Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Μακεδονία ξακουστή, της... ανεργίας η χώρα

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
«Μαύρος χειμώνας...». Με δυσοίωνες προβλέψεις για ποσοστά ανεργίας πάνω από 38% μέχρι τα τέλη του 2015, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ξεκίνησε χθες τη συνέντευξη Τύπου εν όψει του συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ την πρώτη μέρα λειτουργίας της ΔΕΘ.
Την κατάσταση γύρω από την ανεργία, τη μαύρη εργασία και το κλείσιμο επιχειρήσεων στη βόρεια Ελλάδα περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα και οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων που παρουσίασαν τους δείκτες και τα προβλήματα στις περιοχές τους.
Σε Γιαννιτσά, Δράμα, Καστοριά και Κατερίνη, τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτιναχτεί στο 50%, στις Σέρρες φτάνουν το 45%, στην Εδεσσα 40%, στην Κοζάνη, τη Βέροια και τη Φλώρινα 35% και στη Χαλκιδική 20%. Την ίδια ώρα, το ρωσικό εμπάργκο έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα στην Ημαθία και στην Πέλλα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και με την απορρόφηση της παραγωγής ροδακίνων.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτό των διεκδικήσεων», τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης, θυμίζοντας ότι «είναι η 6η συνεχής χρονιά που οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της λιτότητας και κάποιες ελπίδες για ρυθμίσεις υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων αποδείχθηκαν... φρούδες».

Επιπλέον 4%

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ανέφερε ότι στο τέλος του χρόνου η ανεργία θα αυξηθεί κατά 4 μονάδες, λόγω των προβλημάτων από τα capital controls, και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης η ανεργία θα φτάσει στο 38%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί.

«Κάθε καλοκαίρι, λόγω τουρισμού, που προσφέρει εποχική δουλειά, τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται περίπου κατά 2%. Φέτος, ωστόσο, η ανεργία αυξήθηκε 1,75%. Στη Θεσσαλονίκη, με τις ελαστικές μορφές εργασίας που δεν είναι απασχόληση, η ανεργία θα χτυπήσει βαθύ κόκκινο...», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον κόσμο να διαδηλώσει την αντίθεσή του στα μνημόνια, τη λιτότητα, την ανεργία και τη φτώχεια, το Σάββατο, πρώτη μέρα λειτουργίας της 80ής Διεθνούς Εκθεσης, δίνοντας ραντεβού στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στο μεταξύ, αύριο θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, σε εκδήλωση που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι σε ξενοδοχείο της πόλης.

Νέες απολύσεις

Την ίδια ώρα, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ» κατήγγειλε την απόλυση όλων των εργαζομένων στα καταστήματα Καλοχωρίου και Μετσόβου της εταιρείας: «Η διεύθυνση της επιχείρησης στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης προχωράει σε απολύσεις, ενώ στα πολυάριθμα καταστήματα που διατηρεί έχει άμεση ανάγκη από προσωπικό, αφού δεν καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των πελατών.

»Παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της επιχείρησης ότι θα απορροφηθούν σε άλλα καταστήματα μέχρι την Παρασκευή, τη Δευτέρα τούς ανακοινώθηκε η απόλυσή τους. Η ψυχολογική πίεση που δέχτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, η ανασφάλεια αλλά και η άσχημη καθημερινή κατάσταση μέσα στα καταστήματα διαμόρφωσαν ένα κλίμα απογοήτευσης και παράδοσης άνευ όρων», αναφέρει -μεταξύ άλλων- το σωματείο και ζητά:

● Να πληρωθούν όλοι οι μισθοί και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή τους.
● Να μη χαθεί καμία άλλη θέση εργασίας, απορρόφηση των συναδέλφων από τα καταστήματα που κλείνουν στα άλλα καταστήματα του ομίλου.


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου