Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ανταπόκριση απο Μυτιλήνη Οι πρόσφυγες στο έλεος των ρατσιστικών επιθέσεων και της κρατικής αναλγησίας


Γράφει: Αριστείδης Σγαντζός 
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λέσβο εδώ και δυο βδομάδες περίπου αφού χιλιάδες πια πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί. Οι αφίξεις είναι καθημερινά περισσότερες από τις αναχωρήσεις για Πειραιά με αποτέλεσμα την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πάνω από 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και από άλλες χώρες με εμπόλεμη κατάσταση να βρίσκονται κυρίως στο λιμάνι και τα κέντρα του Καρά Τεπέ και της Μόριας. Εκατοντάδες βρίσκονται στοιβαγμένοι σε κάθε ελεύθερο χώρο στο κέντρο της Μυτιλήνης. 

Αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της πόλης –γύρω στους 30.000 κατοίκους- καταλαβαίνει κανείς την πίεση που υφίσταται ο ντόπιος πληθυσμός. Μέχρι τώρα οι κάτοικοι του νησιού με δημοκρατικό και προσφυγικό παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον με ανοχή το όλο ζήτημα, ενώ τα κύματα αλληλεγγύης και βοήθειας στους πρόσφυγες οργανωμένα από συλλογικότητες του νησιού αλλά και το Δήμο έκαναν την κατάσταση μέχρι πριν ένα μήνα να φαίνεται διαχειρίσιμη.


Και ενώ όλοι προειδοποιούσαν ότι μετά τον δεκαπενταύγουστο, λόγω έλλειψης εισιτηρίων και αύξησης της εισόδου προσφύγων, η κατάσταση θα «ξέφευγε» η κυβέρνηση περί άλλα τύρβαζε. Ήδη από το Μάιο σε σύσκεψη συλλογικοτήτων στην Εργατική Λέσχη Λέσβου, συλλογικοτήτων, είχε γίνει σαφές ότι πρέπει το σύστημα καταγραφής να ενισχυθεί, ώστε να υπερκαλύπτει τον αριθμό των νεοεισερχόμενων, όπως επίσης και η ανάγκη για δρομολόγηση πλοίων για τη μεταφορά των προσφύγων στον Πειραιά. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περίμενε λύση από την Ε.Ε.

Και ήρθε ο δεκαπενταύγουστος. Τα εισιτήρια κλεισμένα από τους τουρίστες και Μυτιληνιούς της Αθήνας που επέστρεφαν από τις διακοπές τους. Σε μια βδομάδα η πόλη γέμισε σκηνές. Μέχρι πριν μια βδομάδα υπήρχε έντονη ανησυχία. Θες λίγο το ναυάγιο στην Κω και οι φωτογραφίες του πνιγμένου παιδιού, θες τα χιλιάδες ευρώ που πέφτουν στην τοπική αγορά από τους πρόσφυγες (δωμάτια, νερά, φαγητό) είτε με τίμιο τρόπο εισπραχθέντα είτε ως εκμετάλλευση και αισχροκέρδεια συντηρούσαν αυτή την ισορροπία.

Η αγανάκτηση των προσφύγων όμως, από τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και την απάνθρωπη γραφειοκρατία και το ότι το εντεταλμένο προσωπικό (λιμενικοί κτλ) έφτασε στα όρια αντοχής του έδωσε τηναφορμή σε διάφορες φασιστικές ιστοσελίδες και χρυσαυγίτικα παραμάγαζα να αρχίσουν να σπέρνουν το κήρυγμα του μίσους προσδοκώντας βέβαια και εκλογικά οφέλη εν όψει των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη. Προχθές το βράδυ δυο ανήλικοι πέταξαν μολότωφ σε πρόσφυγες (συνελήφθησαν, αλλά δεν έγιναν γνωστές οι ταυτότητές τους), ενώ σήμερα μετά από μια πορεία των προσφύγων που διεκδικούν την αναχώρησή τους, «αγανακτισμένοι πολίτες» μέσα από το facebook καλούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πρόσφυγες.

Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα στη Λέσβο βρίσκεται σε εγρήγορση. Μαζί με τα καθήκοντα της αλληλεγγύης και της βοήθειας στους πρόσφυγες έχει να αντιμετωπίσει πια και όχι μόνο κηρύγματα αλλά και πράξεις βίας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης (υπηρεσιακής και απελθούσας) είναι τεράστιες για ό,τι προκύψει στο νησί. Πανελλαδικά πρέπει να απαιτήσουμε:

- Άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και των άλλων νησιών από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

-Δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών φιλοξενίας και άμεση καταγραφή των προσφύγων, ώστε να παίρνουν το καράβι και να ταξιδεύουν για Πειραιά.

Είναι αιτήματα που πρέπει να διεκδικηθούν μέσα στη βδομάδα, ιδιαίτερα το πρώτο. Τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα και είναι ανάγκη η αλληλεγγύη μας να υποσκελίσει τα σπέρματα ρατσισμού που έκαναν την εμφάνισή τους!http://www.toperiodiko.gr/

1 σχόλιο:

  1. Αυτοι ειναι ολοι αντρες και νεαροι, νταβραβτωμενοι. Γιατι δεν καθονται να πολεμησουν; Ετσι την κοπαναγαμε εμεις το 40 οταν πολεμαγαμε τους Ιταλους;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή