Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Νέα στοιχεία για τη Ρωσική εμπλοκή στη Συρία

Αυξάνονται οι αποδείξεις, και μαζί μ αυτές και οι φόβοι της Δύσης για τη συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στα πεδία των μαχών της Συρίας.
Μετά την παραδοχή της Ρωσίας ότι παρέδωσε στη Συρία άρματα μάχης και αντιαεροπορικά συστήματα καθώς και την εμφάνιση, μετά από δορυφορική λήψη της 19ης Σεπτεμβρίου, 4 ρωσικών αεροσκαφών Su-30SM στο Διεθνή Αερολιμένα al-Assad, κοντά στη Λατάκεια της Συρίας αλλά και τις αυξανόμενες αναφορές για την παρουσία Ρώσων πεζοναυτών στην ίδια περιοχή έρχονται να προστεθούν ακόμα μερικές αποδείξεις της Ρωσικής εμπλοκής στη χώρα της Μέσης Ανατολής καθώς επαγγελματίες οπλίτες του Ρωσικού Στρατού αποκάλυψαν στην εφημερίδα Gazeta ότι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε "απόρρητη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία" καθώς δεν τους δόθηκε εγγράφως η διαταγή ανάπτυξής τους.




Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός ιστότοπος Debka.com επικαλείται πληροφορίες που προέρχονται από πηγές του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά οχήματα R-166-0.5 διαβιβάσεων με δυνατότητα εκπομπής σημάτων Υψηλής Συχνότητας/Πολύ Υψηλής Συχνότητας (HF/VHF) εντοπίστηκαν στην εθνική οδό «4», η οποία συνδέει τη Χομς με το Χαλέπι.



Τα οχήματα αυτά, που από τις Ισραηλινές Δυνάμεις και τους Δυτικούς Στρατούς ονομάζονται «κινητά πολεμικά δωμάτια», συνοδευόταν από οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-82 που μετέφεραν Ρώσους Πεζοναύτες. Το R-166-0.5 αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων, και δεν αναπτύσσεται εκτός κι αν συντρέχουν κινήσεις στρατευμάτων σε μεγάλες αποστάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την παρουσία τους στο Συριακό έδαφος, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο οι ρωσικές αποστολές προς το Συριακό Στρατό περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 MIL.






Αμερικανικές πηγές στηρίζουν ότι οι Ρώσοι εκτός των άλλων έχουν αναπτύξει και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία, τα οποία εκτελούν ήδη αποστολές συλλογής πληροφοριών.



Παράλληλα η Ρωσία εμφανίζεται να συζητά και την παράδοση μαχητικών και υποβρυχίων στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στα πλαίσια παλαιότερων συμφωνιών που περιλάμβαναν την πώληση, αλλά και τον εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων, τεθωρακισμένων, τακτικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, ελαφρών πολεμικών πλοίων και άλλου υλικού, σύμφωνα με αναφορές Ρώσου αναλυτή στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.



Τέλος δεδομένη θεωρείται και η παρουσία Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων στη Συρία για να εκπαιδεύσουν τους Σύρους στα εξελιγμένα ρωσικά οπλικά συστήματα, αλλά και για να τους παρέχουν βοήθεια σε τακτικό επίπεδο.



Ο ίδιος ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ δήλωσε άλλωστε πως: «Ακόμα σημαντικότερη από την προμήθεια όπλων στην Συρία είναι η ρωσική συμμετοχή στον αγώνα κατά του ΙΚ και του Μετώπου αλ Νούσρα» για να συμπληρώσει με νόημα πως ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ρωσίας στην Συρία «καταστρέφει τα σχέδια όλων εκείνων που συνωμοτούσαν κατά της Συρίας και καταδεικνύει την έλλειψη στρατηγικής των ΗΠΑ. Η Ρωσία δεν κρύβει την επιθυμία της να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Συρία εμπιστεύεται τη ρωσική ηγεσία».http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου