Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Διπλωματικός πυρετός με φόντο τη Συρία

Διπλωματικός πυρετός έχει ξεσπάσει με φόντο τις εξελίξεις στη Συρία.
Οι κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή καθώς και οι αναφορές για Ρωσική στρατιωτική παρουσία στη χώρα αλλά και η παραδοχή της Μόσχας για την παροχή σύγχρονου στρατιωτικού υλικού στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας προκάλεσαν ανησυχία στη Δύση.

Ήδη οι Η.Π.Α ανακοίνωσαν την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο για την επίλυση του Συριακού «Ο πρόεδρος (σσ. Ομπάμα) θεωρεί πως μια συζήτηση των επιτελείων στρατού των δύο χωρών είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα για το Συριακό'', ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α Τζον Κέρι προσθέτοντας πως ''ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα'' ενώ συνέχισε λέγοντας πως ''Σκοπός μας παραμένει η εξολόθρευση του ΙΚ και μια πολιτική λύση με σεβασμό στη Συρία. Πιστεύουμε πως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με μακροχρόνια παραμονή του Ασάντ στην κυβέρνηση'', ενώ επεσήμανε ότι ''ψάχνουμε να βρούμε λύσεις που θα έχουν κοινή βάση (με την Ρωσία) αφού σε ζητήματα όπως το Συριακό είναι ξεκάθαρο πως όταν αναζητάς πολιτική λύση πρέπει να συνομιλείς με τις άλλες πλευρές και να βρίσκεις κοινό έδαφος''.

Παράλληλα στη Μόσχα πρόκειται να βρεθεί την επόμενη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θέλοντας να εκφράσει την ανησυχία του για τη μεταφορά συγχρόνου Ρωσικού οπλισμού στη Συρία ο οποίος, κατά το Ισραήλ, θα μπορούσε εύκολα να πέσει στα χέρια εχθρών του Τελ Αβιβ όπως η Χεσμπολα, με τη Ρωσία όμως να εγγυάται εδώ και καιρό πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Στη Μόσχα όμως βρίσκεται ήδη και ο Τούρκος υπ.εξ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος σε συνάντηση του με το Ρώσο ομόλογο του δήλωσε πως η επίλυση της Συριακής κρίσης αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, ενώ παραδέχτηκε ότι το ζήτημα της Συρίας διχάζει τις δυο χώρες παρ' όλες τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να μη χαλάσει το καλό κλίμα στις Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις.

Σε τελευταίες τους δηλώσεις πάντως, Ρώσοι αλλά και Σύριοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την παρουσία Ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη της Συρίας μιλώντας μόνο για παροχή οπλισμού από τη Μόσχα στη Δαμασκό, μην αποκλείοντας όμως μια μελλοντική αποστολή και Ρώσων στρατιωτών στη χώρα της Μέσης Ανατολής, καθώς και οι δύο χώρες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, όπως ανέφεραν τόσο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουαλέμ όσο και ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου