Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα στο Συριακό ζήτημα

Αυξάνει τις πιέσεις για την εύρεση λύσης στο Συριακό, με το Μπασάρ Αλ Άσαντ μέσα το κάδρο των εξελίξεων, η Ρωσική εμπλοκή στο Συριακό εμφύλιο.
Μετά τους Αμερικανούς και η Γερμανία φαίνεται να επιθυμεί να συνομιλήσει με τον Σύριο Πρόεδρο για την εύρεση λύσης στο ζήτημα της Συρίας. «Απαιτούνται συνομιλίες με πολλούς παράγοντες, ανάμεσά τους και τον Άσαντ» δήλωσε η Α. Μέρκελ σε δημοσιογράφους ενώ πρόσθεσε πως «Χρειάζονται συνομιλίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και περιφερειακούς παράγοντες όπως το Ιράν αλλά και σουνιτικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία» ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του ζήτησε μία νέα Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Συρία, σε συνέχεια εκείνων του Ιουνίου του 2012 και του Φεβρουαρίου του 2014.

Με τις δηλώσεις αυτές βέβαια να μην λαμβάνονται ως αποδοχή, από τη Δύση, της παραμονής του Άσαντ στην εξουσία την επόμενη ημέρα στη Συρία τουλάχιστον προς το παρόν!

Η Ρωσία ωστόσο συνεχίζει την στήριξη της στο Σύριο Πρόεδρο και επιμένει στην παραμονή του, στην Προεδρία της χώρας, με κάθε τρόπο προχωρώντας με αμείωτη ένταση τις προετοιμασίες εμπλοκής της στα πεδία των μαχών της Συρίας, ενώ στις 5 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η υπό σύσταση επιτροπή συντονισμού μεταξύ των Ρωσικών και των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Η σχετική απόφαση για την συγκρότηση της επιτροπής είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια τηςεπίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Μόσχα, μερικές ημέρες πριν, και σκοπό έχει το συντονισμό των επιχειρήσεων των δύο κρατών στη Συρία σε όλα τα επίπεδα. Της επιτροπής ανάμενεται να ηγούνται οι υπαρχηγοί των δύο γενικών επιτελείων των δύο χωρών.

Παράλληλα με τους σχεδιασμούς της Ρωσικής εμπλοκής στη Συρία και με τις διαρροές για τις πρώτες νικηφόρες μάχες των Ρωσικών δυνάμεων εναντίων των Ισλαμιστών ανταρτών, το ISIS φαίνεται να χάνει περαιτέρω έδαφος και από τους Κούρδους μαχητές οι οποίοι με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία κατάφεραν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από 14 Χριστιανικά Ασσυριακά χωριά τα οποία είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους από τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου