Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Νέο ναυάγιο στο Αιγαίο, νέοι φράχτες σε όλη την Ευρώπη

πρόσφυγες ναυάγιο Αιγαίο
το μοιραίο σκάφος, ρυμουλκούμενο 
 Ενα νέο ναυάγιο, με 22 νεκρούς, απέναντι από την Κω, υπενθυμίζει την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης και χάραξης ασφαλών προσφυγικών δρόμων. Οι ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν στις καλένδες κάθε αποφασιστική ενέργεια για την υποδοχή των προσφύγων και «σφραγίζουν» τα σύνορά τους Μόλις δύο 24ωρα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, μια νέα τραγωδία εκτυλίχτηκε, ξανά, στο Αιγαίο την Τρίτη 15/9 το πρωί, στα τουρκικά παράλια απέναντι από την Κω.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», 22 πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, βρήκαν το θάνατο από τη βύθιση του 15μετρου σκάφους «Aricioglu», που μετέφερε εκατοντάδες ακόμα ανθρώπους από τον κόλπο της Μούγκλα (τα Μοβολλά) με προορισμό την Κω. Το πλοίο εντοπίστηκε την ώρα της βύθισης από κατασκοπευτικό αεροπλάνο και η τουρκική ακτοφυλακή παρενέβη διασώζοντας 249 πρόσφυγες. Οι σοροί των 22 θυμάτων βρέθηκαν στο σκάφος από διασώστες και δύτες. Μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία των νοσοκομείων της περιοχής.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, επίσης σήμερα, δύο ακόμα πρόσφυγες βρήκαν το θάνατο στην περιοχή του Ντογκάνμπεϊ, δυτικά της Σμύρνης (με προφανή προορισμό τη Χίο ή τη Σάμο), ενώ 11 ακόμα διασώθηκαν.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 2.700 πρόσφυγες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο φέτος, εκ των οποίων 103 στη θάλασσα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Πρόταση από τον δήμαρχο Λέσβου

Να σημειώσουμε πως σήμερα ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δημοσιοποίησε πρόταση για τη διαχείριση του ζητήματος, στην οποία μεταξύ άλλων προτείνεται η στάθμευση των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, η καταγραφή τους εν πλω, καθώς και η δημιουργία κέντρων καταγραφής στην Τουρκία για να σταματήσει το επικίνδυνο πέρασμα του Αιγαίου.
Nέα σύνοδος των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ στις 22/9

Οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το Λουξεμβούργο, καθώς η σύνοδος της Δευτέρας κατέληξε σε αδιέξοδο, με τους εκπροσώπους της ΕΕ να συμφωνούν στην πρόταση του… περασμένου Μαΐου για τη μετεγκατάσταση μόλις 40.000 προσφύγων, έναντι 160.000 που προέβλεπε η τελευταία πρόταση Γιούνκερ.

Και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) προειδοποιεί για το αυτονόητο: «Όσο περισσότερο καθυστερήσουν οι πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόσο περισσότερο χάος θα προκληθεί, τόσο μεγαλύτερο βάρος θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα και τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν από τη Συρία».


Το ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά όπως το κατέγραψε η κάμερα του France24

Κλείνουν οι δίοδοι, ολοκληρώθηκε ο φράχτης στην Ουγγαρία

Την ίδια ώρα, από σήμερα η Ουγγαρία «σφράγισε» τα σύνορά της με την ολοκλήρωση του φράχτη από αγκαθωτό συρματόλεγμα στα σύνορά της με τη Σερβία.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κηρύσσει σε κατάσταση κρίσης δύο νότιες επαρχίες της χώρας στα σύνορα με τη Σερβία εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων, όπως δήλωσε ο Γκιόρντι Μπακόντι επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εθνικών καταστροφών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πρόσθεσε ότι η νεκρή ζώνη μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας θα επεκταθεί στα 60 μέτρα από τα 10 που είναι τώρα και ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή δύο ζώνες τράνζιτ όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων των προσφύγων.
«(Αυτές οι ζώνες) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή εγκατάσταση προσώπων που ζητούν να λάβουν άσυλο, καθώς και για να γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου και οι διαδικασίες καταγραφής των αλλοδαπών», εξήγησε.Η επεξεργασία των αιτήσεων θα μπορεί να γίνεται σε διάστημα μίας ή πολλών ωρών, πρόσθεσε, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Οι πρόσφυγες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 6 το πρωί ως τις 10 το βράδυ καθημερινά, ενώ όσοι δεν καταθέτουν αίτηση για παροχή ασύλου θα στέλνονται αμέσως πίσω στη Σερβία. Με καινούργιο νόμο μάλιστα, που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνελήφθησαν 60 προσφύγες κατηγορούμενοι ότι «προκάλεσαν ζημιές» στον φράκτη.Η Σερβία από την πλευρά της δηλώνει πως δεν θα δεχθεί την αντίστροφη ροή μεταναστών από την Ουγγαρία, και θα μπορούσε να στείλει στρατό στα σύνορα για να αποτρέψει κάτι τέτοιο.»Αν θέλουν [οι Ούγγροι] να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία το στρατό της στα σύνορα», είπε αργά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Νενάντ Ιβανίσεβιτς στον σερβικό ραδιοφωνικό σταθμό Β92.

Αυστρία – Γερμανία επανέφεραν τους ελέγχους στα σύνορα

Επιπλέον, η Αυστρία θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία από τα μεσάνυχτα απόψε, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, δύο ημέρες αφότου και η Γερμανία επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η ροή των μεταναστών στη χώρα.

Μπλόκο στους πρόσφυγες από την τουρκική αστυνομία

Η τουρκική χωροφυλακή έστησε σήμερα οδοφράγματα κοντά στο Εντιρνέ (Αδριανούπολη), σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στον δρόμο και άλλοι κατευθύνονταν προς τους γύρω λόφους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα σύνορα.
Για τον φράχτη του Εβρου, που η ανέγερσή του συνετέλεσε στη μετατόπιση των προσφυγικών δρόμων προς τη θάλασσα, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, διοργανώνεται αύριο στην Αθήνασυγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, με αίτημα την κατεδάφισή του.
http://www.aplotaria.gr/refugees-navagio15915-europe/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου