Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Το τέλος του πολέμου;

Εκατέρωθεν διαρροές από ΗΠΑ και Ρωσία ανέφεραν χθες πως οι δύο κυβερνήσεις έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία | AP PHOTO/ EVAN VUCCI, FILE
Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας
Πιο κοντά παρά ποτέ σε μια πολιτική λύση για τη Συρία φαίνεται ότι βρίσκονται οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, που με τις «παρεμβάσεις» τους υπέρ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ευθύνονται τόσο για το ξέσπασμα όσο και για την παράταση επί τεσσεράμισι χρόνια του εμφύλιου πολέμου και συνεπώς για τον θάνατο τουλάχιστον 300.000 και τον εκτοπισμό πάνω από 11 εκατομμυρίων Σύρων.
Συγκεκριμένα, τόσο η ρωσική όσο και η αμερικανική κυβέρνηση αφήνουν να διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες πως έχουν ήδη καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, που πιθανότατα θα επισφραγιστεί κατά τη διάρκεια της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Χθες, έγινε γνωστό πως Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη: ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε πως το κύριο θέμα των συζητήσεων θα είναι οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρίσκεται η Συρία.

Περιττό να πούμε ότι σε αυτό το κρίσιμο ραντεβού, που θα κρίνει πολλά για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη και τη συνέχιση ή όχι του ακήρυχτου ψυχρού πολέμου μεταξύ τους, θα συζητηθούν σίγουρα όχι μόνον τα δύο παραπάνω φλέγοντα θέματα, αλλά και αρκετά ακόμη «αγκάθια»...

Μιλώντας στη συριακή κρατική τηλεόραση, η στενή συνεργάτις του Μπασάρ αλ Ασαντ, Μπουσάινα Σαάμπαν, έκανε λόγο για «αλλαγή στις δυτικές θέσεις» και τόνισε ότι «η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση θέλει να βρει μια λύση στην κρίση στη Συρία. Υπάρχει σιωπηρή συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία για να καταλήξουν σε αυτή τη λύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τώρα πως η Ρωσία έχει βαθιά γνώση της περιοχής και μια καλύτερη αποτίμηση της κατάστασης»...
Νέα δεδομένα

Τι έχει συμφωνηθεί; Προφανώς αυτό που αλλάζει τα δεδομένα είναι το γεγονός ότι η Ρωσία ενίσχυσε τις τελευταίες εβδομάδες τις κυβερνητικές δυνάμεις με πολεμικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, επιτρέποντας στον Ασαντ να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στα διάφορα μέτωπα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ρωσικά μαχητικά που παρέλαβαν πρόσφατα προκειμένου να βομβαρδίσουν μαχητές του «Ισλαμικού κράτους» στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία.

Οι αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν στη διάρκεια της εβδομάδας συνοδεύονται από χερσαίες επιθέσεις κοντά στην αεροπορική βάση Κουέιρις, όπου έχουν οχυρωθεί τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σε νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Συρία έπειτα από εκείνες του Ιουνίου του 2012 και του Φεβρουαρίου του 2014. Οι διασκέψεις εκείνες είχαν αποτύχει, πρωτίστως λόγω των διαφωνιών για τη συμμετοχή του Ασαντ στη μεταβατική πολιτική διαδικασία, με την οποία διαφωνούσαν κάθετα οι Δυτικοί: τώρα φαίνεται πως –υπό την πίεση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το «Ισλαμικό κράτος» σε βόρειο Ιράκ και ανατολική Συρία– το πράγμα αλλάζει.

Μετά τη Βρετανία, χθες και η Γερμανία άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί πως δεν διαφωνεί με την παραμονή του Ασαντ στη χώρα προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση - και απομένει ο Ολάντ, που συνεχίζει να αρνείται κάθε διάλογο με τη Δαμασκό, και βέβαια οι Αμερικανοί, που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους...http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου