Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΤΣΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Hitler alert: Μην πέφτεις στην παγίδα!
Κάποιοι απ’ όσους άκουσαν την κυνική δήλωση του φασίστα Μιχαλολιάκου -με την οποία θρασύτατα αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά φυσικά όχι την ποινική- αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να δηλώνει κάτι τέτοιο, όταν αυτό μοιάζει σαν να ομολογεί «ηθική αυτουργία» στο έγκλημα…
Κι όμως! Αυτή είναι η παγίδα που η εξουσία χρόνια τώρα προσπαθεί να ρίξει μέσα όλους όσοι στηρίζουν και επικροτούν πρακτικές που έρχονται σε ρήξη με το αστικό κράτος από μία απεργία ως τον ένοπλο αγώνα. Πώς δηλαδή; Με την απόπειρα ταύτισης της «πολιτικής ευθύνης» και της «ηθικής αυτουργίας».
Ας δούμε ένα παράδειγμα: εάν κάποιο κόμμα αναρτήσει ένα πανό στην Ακρόπολη, πράγμα παράνομο, και εάν μετά η ηγεσία αυτού του κόμματος αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» γι’ αυτό το πανό, κάτι τέτοιο δεν ταυτίζεται με την «ηθική αυτουργία». Ηθική αυτουργία έχουν ως μεμονωμένα άτομα όσοι μέσα από το κόμμα καθοδήγησαν, προέτρεψαν, στήριξαν ηθικά και πολιτικά, εκείνους που ανάρτησαν το πανό.

Εάν το κράτος κατορθώσει να ταυτίσει αυτές τις δύο έννοιες σε νομικό επίπεδο, δηλαδή την «πολιτική ευθύνη» με την «ηθική αυτουργία» τότε οποιοδήποτε άτομο δηλώνει συμπάθεια, στήριξη, αλληλεγγύη, προς ενέργειες που για την εξουσία εντάσσονται στο πλαίσιο που έχει ορίσει ως «τρομοκρατία» ή «παρανομία», το άτομο αυτό θα μπορεί να συλληφθεί για συμμετοχή μέσω ηθικής αυτουργίας!

Είναι σίγουρο ότι ο νεοναζί αρχηγός του κόμματος που επικροτεί τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, αφού διαχωρίζει την πολιτική από την ποινική ευθύνη. Και ενδεχομένως προβοκατόρικα επιθυμεί να ανοίξει το θέμα της ηθικής αυτουργίας, αλλά με λάθος τρόπο, δηλαδή με τους διάφορους που ήδη μιλάνε λέγοντας: «γιατί δεν τον πιάνετε, ομολογεί ηθική αυτουργία!» χωρίς να καταλαβαίνουν ότι το δικό τους λάκκο σκάβουν. Ενώ ο φασίστας γνωρίζει πολύ καλά πως τέτοια δίωξη δεν πρόκειται να του γίνει, όχι μόνο γιατί είναι το ίδιο το μαγαζί με την ΕΛΑΣ, αλλά γιατί αυτό το «νομικό άσυλο» του προσφέρεται όσο δεν ταυτίζεται η «πολιτική ευθύνη» με την «ηθική αυτουργία».

Όμως το να φωνάζουν αντιφασίστες, αντεξουσιαστές, αριστεροί, και υποστηρικτές του ένοπλου να του χρεωθεί «ηθική αυτουργία» είναι βούτυρο στο ψωμί του κρατικού μηχανισμού, και όσων επιθυμούν την ταύτιση πολιτικής ευθύνης με την ηθική αυτουργία, για να μπορούν να καταδικάζουν ευκολότερα τους υποστηρικτές δράσεων εκτός των πλαισίων του νόμου.

Γιατί ας μην ξεχνάμε πως η αθώωση κατηγορούμενου για συμμετοχή στην επαναστατική οργάνωση Ε.Λ.Α. επιτεύχθηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης ακριβώς μέσα από το διαχωρισμό της «πολιτικής ευθύνης» που είχε αναλάβει ο κατηγορούμενος με την «ηθική αυτουργία» ενώ το κράτος επιθυμούσε και επιχειρούσε λυσσαλέα την ταύτισή τους.

Συντακτική ομάδα Kollect


[αρθρο 46 Ποινικού Κώδικα περί Ηθικής Αυτουργίας:Ηθικός αυτουργός και άμεσος συνεργός 1. Με την ποινή του αυτουργού τιμωρείται επίσης: α) όποιος με πρόθεση προκάλεσε σε άλλον την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη που διέπραξε β) όποιος με πρόθεση παρέσχε άμεση συνδρομή στο δράστη κατά τη διάρκεια αυτής της πράξης και στην εκτέλεση της κύριας πράξης. 2. Όποιος με πρόθεση προκάλεσε σε άλλον την απόφαση να τελέσει κάποιο έγκλημα, με μοναδικό σκοπό να τον καταλάβει ενώ αποπειράται να τελέσει το έγκλημα ή ενώ επιχειρεί αξιόποινη προπαρασκευαστική του πράξη και με τη θέληση να τον ανακόψει από την αποπεράτωση του εγκλήματος, τιμωρείται με την ποινή του αυτουργού μειωμένη στο μισό.]

Ευχαριστούμε τη δικηγόρο Αλέκα Ζορμπαλά για τις νομικές διευκρινίσεις.
http://kollectnews.org/2015/09/17/%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου