκες, σε μια χώρα όπου ισχύει -ακόμη- η αρχή της δημόσιας δωρεάν παιδείας, τα ιδιωτικά σχολεία θα έπρεπε να είναι μια πολυτέλεια.
Όμως στην Ελλάδα, λόγω ακριβώς της σταδιακής υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας στρέφεται στα ιδιωτικά σχολεία χωρίς κατ΄ανάγκην να ανήκει στην κατηγορία των “πλουσίων”.

Οι Έλληνες άλλωστε έχουν ιστορικά την τάση να επενδύουν πολλά στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Τα φροντιστήρια, τα ιδιωτικά σχολεία, όπως και οι σπουδές και τα μεταπτυχιακά στο εξωτερικό δεν ήταν προνόμιο μόνο των πλουσίων, αλλά αποτελούσαν και για τα μεσαία στρώματα μια πραγματικότητα, η οποία διευκολύνθηκε από την ευρωζώνη και την ελεύθερη μετακίνηση στις άλλες χώρες μέλη.

Είναι ακριβώς αυτή η μεσαία τάξη που είδε τα τελευταία χρόνια τα σημεία αναφοράς της να βουλιάζουν μέσα στην ύφεση και να χάνει ένα σημαντικό κομμάτι του βιοτικού της επιπέδου, χωρίς όμως να φθανει στην εξαθλίωση.

Η υποβάθμιση αυτή ήταν μια από τις αιτίες που ένα κομμάτι των μεσαίων στρωμάτων ριζοσπαστικοποιήθηκε πολιτικά και εκτόξευσε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμως ακριβώς αυτά τα στρώματα που αποτελούν τη νέα κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία θα πληγούν από τη φορολόγηση των ιδιωτικών σχολείων και όχι οι “πλούσιοι”.

Έτσι εξηγούνται και οι αντιδράσεις, όπως και η αναδίπλωση που επιχειρείται για να ξεπεραστεί η αντίφαση ανάμεσα στο ιστορικό “ρεφλέξ” του ΣΥΡΙΖΑ να φορολογήσει τον “πλούτο” και τα συμφέροντα των νέων κοινωνικών στρωμάτων που τον ψήφισαν.

Αντίστοιχες αντιφάσεις πιθανόν εντοπίζονται και σε άλλες κατηγορίες ψηφοφόρων, όπως για παράδειγμα σε αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες οι οποίοι λόγω της κρίσης στράφηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επλήγησαν το τελευταίο διάστημα από τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων.

Η πολυετής κρίση και η έντονη ύφεση μετέβαλε βίαια την κοινωνική διαστρωμάτωση αλλά οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Στις εκλογές θα φανεί, ανάμεσα σε άλλα κατά πόσον οι νέες πολιτικές ισορροπίες παγιώνονται και διαμορφώνουν το νέο πολιτικό χάρτη.http://www.ert.gr/ta-idiotika-scholia-ke-i-metallaxi-tou-siriza/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου