Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Μεξικό: Έγκλημα χωρίς τιμωρία …ένα χρόνο μετά Όταν κυβέρνηση, αστυνομία και καρτέλ συνεργάστηκαν με στόχο τη ζωή δεκάδων αριστερών φοιτητών

Γράφει: Ελένη Μαυρούλη -
Στα χέρια των μεξικανικών αρχών είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου ένας από τους φερόμενους ως εγκεφάλους της αποτρόπαιας εκτέλεσης και καύσης 43 αριστερών φοιτητών, τον Σεπτέμβριο του 2014, όπως υποστηρίζουν τα ΜΜΕ της χώρας επικαλούμενα πηγές της αστυνομίας. Πρόκειται για τον Χιλδάρδο Λόπες, γνωστό και ως «ελ Χίλ», που συνελήφθη στην πόλη Τάσκο, της νοτιοδυτικής πολιτείας Γκερέρο, όπου έλαβε χώρα το στυγερό αυτό έγκλημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εισαγγελείς αναγνώρισαν τον «ελ Χίλ» ως σημαίνον στέλεχος του καρτέλ Guerreros Unidos (Ενωμένοι Πολεμιστές), το οποίο ανέλαβε να «εξαφανίσει» τους 43 φοιτητές σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία της πόλης Ιγουάλα της επαρχίας Γκερέρο, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014.
Η είδηση επανέφερε στο προσκήνιο μία από τις ειδεχθέστερες στιγμές της διασύνδεσης καρτέλ και δυνάμεων καταστολής σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεξέλεγκτη βίαιη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Μια υπόθεση που ένα χρόνο μετά, παραμένει ουσιαστικά στο σκοτάδι χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός και η ταυτότητα των εμπλεκομένων.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, περισσότεροι από 100 φοιτητές του Κολλεγίου Ραούλ Ισίντρο Μπούργος για δασκάλους, στην πόλη Τίξτλα της επαχίας Γκερέρο, ξεκίνησε για την Ιγουάλα προκειμένου να συμμετάσχει σε διαμαρτυρία για τις κυβερνητικές πρακτικές χρηματοδότησης και προσλήψεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στηρίζει τα αστικά κολλέγια και όχι τα επαρχιακά. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το συγκεκριμένο κολλέγιο όπως και άλλα 16 επαρχιακά κολλέγια, θεωρούνται προπύργια της αριστεράς με έντονη κινηματική δράση, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην μεξικανική επανάσταση πριν από περίπου ένα αιώνα και συνεχίζουν να τιμούν την παράδοσή αυτή.

Στόχος των φοιτητών ήταν να διακόψουν σχετική εκδήλωση στην Ιγουάλα για να προβάλλουν τα αιτήματά τους. Στην εκδήλωση κεντρικό ρόλο είχε και η σύζυγος του δημάρχου της Ιγουάλα, Μαρία ντε Άνχελες Πινέδα Βίγια, η οποία ξεκινούσε την εκστρατεία της για να διαδεχτεί τον άντρα της στην δημαρχία, τον Χοσέ Λουίς Αμπάρκα Βελάσκες. Οι φοιτητές φαίνεται ότι δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, καθώς συνελήφθησαν από την τοπική αστυνομία με εντολή, όπως αποδείχτηκε αργότερα, το ίδιου του Βελάσκες και της συζύγου.


Κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στους φοιτητές και στους αστυνομικούς, λίγο έξω από την Ιγουάλα. Η εκδοχή της αστυνομίας είναι ότι οι φοιτητές προσπάθησαν να κρατήσουν ομήρους πολίτες μέσα σε τρία λεωφορεία και ακολούθησε πανδαιμόνιο με τις σφαίρες να πέφτουν σαν το χαλάζι. Τουλάχιστον τρεις φοιτητές αλλά και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν τις ώρες που ακολούθησαν στην ευρύτερη περιοχή, με τον έναν φοιτητή να φέρει σημάδια από φρικτά βασανιστήρια (του είχαν βγάλει τα μάτια και σχεδόν του είχαν γδάρει το πρόσωπο). Μετά από λίγες ώρες, στο σημείο των συγκρούσεων, με δημοσιογράφους που είχαν σπεύσει να καλύψουν τη διαδήλωση, μίλησαν αρκετοί φοιτητές που κατήγγειλαν την απαγωγή από την αστυνομία και την συναλλαγή με το καρτέλ, χωρίς να ξέρουν όμως, που βρίσκονται οι υπόλοιποι συμφοιτητές τους. Συνολικά 43 νεαροί αγνοούνταν.

Ακολούθησαν μαζικές και οργισμένες διαδηλώσεις με πυρπολήσεις δημοσίων κτιρίων στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Τσιλπασίνγκο. Υπό το βάρος της κατακραυγής ο δήμαρχος και η σύζυγός του εξαφανίστηκαν αλλά συνελήφθησαν ένα μήνα αργότερα στην πόλη του Μεξικού. Μέχρι σήμερα αναζητείται ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιγουάλα Φελίπε Φλόρες Βελάσκες ενώ παραιτήθηκε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ανχέλ Αγκουίρε Ριβέρο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε μαζικός τάφος κοντά στην περιοχή Κοκούλα, της Γκερέρο, στον οποίο εντοπίστηκαν τα απομεινάρια 28 σορών σε κακή κατάσταση.Ακολούθησαν 80 συλλήψεις, στις οποίες συγκαταλέγονται δεκάδες μέλη του καρτέλ των Guerreros Unidos αλλά και 44 αστυνομικοί. Τότε τα στόματα άνοιξαν κάπως και μέλη του καρτέλ ομολόγησαν ότι τους παραδόθηκαν οι φοιτητές από την αστυνομία, ότι τους βασάνισαν φρικτά και ότι όσοι δεν πέθαναν από αυτό, εκτελέστηκαν πριν καούν οι σοροί τους μέσα στον μαζικό τάφο δίπλα στο σκουπιδότοπο της περιοχής.


Εντούτοις, μέχρι σήμερα, τα κενά της ιστορίας αυτής που αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών για τη χώρα, παραμένουν τεράστια. Αγνοούνται ακόμη 15 φοιτητές από τους απαχθέντες, καθώς βρέθηκαν μόνο 28 σοροί. Επίσης, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονταν τα απομεινάρια τους, το αυστριακό πανεπιστημιακό ινστιτούτο του Ίνσμπουργκ που έχει αναλάβει την ταυτοποίηση έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει μόνο έναν και βρίσκεται κοντά στην ταυτοποίηση του δεύτερου.

Η σύλληψη του Λόπες, πριν από λίγες μέρες, αναθέρμανε την ελπίδα ότι μπορεί, ίσως, να αποκαλυφθούν περισσότερες πληροφορίες για το ανείπωτο αυτό έγκλημα το οποίο παραμένει αιμορραγούσα πληγή για το Μεξικό. Η οποία, μάλιστα, έφερε στην επιφάνεια και άλλες καθώς αναζητώντας τους 43 φοιτητές, οι αρχές εντόπισαν δεκάδες μαζικούς τάφους με θύματα των καρτέλ που, συνήθως σε απόλυτη σύμπνοια με ισχυρά κέντρα εξουσίας, λυμαίνονται τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου