Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΗΠΑ-ΙΡΑΝ: Προς ανταλλαγή φυλακισμένων συζητούν Ουάσινγκτον και Τεχεράνη

ImageΠρόταση για αποφυλάκιση Αμερικανών με παράλληλη αποφυλάκιση Ιρανών στρατιωτών προτείνει ο Πρόεδρος του Ιράν.
Η κυβέρνηση του Ιράν βλέπει θετικά την αποφυλάκιση τριών Αμερικανών από τις φυλακές του με τον όρο ότι η Αμερική θα αφήσει ελεύθερους Ιρανούς που φυλακίστηκαν, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani.
«Αν η αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για να τους αφήσει ελεύθερους, θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για να κάνουμε από την πλευρά μας ό,τι μπορούμε για να αφήσουμε ελευθερους τους Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στο Ιράν», δήλωσε ο Rouhani, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Τουλάχιστον τρείς Αμερικάνοι, ιρανικής καταγωγής, βρίσκονται στις φυλακές του Ιράν συμπεριλαμβανομένου του ανταποκριτή της εφημερίδας “Washington Post”, Jason Rezaian ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2014 αφού είχε κατηγορηθεί για κατασκοπία.

Οι άλλοι δύο όμηροι είναι ο Amir Hekmati, πρώην πεζοναύτης στον αμερικανικό στρατό, οπ οποίος κατηγορήθηκε επίσης για κατασκοπία και ο Saeed Abedini, ο οποίος δίδασκε την Βίβλο.

Οι δικαστικές αρχές της χώρας, οι οποίες είναι γνωστέ ς για την αυστηρότητα τους, φαίνεται να δείχνουν πρόθυμες να ακολουθήσουν τις μετριοπαθείς προσπάθειες του Προέδρου με σκοπό τη συμφιλίωση με τις δυνάμεις της Δύσης.

«Τίποτε δεν θα με έκανε πιο χαρούμενο από το να κινηθούν οι διαδικασίες απελευθέρωσης των φυλακισμένων», είπε ο Rouhani.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει την αποφυλάκιση των τριών κρατούμενων χωρίς αντάλλαγμα.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, John Kerry, απάντησε στους δημοσιογράφους όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Rouhani πως «Περιμένουμε να τις ακούσουμε κι επίσημα. Πραγματοποιήθηκαν κάποιες συζητήσεις, αλλά περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξουν».

Από την πλευρά του , το Ιράν έχει ζητήσει την ελευθερία του 19 των πολιτών της, οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ σε σχέση με τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας .

Το Ιράν έφτασε σε συμφωνία με την Αμερική και με άλλες πέντε δυνάμεις να δώσουν τέλος στις ύποπτες ενέργειες που αφορούν τα πυρηνικά όπλα.

Ενώ οι εντάσεις έχουν αμβλυνθεί, το Ιράν και η Αμερική δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, ένα χρόνο μετά την ισλαμική επανάσταση κατά του σάχη και των δυτικών του ιδεών.
Ένας ακόμη Αμερικανός, πρώην πράκτορας του FBI, εξαφανίστηκε στο Ιράν το 2007, αλλά όλες οι πληροφορίες γύρω από την εξαφάνισή του παραμένουν ασαφείς. 

Πηγή: the guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου