Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Νύχτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν καταγγέλλει το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας «Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές σε αυτό το κλίμα», δηλώνει ο ηγέτης του

Η εκστρατεία των επιθέσεων διευθύνεται από ένα και μοναδικό χέρι, το χέρι του Κράτους, κατήγγειλε ο ηγέτης του αριστερού, φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έπειτα από τη δεύτερη νύχτα αντικουρδικών βιαιοτήτων σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ ένας από τους βουλευτές του κόμματος, ο Ερτουγκρούλ Κιουρκσού, έκανε λόγο για «Νύκτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν».
Οργισμένα πλήθη Τούρκων εθνικιστών, φωνάζοντας μεταξύ άλλων και «Ο Θεός είναι μεγάλος», επέδραμαν τη νύκτα κατά των γραφείων του HDP στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες των γραφείων του HDP στην Άγκυρα και στην Αλάνια στις φλόγες, ενώ τα γραφεία του κόμματος δέχθηκαν επιθέσεις και σε άλλες έξι τουρκικές πόλεις.

Το HDP κατήγγειλε ότι γραφεία του ήταν ο στόχος οργισμένων αντικουρδικών διαδηλώσεων σε 100 πόλεις. Ταυτόχρονα, πλήθυναν οι επιθέσεις κατά καταστημάτων που ανήκουν σε Κούρδους και απόπειρες λιντσαρίσματος Κούρδων πολιτών.
Οι πρόσφατες επιθέσεις του PKK κατά του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας έχουν δημιουργήσει ακραία αντικουρδική ένταση στην Τουρκία, ενώ ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς χαρακτηρίσθηκε «δολοφόνος» από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, αν και καταδίκασε τις επιθέσεις του PKK. «Κούρδοι και Τούρκοι ενωθείτε. Η ειρήνη είναι το καλύτερο φάρμακο», δήλωσε ο κ. Ντεμιρτάς.

Για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες, επίθεση δέχτηκαν και τα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη από οργισμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ του καθεστώτος του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Εκκλήσεις για ηρεμία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε μέσω του Twitter μήνυμα προς τους συμπολίτες του «να παραμείνουν ήρεμοι», χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης και γραφείων πολιτικών κομμάτων.

«Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μου να λογικευθούν», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της κεμαλικής, σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η έκρηξη αντικουρδικής βίας στην Τουρκία αποτελεί κορύφωση της έντασης των τελευταίων ημερών, έπειτα από τις δύο πρόσφατες μεγάλες επιθέσεις του PKK κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 30 Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί στην πόλη Ντάγκλιτζα και στη μεθόριο της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία αντίστοιχα.

Ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού εισέβαλαν την Τρίτη στο έδαφος του βορείου Ιράκ για να πλήξουν στόχους του PKK, ενώ η τουρκική αεροπορία συνέχισε τις επιδρομές κατά των βάσεων οπισθοφυλακής των Κούρδων ανταρτών.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η τουρκική ηγεσία εκμεταλλεύεται τον κύκλο της βίας για τη δημιουργία συνθηκών κρίσης που θα στρέψει και πάλι τους πολίτες προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσβλέπει στην αποδυνάμωση του HDP και στην εξασφάλιση αυτοδυναμίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ισλαμοσυντηρητικού πρώην κόμματός του (τυπικά ο πρόεδρος είναι ουδέτερος), ικανής να επιτρέψει την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που θα του δώσει τις υπερεξουσίες που επιδιώκει.

Οπως και άλλοι, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε το καθεστώς του κ. Ερντογάν ότι τροφοδοτεί τη φωτιά του κουρδικού ζητήματος για πολιτικούς λόγους: «Δεν αποφασίσαμε εμείς να βυθίσουμε τη χώρα στον πολεμο, αυτό είναι απόφαση η οποία ελήφθη από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση. Θέλουν να μας πουν 'εάν δεν μας δώσετε 400 βουλευτές, θα το πληρώσετε'».

Ο κ. Ερντογάν έδωσε τη δραματική υπόσχεση «να μην εγκαταλείψει τη χώρα στα χέρια των τρομοκρατών», ενώ τροφοδοτώντας την ένταση και επιτιθέμενος κατά της εφημερίδας Hurriyet και του εκδοτικού συγκροτήματος Dogan, ισχυρίσθηκε ότι, εάν η εφημερίδα δεν είχε επιδοθεί σε μία εκστρατεία κατά της ανάθεσης υπερεξουσιών στον πρόεδρο, δεν θα είχε συμβεί η Ντάγκλιτζα.

«Επικρατεί χάος και γι΄αυτό ευθύνεται μόνο η εμμονή του Ερντογάν για την εισαγωγή προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης. Εάν αυτό συνεχισθεί, η Τουρκία θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο», προειδοποιεί ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Suleyman Shah της Κωνσταντινούπολης Τσενγκίς Ακτάρ.

«Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές»

Η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία «καθιστά αδύνατη» την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε εξάλλου ο κ. Ντεμιρτάς.

«Καθίσταται αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές δεδομένης της κατάστασης ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε, στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε από το Ντιγιάρμπακιρ.

«Θέλουμε να διεξαχθούν εκλογές και δεν λέμε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, αλλά θέλουμε οι συνθήκες στην περιοχή να βελτιωθούν πριν από την διεξαγωγή εκλογών», πρόσθεσε.

Περισσότερα από 100 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μετά την επανάληψη των συγκρούσεων τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών αξιωματούχων και πηγών της ασφάλειας. Περίπου 2.000 μαχητές του PKK έχουν επίσης σκοτωθεί, σύμφωνα με δήλωση που έκανε την Κυριακή ο κ. Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δεν ξεχνά τον Γκιουλέν

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο για δεύτερη φορά αυτόν το μήνα σε γραφεία του ομίλου εταιρειών Koza Ipek Holding, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πολιτικό αντίπαλο και σφοδρό επικριτή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δικαστήριο εξέδωσε δεύτερο ένταλμα έρευνας αυτόν τον μήνα και η αστυνομία πραγματοποίησε την Τρίτη έρευνα σε άλλη εταιρεία του ομίλου, αναζητώντας οικονομικά έγγραφα, σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρείας.

Ο Ερχάν Μπασγιούρτ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Bugun, η οποία ανήκει στον Koza Ipek, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το ένταλμα έρευνας εκδόθηκε για τη συγκέντρωση των ισολογισμών των εταιρειών Koza Altin και Koza Metal.

Ο όμιλος Koza Ipek δραστηριοποιείται στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, της ενέργειας και της μεταλλευτικής στην πρωτεύουσα Άγκυρα και διατηρεί στενές σχέσεις με τον κ. Γκιουλέν, τον οποίο ο κ. Ερντογάν κατηγορεί για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ο ιεροκήρυκας αρνείται την κατηγορία.

Η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έφοδο και την 1η Σεπτεμβρίου σε γραφεία του Koza Ipek.

http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου